Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

pulau sebang: parte une

(insert no 66)

it is part of good old song lyrics [+ zoom out ]
nombor anam poh anam, jalan seremban, tampin, negeri sembilan [+
lirik lagu – J Sham, Suratku Untukmu ]

Hari ahad yg baru lepas, me sudah terjah ke tugu peringatan sungai gemencheh di kampung sungai kelamah yg me cerita semalam.

Kalau ikut peta, me boleh ikut jalan lama ke bandar segamat ke gemas dan ke bandar tampin.

Atau kalau ikut lebuhraya, me boleh keluar di simpang ampat ke bandar tampin, ke gemencheh dan terus ke bandar gemas.

Tanpa sesiapa yg peduli, me ikut jalan yg kedua. Gasaklah kan.

Sebelum ke tugu peringatan di gemencheh itu, me cadang hendak melawat ‘megalithic stones‘ yg tertera dalam peta yg me bawa. Tapi tidak me ketemui juga.  Sudah me selak-selak semua buku peta yg me ada. Mungkin me cari di lain kali saja.

Tapi me tidak sangka juga – buah cempedak dah jadi nangka. Sebuah pulau disini yg me jumpa. Pulau sebang diberi nama. Tiada lautan atau tasik juga. Nanti me cerita macam biasa.

(insert pekan tampin)

the negeri sembilan side of the tampin town is governed by the tampin district council, while the malacca side of the town is governed by the alor gajah district council. [+ wikipedia ]

(insert ikan asam pedas)

Me tiba di bandar tampin waktu tengahari panas terik. Me menjamu selera nasi campur ikan asam pedas di aked majlis daerah tampin. [+ flickr ] Berdekatan restoran kfc.

Dari bandar tampin me terus ke gemencheh untuk tuju ke tugu peringatan itu.

Manakala jalan pulang, dari tugu peringatan sungai gemencheh itu, me ikut pekan air kuning, ke nyalas, ke tangkak dan menyusur masuk ke lebuhraya plus.

(insert keretapi kuala sebang)

how to make clone picture
pulau sebang, melaka

Masa tiba di bandar tampin, me singgah ke stesen keretapi tanah melayu pulau sebang.  Sebenarnya pulau sebang bukanlah sebuah pulau seperti pulau banding di tengah-tengah tasik temenggor, perak. Tapi ia adalah sebahagian bandar tampin sebelah negeri melaka. [+ pulau sebang ]

Walaupun stesen keretapi itu terletak di pulau sebang, melaka, tetapi namanya masih kekal stesen keretapi tampin. Menimbulkan ketidakpuashatian penduduk negeri melaka yg berdaulat itu, walaupun tidak beraja.

Me tangkap-tangkap gambar sekeliling stesen dan gerabak keretapi lama yg tersadai itu. Boleh kan.

(insert tampin railway station)

it’s popularly known as tampin railway station, but people living in malacca does not happy about it

(insert medan selera pulau sebang)

pulau sebang hawker center

Nota kamus dewan (edisi keempat):

pulau (ms 1245) – tanah atau daratan dikelilingi oleh air (di laut, di sungai, dll).

Tapi me ada terjumpa dalam peta, tertulis kampung pulau sebang. Jadi, me beranggapan, pulau sebang hanyalah nama sebuah tempat dalam daerah alor gajah, di negeri melaka. Walaupun begitu, kawan-kawan bolehlah beritahu me, kalau-kalau ada sejarah asal usul disebalik nama pulau sebang itu.

Pasca nota: dengan ini me tutup komen untuk semua entri-entri pasal pengembaraan me ke ‘pulau sebang’. Sebab dah cukup 66 komen gitu. Sila komen di entri terbaru atau hantar emel pada me jika perlu.

Alahai.

Written by en_me

Wed 13 May 09 at 12:03 am

Posted in travel

66 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. orang pertama kah?
    memang lumayan uollss…

    yes u r, chekgu.. it’s my honor to have u here

    pinatbate

    Wed 13 May 09 at 12:59 am

  2. Yeay!😀 Hahahahaha…………. No 2 pun boleh la..

    takperr saffa, len kali cuberr lagikks.. vukan me tak cakap nooo

    Saffa

    Wed 13 May 09 at 1:54 am

  3. wahhhhh..berjalan sakan taw..jeles nih..x ajak pown kan en_me ittew..huhuhu..next time roger2 eh..ekekekke…

    me terjah terjah jakkks.. ekeke

    mebby17

    Wed 13 May 09 at 2:07 am

  4. nyanyi siket lagu tu ;p xpdc kan?
    eh pulau sebang.. kampung jiran je tu x) lain kali mahu datang, bagi tau la awal2. leh sediakan ole ole melaka. hehe
    ps: tidak singgah ke padang sebang? selang satu kampung aje ;p

    adeeeerr.. jap lagikk me citerr.. tunggguu.. kehh

    ف wildchild ۞

    Wed 13 May 09 at 2:11 am

  5. satu mende je yg eden taw psl gemencheh,mrsm gemencheh..
    ngehehe

    me tak tau pong.. ehehe

    laila

    Wed 13 May 09 at 2:12 am

  6. alamak..berdebo2 nk tau misteri pulau sebang….

    ahaks.. tungguuu

    INTAN

    Wed 13 May 09 at 6:29 am

  7. pulau sebang? sama la dgn pulau melaka, kb. tiada tasik atau lautan🙂

    ahaha.. nak kene terjah gak namfakknyerr .. tapi jauh sangakk larr teww

    intanrh

    Wed 13 May 09 at 8:28 am

  8. rajinnya jalan2..terjah2. tak penat ke..???

    terjah terjah memang larr fenatt weiii, akak ain kann kannns.. ehehe

    ain

    Wed 13 May 09 at 8:40 am

  9. […] ini entri komen tertutup. Sila buat lencongan dan komen di entri ‘pulau sebang – parte une‘ di bawah. Segala kesulitan amatlah […]

  10. boley bt rancangan TERJAH..heheh

    ahaha.. suker kenerr terjah terjah ghitewww

    fizahbari

    Wed 13 May 09 at 9:37 am

  11. alaaaaa…
    en_me ni rajin benO bejalan..
    x ajak plak tu..
    wuwuwuwu

    iyolarr teww..

    intan.dayana

    Wed 13 May 09 at 10:16 am

  12. tasik yang ada kat keliling pulau tu dah kering agaknya

    ada tasik kerrr..

    shazmi

    Wed 13 May 09 at 10:18 am

  13. uh..Me, asik jalan2 aje ye..
    bes betul

    leteh sehhh..

    Rozita

    Wed 13 May 09 at 10:30 am

  14. hehehe.. misteri… negeri sembilan terungkai kat sini…

    veryy derr kanns..

    jard

    Wed 13 May 09 at 10:42 am

  15. en_me…
    asam pedas dengan taugeh goreng tu memang matching!!!
    terliur den…

    ek eleh, akak leh buat perghhh

    norm707

    Wed 13 May 09 at 10:48 am

  16. gambar tu real ke en me? memang ada ke surat batu besor macam gitu gitu kat situ😀
    cuba nyanyi sikit lagu tu..😛

    sebab teww me dah vuat + LINK kat bawah pic ittewww.. afsal tak click.. veryy gedikk laarr akak tewww

    Neeza

    Wed 13 May 09 at 11:04 am

  17. tampin is tempat aku dilahirkan. tempat lepak yg sgt happening bagi aku, budak kampung.
    aku suka pegi pasar gesel setiap hari sabtu, sekarang masih ada, tapi tak tahulah masih happening atau tak.
    naik bas Mara jer masa tu.

    pasar sondol takdok ker maksu tewww.. ammvoiii

    Mak Su

    Wed 13 May 09 at 11:47 am

  18. […] ini entri komen tertutup. Sila buat lencongan dan komen di entri ‘pulau sebang – parte une‘ di bawah. Segala kesulitan amatlah […]

  19. en_me rajennn bajalan…….

    selagi hayat dikandung bodi .. voleee

    pRincesS_N

    Wed 13 May 09 at 12:31 pm

  20. boleh jadi blog pelancongan malaysia gitu ehehe

    jangan sesat dah laarr erk.. ekeke

    nadxoxo

    Wed 13 May 09 at 12:43 pm

  21. aikk..pesal kener lencong2 ni en_me..
    iskk..lama tk pegi Tampin…sesuatu milikku tertinggal di sana…

    barang yg lamerr jangang dikenang.. ahaks

    cen

    Wed 13 May 09 at 2:06 pm

  22. kt part three tu
    nmpk cam org yg sama je 3 org bdk tu
    potoshop ke en_me

    kan me dah tulis ‘clone pic’ teww.. veryy derr

    y[o]n

    Wed 13 May 09 at 2:11 pm

  23. nti dtg wat terjahan kat penang fulak ye…

    dulu dulu dah vuatt larr akak intan teww.. ehehe
    akak leh taip jerr ‘penang’ kat kotak search belah atas kanan tewww

    intan

    Wed 13 May 09 at 2:12 pm

  24. syoknya jadi bos sendiri
    Hari-hari jalan
    Jalan hari-hari gittew..kan bang me hehee

    hari hari jalan katernyerr.. ammvoiii

    iza

    Wed 13 May 09 at 2:41 pm

  25. […] ini entri komen tertutup. Sila buat lencongan dan komen di entri ‘pulau sebang – parte une‘ di bawah. Segala kesulitan amatlah […]

  26. salam en. me..
    gmbar2 cantik maaa..
    rajin u berjalan2..🙂

    salam mama ruzi ittewww..

    ruziawati bukhari

    Wed 13 May 09 at 3:50 pm

  27. salam en_me.. huuuu.. rajinnya buat n3 ni dalam sehari.. saya sebagai anak alor gajah merasa cukup berbangga dan berbesar hati.. mak angkat saya dok kat pulau sebang.. nanti saya risik2 mana datangnya nama ‘pulau sebang’ ni, yer..

    salam akak nur ittewww..
    oke, me tungguuu..

    nurdaniella

    Wed 13 May 09 at 3:56 pm

  28. Di pekan Tampin itulah, ayah akak belikan seluar levi’s ori utk akak. Bangga sakan. Masa tu ayah akak berkhidmat di PPH Btn ke 7 tapi akak tak tinggal ngan dia.

    nostalgia kannns..

    zara aluwi

    Wed 13 May 09 at 4:36 pm

  29. bestnye jenjalan..round2 mesia..

    round2 kampung baru larr fulakkks..

    ez

    Wed 13 May 09 at 5:01 pm

  30. panggil kita mama ruzi ye? tak ramai yg panggil t ngan nama tu.. adalah dalam 4 org termasuk u.. tak kisahlah nak panggil apa2 pun..
    en. me.. masih ada emak? sampaikan salam hormat hari ibu kepada beliau ye?
    sori dh lama x singgah sini.. anyway.. tq sudi singgah di blog t itewwwww….🙂

    bonda me masih ada ghitewww.. thanx jugerr singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

    ruziawati bukhari

    Wed 13 May 09 at 5:13 pm

  31. rajin en.me mengembara~

    takkan nasi ayam mancongkamm gombakk jakkks.. ekeke

    cikf=)

    Wed 13 May 09 at 5:25 pm

  32. en_me…
    apasal gambar norm707 tak kuar kat komen tu? gambar akak neeza tu kuar pulak…hehehe…nak gak tepek muka den ni ha kat blog en_me yang ala ala !fofular’! Boleh tak??

    akak norm kena register email kat gravatar.com.. cuberlarr

    norm707

    Wed 13 May 09 at 5:26 pm

  33. Sesuai dengan nama blog en me memang lumayan… memang lumayan ler gambor2 n entry nye… dari tak tahu satu2 tempat tu, jadi tahu n terasa nak pergi ke sana ler pulak…

    ahaha.. tapi korang insaf takkks.. ammvoiii atik teww..

    Atikah

    Wed 13 May 09 at 9:48 pm

  34. Anak angkat aruah ayah saya org pulau sebang dan sepupu saya pun kahwin dgn org pulau sebang. Lama saya tak ke pulau sebang huhuhu

    kalo ke sane bukan kena mendayong sampannn kanns abang yb tewww.. kowwserr uu

    Yunus Badawi

    Wed 13 May 09 at 11:58 pm

  35. sebelah pulau sebang, ada tanjung rimau luar dan tanjung rimau dalam. juga jauh dari laut ;p (boleh buat teori kat sini)

    me pasan jugerr.. ehehe, thanx fafa tewww

    ف wildchild ۞

    Thu 14 May 09 at 1:26 am

  36. Salam
    Belum pernah sampai Pulau Sebang
    Banyak lagi kampung nama Pulau tapi bukan Pulau
    Contoh di Kedah – Pulau Pisang, Pulau Nyior, Pulau Timbul, Pulau Ketam (semua dekat Jitra)
    Di Pulau Pinang ada Balik Pulau hehe

    abang hussain, dalam pulau ada pulau ghitewww.. ekeke

    Pemancing Ikan

    Thu 14 May 09 at 8:33 am

  37. pulau daratan

    daratan yg dah kena pulau tewww.. ehehe

    yazid husain

    Thu 14 May 09 at 8:41 am

  38. Tampin…tempat baju murah. Hehe. Pasar malam dia pun best.

    shopping sakannns..

    aTiQah

    Thu 14 May 09 at 9:21 am

  39. lepas ni nak ke mana? nak daki gunung datuk ker?

    ammvoiii maksu .. gunung datuk yg maner satewww.. ekeke

    Mak Su

    Thu 14 May 09 at 11:00 am

  40. jenjalan kat kampung ese yo En_Me! Enjoy!

    kampung kamu kerrr.. ehehe

    aliff

    Thu 14 May 09 at 11:46 am

  41. Lain kali pergi Pulau BELUM.

    kat tasik temengor kanns.. belum sampai lagikk.. abang long pernah sampai sanerr kerr

    Abang Long

    Thu 14 May 09 at 12:01 pm

  42. wah…en me..berjalan sakan lagi noo..:)

    selagi hayat dikandung bodi ghitewww.. uhuhu

    cintacukulet

    Thu 14 May 09 at 12:13 pm

  43. seronoknya ler berjalan2 ke tempat org
    mcm2 bleh jumpa..siap jumpa lirik lagu tu..

    ahaha.. muler2 me tak pasan, tapi biler lamer2 memang lirik lagu yg fofular ghitewww.. kannns

    - j o h a r i -

    Thu 14 May 09 at 12:16 pm

  44. rumah ije pun kat kg. pulau. padahal xde pun dikelilingi air. =D

    kg pulau manerr tewww.. mesti ada sejarahnyerr kannns.. uhuhu

    ije

    Thu 14 May 09 at 2:10 pm

  45. bapak besau..hehe

    terkezot ghitewwww .. ehehe

    noly

    Thu 14 May 09 at 2:10 pm

  46. mnarik blog dan kaji ko bro…teruskan

    wah, pujian dr sorang otaii nih.. thanx bro tewww..

    a.b geldofg

    Thu 14 May 09 at 2:55 pm

  47. salam en_me..
    ya tuhan jenuh saya cari ruang komen rupanya kat sini….hasil kajian yg best.
    =)

    sori about the ruang komen, segala kesulitan harap dimaafkan.. ghiteww

    srisufi

    Thu 14 May 09 at 4:11 pm

  48. out of topic–> mne de mencarut la..he..23x super power la.. baru de kose (kate jin hijau tue la)

    framestone

    Thu 14 May 09 at 4:56 pm

  49. suker nor jalan2…meh turun arau plak..

    macam arah naik keatas jakkks.. ahaks

    ,r. Jojo

    Thu 14 May 09 at 7:18 pm

  50. nape terlencong2 ni ek??

    sori about the lencongan2, segala kesulitan harap dimaafkan.. ghiteww

    sitie bum bum

    Thu 14 May 09 at 7:42 pm

  51. last sekali lalu tampin, masa form 5 dulu. sekolah kat melaka, mak dan ayah dah berpindah ke bahau.

    form 5 dulu teww tahun biler erk..

    azwan

    Thu 14 May 09 at 11:02 pm

  52. pulau sebang??..ada ke pulau tu..ke nama je PULAU..hehehe..wat everr

    kan me dah cakap tewww.. veryy derrr

    zieha

    Thu 14 May 09 at 11:24 pm

  53. pulau sebang? pertama kali saya dengar bang.
    une tu satu kan?
    deux, trois, quartre. dua, tiga, empat?
    haha!

    ahaha, siji loro telu papat..

    addyaholix

    Fri 15 May 09 at 2:50 am

  54. whoah!! ada gaya ala2 Ian Travel & discovery channel giteww!!

    ahaha.. xleh nak challenge kanns..

    Sasha

    Fri 15 May 09 at 10:53 am

  55. hohoho… pulau sebang… sy pernah pergi… sebab sy ada sorang best friend kat situ… dan dulu pernah buat program motivasi kat SK pulau sebang… memori lama… hehehe…
    tapi tgk gambar tu… macam berubah je rupa… yea lah dah lama tak g… kali terakhir pun mungkin 5 years back kot…
    err… bagi ler tips cemana nak clone gambar tu… e-mail me k?

    tips camaner nak clone gambar erk.. ko kena ada dua tiga gambor ghiteww.. nak lebih detail kena google .. atau CLICK..

    romzi

    Fri 15 May 09 at 11:29 am

  56. prnh drive dr melaka ke tampin semata2 nak makan nasi beriani lepas lintsan ketapi sempadan tu .. ada lg tak..

    me x tau larr fulakkks..

    kuina

    Fri 15 May 09 at 11:41 am

  57. Seronok nye jalang-jalang itewww.

    selagi hayat dikandung bodi ghiteww larr pokli.. ihihi

    Pok Li

    Fri 15 May 09 at 1:04 pm

  58. kesian orang melaka

    tak dapek me nak nolong one uoolsss..

    @tune

    Fri 15 May 09 at 2:06 pm

  59. Opposite Balai Polis Tampin tu, dolu-dolu ada sebuah kampung bernama Kampung Batu Belah. Sekarang ni kampung tu bukan saja terbelah dah hilang terus dari peta. Ghaib entah kemana.

    ahaha.. kena buat laporan polis nih..

    zara aluwi

    Fri 15 May 09 at 3:00 pm

  60. byk benda yg kita tak tahu…me telah terang kn disini. en_me..awak ni mmg seorg rakyat malaysia yg betul2 ambil tahu akan negara ni..syabas.

    ahaha.. terjah terjah jerrr

    zue

    Fri 15 May 09 at 3:02 pm

  61. Laen kali nk g jejalan roger sama gua okayyy…!
    ~Haih~
    *santekkk ini blog*

    ek eleh, blog url pun ko takdok, camaner nak roger roger kannns..
    *shantek jerr watpe kalo takk sampai hatus hatus oghang komen ghitewww..

    S.Yanaz

    Fri 15 May 09 at 3:35 pm

  62. mggu lepas jalan2 ke negeri gak. tapi ke nilai jek. hehe.. best jalan2 ni.🙂

    best kanns..

    nard

    Fri 15 May 09 at 3:50 pm

  63. Salam dari dekat hehehe

    dekat sangat kerrr.. ehehe

    gee

    Fri 15 May 09 at 4:08 pm

  64. Huii … dah ramai ler orang komen kat sini. Jeles nyer aku! Apa ilmu ko pakai nih? Oh oh … ari tuh ko dah citer, aku masih ingat … Tak yah lah sampai hatus hatus oghang komen ghitewww, 60 lebih dah banyak baguih ghitewww …

    -xpe kak precious teww.. korg nk jeles dengki jaki jipang me x kisahh.. tp jangan tikam2 bakang one uoolsss…

    Precious

    Fri 15 May 09 at 6:10 pm

  65. salam..hik!hik!..cantik pic..pakai camera ape…??owang bawu hajat nak beli canon slr ..adekah oke utk amatur cam owang??
    (hehehe..soklan agak takde kene mengena ngan ini entry..hik!hik!)

    hi cik jukoygu iteww.. jgnlar terjah2 terkezott me tauu.. ko click je ‘about’ me kt belah atas kanan teww.. ammvoiii

    cik jukogyu

    Fri 15 May 09 at 6:18 pm

  66. salam.. menarik sungguh blog ni..😀

    salam jugerr bro.. tp sik sampai behatus hatus komen ghiteww.. thanx singgah2 komen2 blog me yg inih..

    imandaud

    Fri 15 May 09 at 11:14 pm


Comments are closed.

%d bloggers like this: