Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

keturunan arab

with 38 comments

how to choose a meaningful name for your muslim baby

Memang dulu ramai rakan sekerja ekspatriat datangnya dari filipina. Sekarang makin ramai designer dan jurutera dari indonesia. Mungkin malam boleh panjat bangunan jadi kontraktor pula kann pak. He he he, me gurau-gurau saja.

Tapi bulan lepas, di jabatan me ada seorang pelatih bakal jurutera. Dari negara iraq yg sedang dilanda musibah perang itu.  Alkisah diceritakan, keluarga beliau dari golongan yg berada lagi hartawan dan sedang menetap di australia pula.

Kelmarin, rakan sekerja me, kML, baru dikurniakan cahaya mata. Sudah diberi nama, tapi tidak pasti maksudnya. Jadi, me saja tolong tanya pelatih iraq itu. Baru me tahu, orang iraq berbahasa arab juga. Bukan bahasa parsi seperti orang iran.

arissa (اريسا ) = berkenaan putera raja
areesya = bukan bahasa arab

Alahai.

Written by en_me

Sat 11 Apr 09 at 12:11 am

Posted in friends

38 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. saya bukan berketurunan Arab..tapi wong ponorogo

    podo podo waie.. mugo-mugo pekoro seng apik dadi kenangan sampek kapan-kapan. ehehe

    Pinatbate

    Sat 11 Apr 09 at 12:22 am

  2. yeah..yeah…!
    komen ana nombor wahid!!
    dan nombor dua juga..

    tahniah jugerr.. keep it up chekgu itteww

    Pinatbate

    Sat 11 Apr 09 at 12:23 am

  3. hihi.. orang iraq memang berbahasa arab..🙂

    me baghu tahu.. ingatkan cakap parsi..

    Maryam

    Sat 11 Apr 09 at 12:31 am

  4. nak letak nama melayu…kuntum..hehe

    kuntummm, angkat jemuran, hujannn dah turuunnn.. ehehe

    cintacukulet

    Sat 11 Apr 09 at 12:48 am

  5. nk kawen ngan Orang arab la cenggini..hehe~

    intan dah aderr calonnn blomm.. ekeke

    intan.dayana

    Sat 11 Apr 09 at 12:50 am

  6. zaman sekarang lebih cenderung menamakan anak-anak mereka berejaankan nama penjajah. Mungkin sedap didengar tanpa menyedari nama berkenaan bermaknakan sesuatu yang mengaibkan.

    penjajah kristian tewww..

    zara aluwi

    Sat 11 Apr 09 at 1:00 am

  7. Oh..
    Begituuuuuuuuuuuuu~

    ghiteww larrr..

    iKHMAR

    Sat 11 Apr 09 at 1:09 am

  8. huhu..ingin mau kembali ke zaman kegemilangan islam dulu..uhuk..

    syahdunyerr.. uhuhu

  9. oh cute name arisa tu😀

    cute kannns..

    loq

    Sat 11 Apr 09 at 3:09 am

  10. ramai nak nama sedap je. tu pasal letak areesya semua. Tapi arissa pun dah sedap.😛

    orang nak glemer jakkks..

    cahaya

    Sat 11 Apr 09 at 6:03 am

  11. kat tempat zino ada sorang Doktor dari Iraq.. bila firstime jumpa dia berbelit lidah nak explain dalam inggeris.. dia senyum je habis je zino cakap dia jawab
    “ada apa apa lagi?”.. laaa dia tau pun cakap melayu hehe..

    teringat ada youtube tunjuk pak arab kecek kelate tewww.. ehehe

    zino

    Sat 11 Apr 09 at 7:03 am

  12. wpun student post grad sini ramai org arab…tp malas nk ada contact gan student…hehhe…me tanya sat…ILHAN gan IDLAN makna apa?…

    tanyerr me larr fulakkks.. uhuhu

    INTAN

    Sat 11 Apr 09 at 7:17 am

  13. Oh Arissa.. Macam selalu juga dengar. Bunyinya sedap lah.

    sedap kanns..

    Razali

    Sat 11 Apr 09 at 8:10 am

  14. aku da berangan sok ada anak nak letak nama arissa laa.. so sweet =)

    kena carik bapaknyerr dulu .. ehehe

    kokokrunch

    Sat 11 Apr 09 at 8:10 am

  15. aku nampak iPhone dalam itu gambar.hehe..

    penyubiru

    Sat 11 Apr 09 at 8:44 am

  16. akak nak sgt namakan ank akak yg bongsu sara, tp bapaknya enggak mau!!!huwaaaaa!!!!

    mungkin taknak luka lamerr berdarah kembali tewww.. uhuhu

    ain

    Sat 11 Apr 09 at 8:58 am

  17. Rozita ~ bahse arab ke ni? or bahse jawa ke?

    chantekk namer melayuu tewww..

    Rozita

    Sat 11 Apr 09 at 8:59 am

  18. Ooo….tak pernah jumpa orang iraq. Orang banjar pernah laa….

    ohoho, kak t citerlarr pasal orang banjar teww..

    Tie

    Sat 11 Apr 09 at 9:06 am

  19. nama anak kenala pilih yang bagus bagus … yang ada makna… hermmm…. aku belum kahwin … so tak perlu fikir tu semua lagi… ehehehhee

    ko nak kawenn takkks.. ehehe

    Adry

    Sat 11 Apr 09 at 9:39 am

  20. Bukan keturunan Arab tapi muka iras arab.. hehhehe
    Suka nama AWATIF.. jelas bunyi arabnya…

    bukan sharifah kannns.. ehehe

    zareda

    Sat 11 Apr 09 at 9:59 am

  21. dh lm tinggalkn bhs arab..skrg ni dh bebelit nk ckp arab…

    ahlan wasahlan..

    yus

    Sat 11 Apr 09 at 10:15 am

  22. Betul la…ejaan nama anak sekarang lebih kebaratan..asal sedap bunnyi je…
    Ermm…harapnya aku tak tergolong macam tu..
    Nama aku maknanya “yang terpuji,yang terpelihara”. hehehe🙂

    salam abang mahfuz ittewww.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

    sebaliktabir

    Sat 11 Apr 09 at 10:20 am

  23. nama putera2 kay depannyer Muhammad…
    guna nama2 klasik jer.. arissa nama anak buah kay yg byk cekadak tuh, hehehe…

    muhammad namerr yg suci .. tp panjang sangat nak dituliss

    ~~~ kay ~~~

    Sat 11 Apr 09 at 11:00 am

  24. org skang main taruk je nama ape2 asalkan sedap..tp maksud x elok. hmm…

    kannns.. hmmm

    sitie bum bum

    Sat 11 Apr 09 at 11:26 am

  25. noli baru dpt nephew baru smlm..lom ade nm lg..
    salam en_me itteww..

    salam jugerr cek noli itteww..

    noli

    Sat 11 Apr 09 at 11:34 am

  26. fuhhhh iphone yg menawan la. hehe🙂

    ehehe.. nanti me citer one uoolss

    KNizam

    Sat 11 Apr 09 at 12:04 pm

  27. mcm2 name arab y femes skg…

    femes n glemerr ghiteww..

    pRicesS_N

    Sat 11 Apr 09 at 12:34 pm

  28. aku ni jawa tp tek reti ckp jawa sbb kat kedah kurang jawa ler, aceh ramai ler

    yg penting islammm kanns..

    haritz

    Sat 11 Apr 09 at 1:24 pm

  29. nk pinjam nk godek2 iphone ittew en me….
    voley kannsss??
    huhu

    chekgu gi jakks kat low yatt yg berlambakk tewww.. ahaks

    chekguBH

    Sat 11 Apr 09 at 1:59 pm

  30. arrasso? maknanye paham dalam korea hehehe

    aper maknernyerr..

    Mohd Hafizd

    Sat 11 Apr 09 at 3:54 pm

  31. Wah…en_me ada i-phone

    nanti me citerr one uoolsss..

    zuridah

    Sat 11 Apr 09 at 3:59 pm

  32. ade kucing parsi umah kawan dia xpandai berbahasa parsi.. die tau miaw2 je..
    keh keh keh😛

    die ader cakap nak ‘cheezburgerr’ ghitewww.. ekeke

    s h i n o

    Sat 11 Apr 09 at 6:03 pm

  33. rasanya dah takde peluang nak gunakan buku itewww

    wat cucu larr fulakkks abang yb tewww..

    Yunus Badawi

    Sat 11 Apr 09 at 6:23 pm

  34. best dapat baby!!!!!
    huhuhuhu

    nak jagerr teww yg tak best kannns.. uhuhu

    Pengeranz Umar

    Sat 11 Apr 09 at 6:27 pm

  35. ok bro,mudah2an diparengi waras, pakcik aku kawin dengan org arab, anak2nya hudung mancung,aku mancung gak tp kedalam…kehhh,seminggu ke Kem Tok Sakah, perkhemahan Kebangsaan..makin hitam Raden..

    pastipusat

    Sat 11 Apr 09 at 9:54 pm

  36. wahhh…cantik gitu name tuh…best2…=)
    mcm watak dlm cite matahari d tv3 la…huhu…

    ixora

    Sat 11 Apr 09 at 10:05 pm

  37. i phone.. iphone.. idaman gue.. huhu

    athirah

    Sat 11 Apr 09 at 11:24 pm

  38. wah ..bagusnya….contohnya menggunakan Arisa…ada beza kah Arissa dan Arisa?

    hairieusoff

    Mon 13 Apr 09 at 7:59 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: