Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

Archive for May 2009

berakit-rakit kehulu, berenang-renang ketepian, lama-lama en.me jadi penatt

with 62 comments

from observation tower
tanjong piai, pontian, johor

Esok sudah mula cuti sekolah. Begitu juga blog me yg ini.

Dan dikesempatan ini (walaupun pun belum tiba hariraya), me memohon maaf zahir bathin sekiranya ada kekasaran bahasa semasa me komen-komen blog kawan-kawan me itu. Tanpa kawan-kawan yg best-best itu, siapalah me yg ini kan.

Sebenarnya me sudah mandi. Tapi me hendak berpantun lah pula macam biasa. Boleh kan.

Kalau ada sumur diladang,
Boleh me menumpang mandi..
ammvoiii makcik su tewww
Kalau ada umur yg panjang,
Boleh kita berjumpa lagi.. kannnns

Untuk kawan-kawan semua, hati-hati di jalanraya. Majulah sukan untuk negara.

Alahai.

Advertisements

Written by en_me

Fri 29 May 09 at 12:09 am

Posted in photography

Then & Now: Tanjong Piai

with 47 comments

me and aDm (19)
left (1990) | right (2009) last weekend

Sudah lama me tidak ke tanjung piai di hujung sana. Memang sudah banyak berubah. Papan tanda itu pun sudah dialihkan, lusuh, buruk dan tersembunyi di tepi longkang pula.

aDm pun semakin tinggi daripada me. Bayangkan, lagi dua poh tahun. aDm mesti dah sama tinggi dengan pokok kelapa itu kan. He he he.

Nota kamus dewan edisi keempat: tanjung, bukan ‘tanjong’ (ms 1604) i hujung tanah yg menganjur ke laut (danau, sungai, dll).

Alahai.

Written by en_me

Wed 27 May 09 at 12:07 am

Posted in nostalgia

monkey on my back

with 45 comments

me and aQi (11)
congratulations! you are now looking at the southern most tip of mainland asia – tanjung piai

Jalan-jalan me mencari pulau belum habis ya kawan-kawan. Setelah tiap-tiap hari hujung minggu yg lepas me terjah ke pulau banding (gerik), pulau sebang (tampin) dan pulau nanas (pasir gudang). Minggu lepas juga, me ingat nak terjah ke pulau merambong. Tapi me tak larat lah pula. Ramai sungguh yg tikam-tikam bakang me one uoolsss. Kampung terbakar nampak asap, hati terbakar siapa yg tahu kan.

Jadi, minggu lepas me singgah ke tanjong piai saja. Sudah lama juga me tidak ke sana. Penghujung selatan tanah besar benua asia itu.


walking around

Alahai.

Written by en_me

Tue 26 May 09 at 12:06 am

Posted in travel

contemporary art show 2009

with 51 comments

aku dalam kotak dan kotak dalam aku (5 panels ) – mohd fazli othman
oil on canvas, RM20,000

Hari sabtu kelmarin, me sudah bertandang ke pameran seni ‘iskandar malaysia contemporary art show 2009‘ di pusat belibelah danga city mall. Pameran yg terletak di tingkat empat dan masuk adalah percuma.

Berikut adalah pengalaman me ke sana. Fotografi juga tidak dilarang.

setiap kali hujan wairah dan zanita menangis – shooshie sulaiman
mixed media (2006)


right: bobby – zulkifli yusof
mixed media on canvas (2008)


left: fatamorgana # 2 : the state of confusion – ahmad fuad osman (2006)
center: the fate of this man lies in the hand of this woman – ivan lam (2007)
right: the first truculent argument between the aloof – ivan lam (2007)


gods, heroes & myths – justin lim
acrylic on canvas (2008)


jean series – mohd noor mahmud
mixed media on canvas (1988)


alun gabung segitiga iv – mohd safwan ahmad
wood, variable – RM 750 (2009)


mak nyahs (male transsexuals) in malaysia: the influence of culture religion on their identity – noraidayantee mustafa
paper patch work, variable size – RM3500 (2008)


ambiguous iii and ambiguous iv – chong ai lei
oil on canvas, RM5600 each (2008)

Informasi di laman lain: [+ thalhazlin | yazidhusain | komuniti pelukis hutan bandar | the star ]

Alahai.

Written by en_me

Mon 25 May 09 at 12:05 am

Posted in arts

salam sayang

with 24 comments

she was born in sarawak
marrybrown fried chicken restaurant, plaza angsana

Salam petang ahad malam isnin. Me cuma nak ucap salam sayang buat kawan-kawan yg best-best itu.

Alahai.

Written by en_me

Sun 24 May 09 at 6:04 pm

Posted in ho hum

scooter time service

with 36 comments

no more next time
petronas gas station, toll sungei besi

Dua minggu yg lepas, me sudah servis motor skuter (6) kesayangan me yg itu. Tukar minyak hitam dan filter. Motor gear yg terhenggut-henggut pun me suruh tukar. Sebab kalau masa gear rendah, enjin terkejut-kejut gitu.

Dua tiga hari yg lepas, skuter me itu buat masalah lagi. Tidak boleh dimulakan dengan starter elektrik tangan. Kena start guna kaki. Sampai pecah tapak kasut me pula.

Semalam me sudah hantar kedai baiki motor. Tukar bateri, pengecaj dan alas brek tayar hadapan perlu diganti. Kos dua kali penghantaran dan baik pulih skuter = enam hatus hinggit. Aduhai.

Harap-harap skuter me itu tidak merajuk lagi selepas ini.

Alahai.

Written by en_me

Sat 23 May 09 at 12:03 am

Posted in transport

offshore sarawak with LAT

with 41 comments

framed lat cartoons at client’s recreational center, lutong (left)
the grand old lady, canada hill, miri (right)

Dulu, masa ke seberang lautan (ala, miri saja). Me tertangkap gambar-gambar kartun oleh mohammad nor khalid (datuk lat) yg terpampang di kelab rekreasi petroliam milik pengusaha minyak di lutong itu.

Sebenarnya selepas itu, me sudah mencari buku koleksi kartun berkenaan pengalaman kartunis lat ke offshore (luar pantai.) Tapi tiada seorang pun yg tampil memberitahu me dimana harus me dapatkan buku koleksi tersebut.

Walaupun me bekerja di syarikat ‘oil and gas’ bertahun-tahun dan terlibat secara langsung dengan mereka cipta dan pembuatan, tetapi me tidak pernah bertugas ke pelantar minyak di luar pantai. [+ career ]

(insert lat the early series)Kelmarin, me sudah terjah ke kedai buku kinokuniya klcc. Kebetulan, me ternampak ada buku koleksi lat yg terbaru. Bertajuk, ‘lat, the early series.’ Sebelum beli, me sudah periksa. Me sudah buka sarung plastiknya, dan me pun pasti ada koleksi kartun-kartun lat ke pelantar minyak yg me cari-cari itu. [+ nstp: journey back to 70’s ]

Me gembira kerana berjaya menjadi pemilik buku koleksi tersebut. Dan me sudah buat arkib dlm photoblog me yg satu lagi.

Kebetulan juga, semalam abang hafizd -19/6/08 (yg baru pulang dari offshore) dan akak yon – 4/3/09 (yg baru pulang dari miri) telah sudi makan tengahari bersama me di avenue k itu. Jangan serik-serik one uoolsss..

Alahai.

Written by en_me

Fri 22 May 09 at 12:02 am

Posted in arts