Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

offshore sarawak with LAT

with 41 comments

framed lat cartoons at client’s recreational center, lutong (left)
the grand old lady, canada hill, miri (right)

Dulu, masa ke seberang lautan (ala, miri saja). Me tertangkap gambar-gambar kartun oleh mohammad nor khalid (datuk lat) yg terpampang di kelab rekreasi petroliam milik pengusaha minyak di lutong itu.

Sebenarnya selepas itu, me sudah mencari buku koleksi kartun berkenaan pengalaman kartunis lat ke offshore (luar pantai.) Tapi tiada seorang pun yg tampil memberitahu me dimana harus me dapatkan buku koleksi tersebut.

Walaupun me bekerja di syarikat ‘oil and gas’ bertahun-tahun dan terlibat secara langsung dengan mereka cipta dan pembuatan, tetapi me tidak pernah bertugas ke pelantar minyak di luar pantai. [+ career ]

(insert lat the early series)Kelmarin, me sudah terjah ke kedai buku kinokuniya klcc. Kebetulan, me ternampak ada buku koleksi lat yg terbaru. Bertajuk, ‘lat, the early series.’ Sebelum beli, me sudah periksa. Me sudah buka sarung plastiknya, dan me pun pasti ada koleksi kartun-kartun lat ke pelantar minyak yg me cari-cari itu. [+ nstp: journey back to 70’s ]

Me gembira kerana berjaya menjadi pemilik buku koleksi tersebut. Dan me sudah buat arkib dlm photoblog me yg satu lagi.

Kebetulan juga, semalam abang hafizd -19/6/08 (yg baru pulang dari offshore) dan akak yon – 4/3/09 (yg baru pulang dari miri) telah sudi makan tengahari bersama me di avenue k itu. Jangan serik-serik one uoolsss..

Alahai.

Advertisements

Written by en_me

Fri 22 May 09 at 12:02 am

Posted in arts

41 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Wah kartun lat itu… sukaaaa…

    lat is the living legend.. ghitewww

    Atikah

    Fri 22 May 09 at 12:15 am

  2. wahh..gembira nya en_me bace katun..hehe
    moger sntiasa gmbira..
    salam pg jumaat..ehh xde friday open mic ker rini.. πŸ˜‰

    ahaha.. ader gakk oghang yg kisah erk..

    noly

    Fri 22 May 09 at 7:05 am

  3. tak pernah jemu…spt juga tak pernah bosan menonton filem p.ramlee

    living legend tewww..

    Kak Jie

    Fri 22 May 09 at 7:06 am

  4. lat mmg best!!
    lame xbace katun lat tuh
    kecik2 dulu ade buku katun dia
    tp skrg.. xtau la kat mane tercampak buku tu hehehe

    kat kedai buku banyak lagikks.. sampai ada yg ditranslasikan ke bahasa perancis ghiteww.. uhuhu

    a01lida

    Fri 22 May 09 at 7:11 am

  5. lamanya tak tengok kartun Lat. kartunis yg istimewa!

    akak tengok aper.. kehh

    ain

    Fri 22 May 09 at 7:13 am

  6. wahhhh…suka gan katun Lat ni….kampung boy tu…suka beno…sama cam daku suka adik dia..mamat khalid…hehe….

    sumer oghang sukerr..

    INTAN

    Fri 22 May 09 at 7:17 am

  7. thanx jugak en_me sbb sudi menapak jauh2
    hehehe πŸ™‚


    no hall.. tujuh minitts jakk..

    y[o]n

    Fri 22 May 09 at 8:10 am

  8. wahh…ade eh mase en_me melayan katun2 neh..hehe.

    volleee ..

    intan.dayana

    Fri 22 May 09 at 8:16 am

  9. suke sgt kartun datuk lat..huhu

    nostalgialarr tewww.. uhuhu

    9w2phy@sunflo

    Fri 22 May 09 at 8:17 am

  10. Mokcik memang peminat setia karya Datuk Lat..
    satu hari nanti bila ke Limbang lagi nak juga menjenguk ke Negara Brunei Darus Salam itteww

    limbang me tak sampai agikkk..

    mokcik azwa

    Fri 22 May 09 at 8:20 am

  11. sy pon suke katun dato lat…lg2 kg boy..best..dulu msa time study dulu ada gunakan watak ana jadikan iklan utk advertising..heeehh..dpt A lg..hheheh..katun dato lat best!
    en me plak..bile nak makan ngan kitaorg bloggers lain ni..heheh

    saperlar me yg inih yg tua gayut nk makan kamooo.. uhuhu

    ez

    Fri 22 May 09 at 8:32 am

  12. die nih macam lagenda kn?

    ghitewww arr..

    @tune

    Fri 22 May 09 at 8:35 am

  13. hehe… dah lama tak layan LAT.. nk carik gak lepas neh…

    jangan cakap me xbagi tau nooo..

    Jard

    Fri 22 May 09 at 8:42 am

  14. Off shore tu, yg kat bintulu ke? (takut tersalah peta lagik!)…
    Minat gak kartunis legenda nih dulu.

    ahaha, ko kena bajar peta geografi larr akak yani tewww.. miri kat dengan brunei, bintulu antara miri dengan kuching ghitewww.. uhuhu

    arryani

    Fri 22 May 09 at 8:51 am

  15. Saya masih belum beli lagi. dua kali pi kedai buku popular tapi tak nampak ada di rak mereka. kedai lain tak pi lagi. tapi kalau beli di popular buleh la saya dapat diskaun sikit memandangkan saya jadi ahli mereka. kalau rm120 dapat diskaun 10% pun dah kira banyak tu.
    Entryku kali ini
    Benih satu biji
    Bawa pergi semai
    Bola satu biji
    Kejar ramai-ramai

    kalo dapat free, lagi murah kannns.. salamm bro

    ouled kenitra

    Fri 22 May 09 at 9:10 am

  16. oit, en_me ittew…aku pun di KLCC jugak, ko tak pernah pun ajak lunch ittew

    ahaha..

    art

    Fri 22 May 09 at 9:34 am

  17. en_me kerja kat MSE ke SSE? Saya pernah jaga kerja2 fabrikasi di kedua2 yard 17 tahun dulu. huhuhu

    dua dua dulu me pernah keje ..

    Yunus Badawi

    Fri 22 May 09 at 9:54 am

  18. best kan dpt apa yg kita carik selama ini

    kanns..

    penyubiru

    Fri 22 May 09 at 10:03 am

  19. bile la dpt p offshore..huhu

    ahaha.. gi petrosainns jewwww.. me pun xpernah gi offshore

    fizahbari

    Fri 22 May 09 at 10:11 am

  20. salam me..
    emmm teringin sangat nak gi miri…insyaAllah satu masa nak gi juga

    salam jugerr ..

    faizal@poyan

    Fri 22 May 09 at 10:12 am

  21. koleksi kartun2 Lat..mmg best kan ME?

    bikin nostalgia ghitewww..

    Rozita

    Fri 22 May 09 at 11:09 am

  22. uiks.. bila masa lak en_me nak ajak maza makan sama2 lak ek?
    wakakakkaak
    love cartoonist lat very much! but none of his collection in my custody.. huhuhu

    kartun lat kat suratkabar pun banyak kanns.. ekeke

    maza

    Fri 22 May 09 at 11:21 am

  23. nak cari juga ler buku tu..
    sebenier untuk hubby..
    yelah, hubby yus tu kan
    ‘buruh’ kat pelantar…

    carik kat kedai buku larr satewww..

    yus sayanghasni

    Fri 22 May 09 at 11:22 am

  24. slalu nmpk kat MPH πŸ™‚

    tapi ader yg citer pasal offshore takkks..

    Masy

    Fri 22 May 09 at 1:05 pm

  25. Tq en_me sb sudi kuar lunch ngn kami.really appreciate it so much.1st time jmpe blogger neh.hu2.lpas neh wat gathering la rmai2..
Dato Lat neh kreatif sgt2 kannn

    thanx to you too.. tanpe kawan2 yg best2 ghiteww, saperlar me yg inih kannns

    Mohd Hafizd

    Fri 22 May 09 at 1:32 pm

  26. suka baca buku komik dia…. πŸ™‚

    terkenang dulu dulu ghiteww maksu kannns.. ammvoiii

    Mak Su

    Fri 22 May 09 at 2:44 pm

  27. I like Lat.

    sentimental tewww..

    Mr.Jojo

    Fri 22 May 09 at 4:04 pm

  28. eh! gambar dah bertukar! yeay!! time kasih en me itewwwww πŸ˜‰

    gambar bertukar? hmm, me konpius one uoolss..

    neezashahril

    Fri 22 May 09 at 4:38 pm

  29. katun?? neeza sukeeeeeee πŸ˜€
    bagi lah katun apa pun, memang neeza enjoy baca dan tengok..
    katun Aku Budak Kampung kat astro ceria memang menjadi kegemeran neeza masa kat mesia dulu..
    eh! astro ceria ke? rasa macam lain je nama dia..
    apa apa je lah kannnnn..

    ujan emas dinegeri orang ittewww..

    neezashahril

    Fri 22 May 09 at 4:39 pm

  30. oh ya..
    dulu abg saya ade beli buku
    kampung boy – dato lat
    tan tin tun – rejabhad
    saya baca saja la..mmg best
    kira legend gak ni

    wahhh.. abg ko joe memang otaiii kannns..

    - j o h a r i -

    Fri 22 May 09 at 5:43 pm

  31. whoaaa..katun LAT mmg best la..no doubt about it.. πŸ™‚

    very unique one uoolsss..

    Irdzra

    Fri 22 May 09 at 5:45 pm

  32. Tah mana tah koleksi aku..tapi hari tu ada beli gak kat Pesta Buku… […]

    ko beli koleksi yg maner sateww..

    matahari

    Fri 22 May 09 at 6:11 pm

  33. bangga sebab malaysia pun ada legend dalam bidang ni.
    Kampong Boy…tak lapuk di telan zaman

    ahaha.. kampong girl itteww

    meen

    Fri 22 May 09 at 7:02 pm

  34. lat dan katun..tidak dapat dipisahkan..
    katun yang selamba tpi menghiburkan sungguh…
    bukan gittew en_me itteww….??

    ghitewwlarr.. ammvoiii

    cen

    Fri 22 May 09 at 8:03 pm

  35. LAT… katun dia simple n lawak πŸ™‚

    kurang politik n tidakk mencarut..

    Monkey D Luffy

    Fri 22 May 09 at 8:54 pm

  36. LAT. Life is a pitch.

    pitch like a girl, n we still be a success..

    muzem

    Fri 22 May 09 at 10:44 pm

  37. patut la pndei klaka swk.. hehe

    smk kalaka pun kamik dahh sampaiii perghh

    imandaud

    Sat 23 May 09 at 1:55 am

  38. lat memang gelemer gittewww πŸ˜›

    ghitewww.. kehh

    nadxoxo

    Sat 23 May 09 at 2:27 am

  39. katon lat unik sgtttt!!suke tgok kampungboy!

    unik ghitewww..

    *secret

    Sat 23 May 09 at 2:41 am

  40. en-me nie rajin buat koleksi buku2 yea. πŸ™‚ yelah, tambah lagi cartoon lat pasal oil and gas industry.. harap2 dapat join industry yang sama dengan en-me la 2 tahun lagi.. πŸ™‚ amin!

    memang industri memerlukan bakat bakat muda tempatan seperti kamu.. aminn jugerr cek nono teww

    nono

    Sun 24 May 09 at 6:34 pm

  41. buku lat tuh harga seratus lebih kan. kena beli ni. hehe πŸ™‚

    RM120 sahaja.. ada me tunjuk kat photoblog yg sateww lagikks.. ehehe

    KNizam

    Sun 24 May 09 at 6:48 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: