Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

the first rubber tree

with 47 comments

the rubber tree (heves brasillensis muell. arg.)
this rubber tree is one of the oldest in the country.
the rubber tree is the world’s main source of natural rubber and was introduced into the country in 1877 and planted in kuala kangsar.
since then, it has become an important crop in malaysia.
a wide range of quality rubber – bases products have been made for the benefits of mankind. [+ para rubber tree – wikipedia ]

Di kuala kangsar, mula-mula me singgah ambil gambar di masjid ubudiah. Me ke istana kenangan dan muzium diraja, tetapi tutup rehat pula. Kemudian me mencari sepokok getah yg pertama di tanam di malaysia.

Setelah terpusing-pusing di dalam bandar. Me terjumpa juga pokok getah itu bersebelahan pejabat tanah. Walaupun berpagar seperti gambar diatas, tapi tidak berkunci pula.


masjid ubudiah and istana kenangan
kuala kangsar, perak

Alahai.

Written by en_me

Tue 24 Mar 09 at 12:04 am

Posted in travel

47 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Besar jugak pokok getah tu ye..? Satu pemeluk tak lepas..

    lebih sehatus tahun punyer pokok tewww..

    HitManSnr

    Tue 24 Mar 09 at 12:45 am

  2. baru tahu…
    dulu belajar pasal ni jugak dalam sejarah
    tapi tak taw lokasi(gambar)
    bagus blogging ni kan?
    hehe
    bro,jom exchange link?

    oke bro log ittewww.. thanx

    loq

    Tue 24 Mar 09 at 1:55 am

  3. salam en me
    wah
    xpernah pergi pn situ
    HUHUUHUHU
    besar nye
    pokok

    pokok itteww memang besarr ghitewww..

  4. wah! mesti dah tua pokok tu.

    dah bercucu cicit ghitewww.. ahaha

    cahaya

    Tue 24 Mar 09 at 7:11 am

  5. hehehe… suke blog nih sbb disertakan fakta..
    waa… gler besar pokok getah tu ek..

    kalo memang lumayan, ko leh buat filem dokumentari pendek pasal blog en_me yg inih.. volleee ghitewww.. ammvoiii

    Jard

    Tue 24 Mar 09 at 7:37 am

  6. udah mcm pokok balak je besonya

    cuberrlarr ko tanam pokok getah kat umah.. nanti ko leh jadi tokehhh balak ghitewww.. ehehe

    INTAN

    Tue 24 Mar 09 at 7:42 am

  7. besar stem pokok getah tu. Masih ada getah lagi ke..???

    dah menopause agaknyerr.. ihihi

    ain

    Tue 24 Mar 09 at 7:50 am

  8. wondering, naper pokok getah tu ditanam sebatang aje.biasanya ditanam bersama kekawannya yg lain.hmmm

    abang penyu tak bacerr buku sejarah kerrr.. alkisah diceritakan bahawa ada sembilan (songo) batang pokok getah yg mula-mula ditanam di kuala kangsar.. ghitewww

    penyubiru

    Tue 24 Mar 09 at 7:53 am

  9. Huhuhu..
    dekat pokok tue… ada masjid sebelah kanan kan?
    dah lama tak ke kuala..

    macam masjid tapi dah jadikkk bilik gerakan pilihanraya ghitewww..

    polar bear

    Tue 24 Mar 09 at 8:16 am

  10. hehehe..
    dulu zara pergi belum ada yang putih depan tu..
    sangat syiok..=)
    galeri sultan azlan punya tempat ada pergi?

    galeri me tak pergi sebab takdok dalam agenda ghiteww..
    dulu zara ader amik gambor (tanper yg putih depan tewww?).. hmmm

  11. org dolu2 pon tau hargai pokok getah pertama kn..xtebang smpai skang..huhu..en me mmg suke sejarah..!

    blog ‘memang lumayan’ ini pong akanns menjadikks sejarah ghitewww.. kannns

    fizah

    Tue 24 Mar 09 at 8:56 am

  12. En me…
    seberang jalan bertentang dgn pokok tu, pejabat agama Islam KK. Belakang pej agama tu, masjid Ridzuaniah. Sebelah masjid pulak…MCKK yang glemer tu.
    Depan pokok tu, simpang 4…tengok kiri kanan ek…pastu seberang…terus turun ke jalan bawah. ada deretan kedai makan kat hujung simpang tu di sebelah kiri…ada me kari kuah sup yang sedap. nyum…nyum…
    Turun lagi ke jalan bawah…tepi sungai leh pekena cendol dan laksa…tiada kedai yang boleh direkomen. sebab gerai yang betul2 sedap dah pupus…huhu.
    Windu nak balik KK…nak ronda2 bandar cam masa sekolah dulu….

    sekang akak anon katnerr.. hmmm

    Anon kk

    Tue 24 Mar 09 at 8:57 am

  13. jalan-jalan semasa cuti sekolah. wah
    cara mendidik yang berkesan

    tapi ramai gakks yg tak minattss ghitewww.. uhuhu

    yazid husain

    Tue 24 Mar 09 at 9:06 am

  14. cuti-cuti ek….rindunya saya kat negeri kelahiran saya ni.

    baliklarr, kannns waktu mengundi pilihanraya bukit gantang tewww.. ehehe

    shais

    Tue 24 Mar 09 at 9:08 am

  15. salam me..
    emm..rehlah ilmiah….ahsan ta..(cakap aroblah pulak)

    akhi faizal teww..
    jazakallah khairan ghitewww..

    faizal

    Tue 24 Mar 09 at 9:11 am

  16. sangat bangga sebab Kuala Kangsar adalah kg saya..

    ramainyerrr orang kuala kangsar kannns.. hmmm

    zareda

    Tue 24 Mar 09 at 9:26 am

  17. wah en_me, anak en_me pakai kasut asadi yea..heheheh
    warna biru lagi….
    senang ajekan, sarung terus ke kaki…
    hehehe
    maza pun suka pakai kasut jenis tu…simple.

    ingatkannns selipar jepun pas ni buang kasut sebabkan pacat ghitewww.. ammvoiiii abang maza

    maza

    Tue 24 Mar 09 at 9:28 am

  18. besau sungguh pokok getah iteww..sgt kukuh da kuat walopon ni da thn 2009…heheh

    itupun me tengok bahagian atas pokok sudah dicantas, kalo tidak lagi besar keadaaan pokoknyerrr..

    ez

    Tue 24 Mar 09 at 9:29 am

  19. terkenanglah zaman belasan tahun dulu, Pokok getah lah jadi belasahan Pak Cik, cuti sekolah, Jumaat dan Sabtu aje, subuh2 adam dah turun gelanggang, motong gotah lah apa lagi…anak2 kita tau ke tidak biji getah tu…

    me tak pernah keje kat ladang getah one uoolsss..

    alhayie

    Tue 24 Mar 09 at 9:37 am

  20. ala en me…
    anon kat KK juga tapi bukan kuala kangsar…
    Kubang kerian.
    en. me… tolong tuka nama anon tu tak?
    hehehe

    oke.. me dah tukar.. sebenarnya me phobia bilerr ader nick ‘anonymous’ ghitewww.. ehehe
    btw, akak anon aderr blog takkks.. hmmm

    Anon kk

    Tue 24 Mar 09 at 10:11 am

  21. dh lama tk pegi kuala kangsar…

    hmmm.. sejak bilerr tewww..

    nurul

    Tue 24 Mar 09 at 10:29 am

  22. kalau toreh tu keluar lagi tak susu getah hehe..

    ko nih macam pisau cukur jakks.. ekeke

    cintacukulet

    Tue 24 Mar 09 at 10:32 am

  23. kuat jalan eh kamu neh..tingin gak nk backpacking around msia..haih..

    selagi hayat dikandung bodi ghitewww.. insyaAllah

    Hint Perihal

    Tue 24 Mar 09 at 10:38 am

  24. ouh
    HOHOHOHO~
    susu dia ade lagi??

    dah menopause kotts.. ohoho

    enchekcamera

    Tue 24 Mar 09 at 10:39 am

  25. huhu… mesti en_me yg peluk pokok tue kan.. besou nya…bejalan je en_me ye… x nak ajak miz canistal ke… ahaks..

    iyolarr tewww..

    Canistal

    Tue 24 Mar 09 at 10:50 am

  26. kahkahkah
    dh monopause erk??
    ayayaya~

    ammvoiii sukernyerr enchek camera tewww.. koserrr uuu

    enchekcamera

    Tue 24 Mar 09 at 10:52 am

  27. oeh kuala kangsar
    dah selalu saya pergi. hehe since 1990 lagi

    tempat jatuh lagikks dikenang kannns..

    MakanMalaya

    Tue 24 Mar 09 at 11:21 am

  28. wahhh.. jln sakan en_me. cuti2 mesia ke? jeles akak tauuu.. hehe

    selagi hayat dikandung bodi ghitewww .. ehehe

    ilazz

    Tue 24 Mar 09 at 12:34 pm

  29. kesian pokok ittew di kata tua juolls…

    ooopsss.. dah berumur ghitewww.. ahaks

    art

    Tue 24 Mar 09 at 12:40 pm

  30. wah2..amazing…tak penah tgk plak…thanks for the info… nnti ade mase bley g lawat…

    alhamdulillah, samer2larr kiter share aper aper yg patut ghitewww..

    Mohd Hafizd

    Tue 24 Mar 09 at 1:27 pm

  31. Bangganya ada jugak orang yang lebih suka ambil gambar memeluk batang pokok getah yang pertama di Malaysia
    bukan macam setengah orang yang suker ambik gambar bukan2, bila tersebar kan mereka dan keluarga mereka juga yang malu…huhuhu

    me dah censor kepala me one uooolsss.. ekeke

    azwa

    Tue 24 Mar 09 at 1:54 pm

  32. jalan depan skit, kona kanan, itu la padang yg saye berlari hari-hari suatu ketika dulu. Tak kire panas terik atau hujan kilat. Larian diteruskan

    mckk kannns.. uhuhu

    NoktahHitam

    Tue 24 Mar 09 at 2:06 pm

  33. mari datang ke alor gajah. ada kedai makan di kebun pokok getah. tengah tengah makan, tetiba *plup* bunyi bijik getah jatuh ke dalam cawan. haha

    ahaha.. lawak ghitewww

    ف wildchild ۞

    Tue 24 Mar 09 at 3:48 pm

  34. wah, nak amik berpeluk dengan rubber tree gaks ler.

    ammvoiii maksu tewww..

    Mak Su

    Tue 24 Mar 09 at 4:41 pm

  35. wah…tak g stesyen ketapi kuala kangsar? ade jual popia goreng yang sedap dekat depan stesyen tu! hehehe..tu salah satu tujuan kalau sy g kuala kangsar.huhu

    thanx for d info cek za tewww..

    zara

    Tue 24 Mar 09 at 6:39 pm

  36. En_me…ese membosa dongan hasil gotah, gotah sekerap, gotah boku,gotah cair,chee,cuko gotah,biji gotah,kulit gotah,bola sekerap,tapai daun gotah,bunga daun gotah………………bla!bla!bla!…

    anak penoreh gotah oke perghhh..

    aliff

    Tue 24 Mar 09 at 6:46 pm

  37. besarnyer?brape pemeluk tuh?huhu

    tiga atau empat pemeluk ghitewww.. nanti maksu nak ukur.. uhuhu

    noli

    Tue 24 Mar 09 at 8:43 pm

  38. besarnya!O_o
    mau kecik mate sebelah bila tgk. haha.

    terkezottt ghitewww.. ohoho

    ciki siti

    Tue 24 Mar 09 at 9:06 pm

  39. Area kg sayer di lahirkan.
    ps:Bangga menjadi anak penoreh getah

    alhamdulillah.. berjaya sungguh kamooo..

    haritz

    Tue 24 Mar 09 at 9:47 pm

  40. AHAHAHHA
    saje je
    en_me
    *misteri nye bro nie

    me misteri katernyerrr.. ammvoiii

    enchekcamera

    Tue 24 Mar 09 at 10:51 pm

  41. Dolu2, kawasan ghumah iKHMAR ni banyak pokok gotah…Hehehe~

    mesti sekang manyak pokok kelapa sawit ghitewww.. kannnns

    iKHMAR

    Tue 24 Mar 09 at 11:42 pm

  42. wahh…besaunyer pokok getah sepemeluk…dah cam pokok balak jadinyer…

    leh tanam kat umah, leh jadikks tokey balakkks tewww.. ehehe

    vivavogue

    Wed 25 Mar 09 at 7:29 pm

  43. wahh…..besau pokok getah tuu…

    besau kannns.. uhuhu

    pRicesS_N

    Wed 25 Mar 09 at 10:25 pm

  44. En me..
    anon takde blog.
    Tak sempat nak berblog…
    tapi selalu sempat merayau ke blog kawan2.
    Anon setiap hari jengah blog qurraqas…
    kakak anon tu…
    kendian langsung ke blog yang link dalam
    blog tu….
    hehehe

    tak aci larr camtuuu.. hmmm

    Anon kk

    Thu 26 Mar 09 at 9:15 am

  45. perhh aku dah lama gila tak baca info tentang sejarah Malaysia…teringat lak masa zaman sekolah menengah masa aku memang minat gila dengan subjek sejarah…

    tawarikh tewww.. ehehe

    unactive

    Tue 31 Mar 09 at 12:46 pm

  46. uish.. lama betol pokok tuh.. zaman2 skolah dulu lagi tu

    tahun 1887 mula ditanammmm.. zaman2 penjajah doeloo ghiteww

    arep

    Sun 5 Apr 09 at 9:44 pm

  47. […] lepas me sudah pergi ke kuala kangsar. [+ the first rubber tree] Dari susur keluar di simpang kuala kangsar, me terus ke utara. Ke bandar […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: