Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

Archive for May 2009

berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian, lama-lama en.me jadi penatt

with 62 comments

from observation tower
tanjong piai, pontian, johor

Esok sudah mula cuti sekolah. Begitu juga blog me yg ini.

Dan dikesempatan ini (walaupun pun belum tiba hariraya), me memohon maaf zahir bathin sekiranya ada kekasaran bahasa semasa me komen-komen blog kawan-kawan me itu. Tanpa kawan-kawan yg best-best itu, siapalah me yg ini kan.

Sebenarnya me sudah mandi. Tapi me hendak berpantun lah pula macam biasa. Boleh kan.

Kalau ada sumur diladang,
Boleh me menumpang mandi..
ammvoiii makcik su tewww
Kalau ada umur yg panjang,
Boleh kita berjumpa lagi.. kannnns

Untuk kawan-kawan semua, hati-hati di jalanraya. Majulah sukan untuk negara.

Alahai.

Written by en_me

Fri 29 May 09 at 12:09 am

Posted in photography

Then & Now: Tanjong Piai

with 47 comments

me and aDm (19)
left (1990) | right (2009) last weekend

Sudah lama me tidak ke tanjung piai di hujung sana. Memang sudah banyak berubah. Papan tanda itu pun sudah dialihkan, lusuh, buruk dan tersembunyi di tepi longkang pula.

aDm pun semakin tinggi daripada me. Bayangkan, lagi dua poh tahun. aDm mesti dah sama tinggi dengan pokok kelapa itu kan. He he he.

Nota kamus dewan edisi keempat: tanjung, bukan ‘tanjong’ (ms 1604) i hujung tanah yg menganjur ke laut (danau, sungai, dll).

Alahai.

Written by en_me

Wed 27 May 09 at 12:07 am

Posted in nostalgia

monkey on my back

with 45 comments

me and aQi (11)
congratulations! you are now looking at the southern most tip of mainland asia – tanjung piai

Jalan-jalan me mencari pulau belum habis ya kawan-kawan. Setelah tiap-tiap hari hujung minggu yg lepas me terjah ke pulau banding (gerik), pulau sebang (tampin) dan pulau nanas (pasir gudang). Minggu lepas juga, me ingat nak terjah ke pulau merambong. Tapi me tak larat lah pula. Ramai sungguh yg tikam-tikam bakang me one uoolsss. Kampung terbakar nampak asap, hati terbakar siapa yg tahu kan.

Jadi, minggu lepas me singgah ke tanjong piai saja. Sudah lama juga me tidak ke sana. Penghujung selatan tanah besar benua asia itu.


walking around

Alahai.

Written by en_me

Tue 26 May 09 at 12:06 am

Posted in travel

contemporary art show 2009

with 51 comments

aku dalam kotak dan kotak dalam aku (5 panels ) – mohd fazli othman
oil on canvas, RM20,000

Hari sabtu kelmarin, me sudah bertandang ke pameran seni ‘iskandar malaysia contemporary art show 2009‘ di pusat belibelah danga city mall. Pameran yg terletak di tingkat empat dan masuk adalah percuma.

Berikut adalah pengalaman me ke sana. Fotografi juga tidak dilarang.

setiap kali hujan wairah dan zanita menangis – shooshie sulaiman
mixed media (2006)


right: bobby – zulkifli yusof
mixed media on canvas (2008)


left: fatamorgana # 2 : the state of confusion – ahmad fuad osman (2006)
center: the fate of this man lies in the hand of this woman – ivan lam (2007)
right: the first truculent argument between the aloof – ivan lam (2007)


gods, heroes & myths – justin lim
acrylic on canvas (2008)


jean series – mohd noor mahmud
mixed media on canvas (1988)


alun gabung segitiga iv – mohd safwan ahmad
wood, variable – RM 750 (2009)


mak nyahs (male transsexuals) in malaysia: the influence of culture religion on their identity – noraidayantee mustafa
paper patch work, variable size – RM3500 (2008)


ambiguous iii and ambiguous iv – chong ai lei
oil on canvas, RM5600 each (2008)

Informasi di laman lain: [+ thalhazlin | yazidhusain | komuniti pelukis hutan bandar | the star ]

Alahai.

Written by en_me

Mon 25 May 09 at 12:05 am

Posted in arts

salam sayang

with 24 comments

she was born in sarawak
marrybrown fried chicken restaurant, plaza angsana

Salam petang ahad malam isnin. Me cuma nak ucap salam sayang buat kawan-kawan yg best-best itu.

Alahai.

Written by en_me

Sun 24 May 09 at 6:04 pm

Posted in ho hum

scooter time service

with 36 comments

no more next time
petronas gas station, toll sungei besi

Dua minggu yg lepas, me sudah servis motor skuter (6) kesayangan me yg itu. Tukar minyak hitam dan filter. Motor gear yg terhenggut-henggut pun me suruh tukar. Sebab kalau masa gear rendah, enjin terkejut-kejut gitu.

Dua tiga hari yg lepas, skuter me itu buat masalah lagi. Tidak boleh dimulakan dengan starter elektrik tangan. Kena start guna kaki. Sampai pecah tapak kasut me pula.

Semalam me sudah hantar kedai baiki motor. Tukar bateri, pengecaj dan alas brek tayar hadapan perlu diganti. Kos dua kali penghantaran dan baik pulih skuter = enam hatus hinggit. Aduhai.

Harap-harap skuter me itu tidak merajuk lagi selepas ini.

Alahai.

Written by en_me

Sat 23 May 09 at 12:03 am

Posted in transport

offshore sarawak with LAT

with 41 comments

framed lat cartoons at client’s recreational center, lutong (left)
the grand old lady, canada hill, miri (right)

Dulu, masa ke seberang lautan (ala, miri saja). Me tertangkap gambar-gambar kartun oleh mohammad nor khalid (datuk lat) yg terpampang di kelab rekreasi petroliam milik pengusaha minyak di lutong itu.

Sebenarnya selepas itu, me sudah mencari buku koleksi kartun berkenaan pengalaman kartunis lat ke offshore (luar pantai.) Tapi tiada seorang pun yg tampil memberitahu me dimana harus me dapatkan buku koleksi tersebut.

Walaupun me bekerja di syarikat ‘oil and gas’ bertahun-tahun dan terlibat secara langsung dengan mereka cipta dan pembuatan, tetapi me tidak pernah bertugas ke pelantar minyak di luar pantai. [+ career ]

(insert lat the early series)Kelmarin, me sudah terjah ke kedai buku kinokuniya klcc. Kebetulan, me ternampak ada buku koleksi lat yg terbaru. Bertajuk, ‘lat, the early series.’ Sebelum beli, me sudah periksa. Me sudah buka sarung plastiknya, dan me pun pasti ada koleksi kartun-kartun lat ke pelantar minyak yg me cari-cari itu. [+ nstp: journey back to 70’s ]

Me gembira kerana berjaya menjadi pemilik buku koleksi tersebut. Dan me sudah buat arkib dlm photoblog me yg satu lagi.

Kebetulan juga, semalam abang hafizd -19/6/08 (yg baru pulang dari offshore) dan akak yon – 4/3/09 (yg baru pulang dari miri) telah sudi makan tengahari bersama me di avenue k itu. Jangan serik-serik one uoolsss..

Alahai.

Written by en_me

Fri 22 May 09 at 12:02 am

Posted in arts

berpetualang ke perigi acheh: part une

with 68 comments

kampung perigi acheh’s river (17/5/2009) [+ google maps ]

Usai dari makan ketam masak pedas di tanjung langsat kelmarin, me singgah ke kampung perigi acheh. Sebenarnya dikelilingi kawasan industri tanjung langsat, yg sedang dibangunkan dan diratakan dgn pesat. Lori-lori hantu dimana-mana. Sungguh pesat sehinggakan amat sukar untuk melihat pohon-pohon hijau di situ.

Dulu, aTi (17) pernah tiba di kampung perigi acheh ini bersama-sama rakan sekolahnya dan sekolah antarabangsa jepun yg berdekatan. Ada aktiviti lawatan sekolah ke situ.

Perkataan petualang terdapat dalam kamus dewan edisi keempat (mukasurat 1718). Daripada perkataan ‘tualang‘, antaranya bermaksud,

.. orang yg suka melakukan perkara2 yg sukar atau berbahaya utk pengalaman.

Jadi, dgn bantuan aTi, me berpetualang ke kampung perigi acheh itu. Mana tahu ada kesan sejarah yg me boleh lawati.

Entri ini diinspirasikan dari blog ‘berpetualang ke aceh‘.

always use the middle road, although they look the same

Memang kaya dengan sejarah, dan diriwayatkan kampung ini menjadi pusat serangan orang-orang acheh sebelum mereka menyerang kota johor lama beberapa hatus tahun dahulu. [+ johorbuzz ]

Dari pusat industri tanjung langsat yg sedang giat diratakan, untuk masuk ke kampung itu, terpaksa melalui jalan bertar yg agak sempit. Di kelilingi pokok paya bakau yg menghijau juga dan kelihatan banyak monyet-monyet di tepi jalanan.

Bila tiba di pintu masuk kampung, sebenarnya me pun tidak tahu hendak kemana. Sebab tiada papan tanda tentang tempat-tempat bersejarah atau berkepentingan. Tapi nasib baik juga me bawa aTi (17) yg pernah ke sini.

aTi bilang beliau pernah ke jeti tinggalan lama yg sudah terbengkalai. Me terjah saja menyusuri jalan lurus yg hanya boleh dilalui sebuah kenderaan empat roda.

the old jetty

Untuk ke jeti lama itu memang mencabar juga. Dari sekolah rendah kampung perigi acheh, ada jalan tar masuk belukar. aTi (17) tidak setuju me pandu cikcity ke sana sebab beliau dulu beramai-ramai jalan kaki saja. Tapi me terjah juga sebab walaupun sempit, jalan tar yg elok gitu. Lagipun me fikir, mana ada kereta keluar masuk di tengah-tengah hutan itu.

Tiba di hujung sana, ada bekas kawasan perkhemahan. Kem perigi acheh untuk aktiviti motivasi dan bimbingan. Sesuai untuk pelajar-pelajar sekolah. Siap dengan tempat riadah dan bilik air.

Untuk ke tempat jeti lama, kami kena redah jalan denai bertanah merah. Kena limpas pos tentera darat. Tidaklah jauh mana, dan di tepi pantai, ada menara tinjau dan beberapa orang askar sedang menjalankan tugas. Tapi kehadiran kami seperti melukut di tepi gantang. Tidak menggugat keamanan negara agaknya.

i surrender
pulau nanas, pasir gudang [+ location in google maps ]

Sebenarnya juga, me teruja hendak melihat sendiri. Pulau nanas, satu-satunya pulau ciput yg tinggal di sebelah sini. Setelah semuanya menjadi hakmilik kerajaan republik yg liliput itu.

Kalau dari google map, me perasan ditengah-tengah pulau nanas ternampak seperti tasik yg luas didalam pulau. Tapi sebenarnya hanya bekas lombong batu gitu. Mungkin isi perut nya sudah di pindah ke seberang sana. Dan tidak terdapat sepokok nanas pun diatas pulau itu tentunya.

Me pelik juga, kenapa menara tinjau askar hanya diletakkan di tepi pantai di kampung sini. Kenapa tidak diletakkan saja di pulau nanas.  Tidakkah kita khuatir nanti ada orang lain ingat kita tidak mahu menjaganya.

Seperti yg kita sedia maklum, nelayan kita dilarang menghampiri perairan negara jiran itu. Jika tidak, berlumba-lumbalah bot-bot polis peronda menghalau mereka. Sedihkan. Begitu juga, ramai yg tidak tahu bahawa seluruh pulau ubin itu telah berpagar dawai besi sepenuhnya. Kelihatan amat jelas kalau kita singgah makan ikan siakap goreng di restoran rahmat kampung pasir putih itu.

pulau nanas – the only small island in the center

Untuk kawan-kawan yg malas jenguk-jenguk google map. Me tunjukkan lokasi kedudukan pulau nanas itu. Dan kampung perigi acheh yg me sudah berpetualang minggu lepas. Harap-harap kalau dipanjangkan umur, me bisa sampai ke sini lagi. Itupun kalau tidak dijadikan kawasan larangan tentera dimasa hadapan.

Sebenarnya, mula-mula me hendak tulis tajuk entri-entri hari ini sebagai ‘pulau nanas: part une, deux, trois, quatre, dan cinq’ gitu. Seperti tajuk entri ‘pulau banding‘ dan ‘pulau sebang‘ kelmarin. Yg masing-masing dapat enam poh enam komen. Tapi me berpendapat, tajuk ‘berpetualang ke perigi acheh’ lagi mancongkam. Gasaklah kan.

Terimakasih diatas sokongan dan prihatin kawan-kawan semua. Tanpa kawan-kawan yg best-best gitu, siapalah me yg ini kan.

Alahai.

Written by en_me

Wed 20 May 09 at 12:01 am

Posted in travel

dinner at five

with 74 comments

(insert ketam merah)

RM35 per kilogram, times four

Petang sabtu kelmarin, me sudah singgah warung tepi laut di tanjung langsat itu. Bersebelahan warung mee bandung yg me pernah berpergian dulu. [+ then and now: tanjung langsat ]

Me pesan ketam masak pedas (4 kilo), siakap rebus, capcai (menggantikan kangkung belacan), dan udang goreng.

(insert seribahagia seafood)

from top left: seribahagia seafood restaurant, around the table, playing around, and kongkong’s bridge (under construction)

Alahai.

Written by en_me

Mon 18 May 09 at 12:08 am

Posted in food

salam sayang

with 26 comments

(insert digging yaasir)

like father like son

Salam petang ahad malam isnin. Me cuma nak ucap salam sayang buat kawan-kawan yg best-best itu.

Alahai.

Written by en_me

Sun 17 May 09 at 6:07 pm

Posted in ho hum

tingkap

with 28 comments

(inset alfalak)

please do not open the window unless required (not related story)
al-khawarizmi astronomy complex, tanjung bidara, malacca

(insert wolverine)Kelmarin, me sudah tengok wayang. Cerita ‘x-men origins: wolverine’.

Memang kuku yg tajam lagi mancongkam. Boleh koyak rabak katil. Me kasi tiga bintang setengah. Boleh gitu.

Alahai.

Written by en_me

Sat 16 May 09 at 12:06 pm

Posted in movies

19th birthday

(insert adm in comic mode)

aDm at raban lake, tasik chenderoh

Hari ini harijadi aDm yg ke sembilan belas tahun. Senang kalau hendak ingat umur aDm. Sebab lahir pada tahun 1990 gitu. Moga dimurahkan rezeki dan maju jaya selalu. Amin. [+ last year ]

Kebetulan juga, hari ini hari guru macam tahun-tahun sebelum ini. aDm memang tahu.

Pasca nota: dengan ini me tutup komen untuk entri harijadi aDm ini. Sebab dah cukup 19 komen gitu. Sila komen di entri terbaru atau hantar emel pada me jika perlu.

Alahai.

Written by en_me

Sat 16 May 09 at 12:06 am

Posted in birthday

pulau sebang: parte une

(insert no 66)

it is part of good old song lyrics [+ zoom out ]
nombor anam poh anam, jalan seremban, tampin, negeri sembilan [+
lirik lagu – J Sham, Suratku Untukmu ]

Hari ahad yg baru lepas, me sudah terjah ke tugu peringatan sungai gemencheh di kampung sungai kelamah yg me cerita semalam.

Kalau ikut peta, me boleh ikut jalan lama ke bandar segamat ke gemas dan ke bandar tampin.

Atau kalau ikut lebuhraya, me boleh keluar di simpang ampat ke bandar tampin, ke gemencheh dan terus ke bandar gemas.

Tanpa sesiapa yg peduli, me ikut jalan yg kedua. Gasaklah kan.

Sebelum ke tugu peringatan di gemencheh itu, me cadang hendak melawat ‘megalithic stones‘ yg tertera dalam peta yg me bawa. Tapi tidak me ketemui juga.  Sudah me selak-selak semua buku peta yg me ada. Mungkin me cari di lain kali saja.

Tapi me tidak sangka juga – buah cempedak dah jadi nangka. Sebuah pulau disini yg me jumpa. Pulau sebang diberi nama. Tiada lautan atau tasik juga. Nanti me cerita macam biasa.

(insert pekan tampin)

the negeri sembilan side of the tampin town is governed by the tampin district council, while the malacca side of the town is governed by the alor gajah district council. [+ wikipedia ]

(insert ikan asam pedas)

Me tiba di bandar tampin waktu tengahari panas terik. Me menjamu selera nasi campur ikan asam pedas di aked majlis daerah tampin. [+ flickr ] Berdekatan restoran kfc.

Dari bandar tampin me terus ke gemencheh untuk tuju ke tugu peringatan itu.

Manakala jalan pulang, dari tugu peringatan sungai gemencheh itu, me ikut pekan air kuning, ke nyalas, ke tangkak dan menyusur masuk ke lebuhraya plus.

(insert keretapi kuala sebang)

how to make clone picture
pulau sebang, melaka

Masa tiba di bandar tampin, me singgah ke stesen keretapi tanah melayu pulau sebang.  Sebenarnya pulau sebang bukanlah sebuah pulau seperti pulau banding di tengah-tengah tasik temenggor, perak. Tapi ia adalah sebahagian bandar tampin sebelah negeri melaka. [+ pulau sebang ]

Walaupun stesen keretapi itu terletak di pulau sebang, melaka, tetapi namanya masih kekal stesen keretapi tampin. Menimbulkan ketidakpuashatian penduduk negeri melaka yg berdaulat itu, walaupun tidak beraja.

Me tangkap-tangkap gambar sekeliling stesen dan gerabak keretapi lama yg tersadai itu. Boleh kan.

(insert tampin railway station)

it’s popularly known as tampin railway station, but people living in malacca does not happy about it

(insert medan selera pulau sebang)

pulau sebang hawker center

Nota kamus dewan (edisi keempat):

pulau (ms 1245) – tanah atau daratan dikelilingi oleh air (di laut, di sungai, dll).

Tapi me ada terjumpa dalam peta, tertulis kampung pulau sebang. Jadi, me beranggapan, pulau sebang hanyalah nama sebuah tempat dalam daerah alor gajah, di negeri melaka. Walaupun begitu, kawan-kawan bolehlah beritahu me, kalau-kalau ada sejarah asal usul disebalik nama pulau sebang itu.

Pasca nota: dengan ini me tutup komen untuk semua entri-entri pasal pengembaraan me ke ‘pulau sebang’. Sebab dah cukup 66 komen gitu. Sila komen di entri terbaru atau hantar emel pada me jika perlu.

Alahai.

Written by en_me

Wed 13 May 09 at 12:03 am

Posted in travel

Then & Now: Keris Melayu Terkulai Layu

with 53 comments

(insert sungai gemencheh)

a sheathed keris symbolises the strength and the wholeness of the malays
left: november 2008 [+ cikgueaizan fotopages ]  | right: may 2009 (last weekend)

Hanya kerana masyuk? Kata abg […] itu yg selalu dengki kat blog me yg ‘memang lumayan’ ini. Tapi me anggap positif saja. Sebab itu me masih larat memblog.

Me memang rajin jalan-jalan di hujung minggu. Bukannya me banyak masa. Tapi itulah masa yg me ada.  Yg lain, biarlah rahsia.

Tapi kawan-kawan janganlah risau ya. Walaupun me buat entri hampir setiap hari dan pernah mencecah sehatus komen (tidak termasuk komen me sendiri), tapi blog me ini tiada pendapatan. Tiada kemasyukan. No income. Sebab blog me ini tiada iklan nuffnang, adsense, chitika atau sebagainya. Kalau tiada iklan, macamana boleh masyuk kan.

Kawan-kawan juga jangan risau. Blog me ini tidak pernah tersenarai sebagai 70 weblog paling popular di Malaysia. Jadi, tiada anugerah atau award yg me akan dapat.

Jadi, kenapa me sanggup jalan-jalan selalu dan buat blog hampir setiap hari? Gasaklah kan. Ini blog me. Kepuasan me adalah hak me sendiri. Tapi mana tahu, esok lusa tulat me tidak lagi memblog.

Kawan-kawan nak dengki jaki jipang me tidak kisah. Tapi jangan tikam-tikam bakang one uoolss. Kampung terbakar nampak asap, hati terbakar siapa yg tahu kan.

(insert gemencheh bridge)

During the Battle of Malaya in the Second World War, Gemencheh Bridge near Gemas was the site of a fierce battle between the Imperial Japanese Army and the 2/30 Battalion, 8 Division, Australian Imperial Force (AIF). Commanding Officer of the Battalion was Lieutenant Colonel “Black Jack” Galleghan. Gemencheh Bridge was a bridge over the Sungei Gemencheh (Kampung Sungai Kelamah) that connected Gemas with the larger neighboring town of Tampin. The Japanese had passed through Tampin and needed to cross the bridge to reach Gemas. [+ wikipedia ]

Alahai.

Written by en_me

Tue 12 May 09 at 12:02 am

Posted in travel

last saturday was a public holiday

with 38 comments

(insert lobster clamp)

heliconia humilis (lobster claw) [+ zoom out ]
pasir gudang lake garden

Hari sabtu yg lepas adalah hari wesak. Petang sabtu itu juga me telah menjalani pemeriksaan susulan selepas pembedahan lasik mata me bulan lepas. Pemeriksaan biasa saja. [+ bagai dunya ana yg punya ]

Sembang pagi isnin. Selamat kembali bertugas buat kawan-kawan semua.

Alahai.

Written by en_me

Mon 11 May 09 at 12:01 am

Posted in myself