Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

Then & Now : Mee Banjir Udang Mak Teh

with 31 comments

welcome to mak teh’s flooded prawn noodles restaurant
left image from knizam‘s old blog | right image i took it myself last friday

Alhamdulillah juga. Kerana limpah kurniaNya, me sampai dan berjaya mengecapi mee banjir udang mak teh di kuala sepetang yg popular di majalah tiga tv3 itu. [+ lokasi dan arah ke kuala sepetang ]

Ini cerita me.

Pada hari jumaat petang kelmarin, me tiba di kuala sepetang dari teluk anson (teluk intan). Me keluar lebuhraya di changkat jering, menuju bandar taiping. Dari simpang, me ke matang. Kebetulan daerah bukit gantang sedang dilanda demam pilihanraya. Banyak bilik-bilik gerakan ditepi jalan yg sedang sibuk dengan kenderaan.  Dengan kibaran sepanduk dan bendera parti bertanding. Begitulah keadaannya bila me tiba di warong mak teh. Mengalahkan bilik gerakan gamaknya.

Lepas usai meletak van buruk toyota unser me. Cabaran seterusnya mencari tempat duduk untuk menjamu selera. Walaupun ada dewan lain, tapi orang yg terlalu ramai membanjiri warong tersebut. Sepoh minit juga menunggu.

Pandangan pertama memang meloyakan. Dengan meja yg dipenuhi lalat dan bau busuk dari parit bersebelahan.

Seperti kebanyakan pelanggan pertama kali tiba di situ, budak yg mengambil pesanan memberitahu. Ada tiga jenis mee udang – udang bela (enam hinggit), udang laut (sepoh hinggit) dan udang laut istimewa (dua belas hinggit). Me pesan mee udang yg sepoh hinggit gitu.

Dipendekkan cerita, memang mancongkam juga.  Memang betul orang kata – selak udang baru nampak mee. Sampai terlupa tentang keadaan lalat dan bau busuk longkang masa mula-mula tiba tadi.

ferris11.gif Gambar-gambar lain di flickr dan aminus3.


from web to site (knizam – is the picture you taken yourself, bro?)
batu 9 1/4, kampung tebok, jalan kuala sepetang, 34750 matang, perak

Alahai.

Written by en_me

Sun 22 Mar 09 at 12:04 pm

Posted in food

31 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. ahhh..
    nampak menarik..bagaimana rasanya en me?
    mencengkam giteww??

    kannn me dah tulis tewww .. memang mancongkammm sampai leh luperr pasal lalat n bau busuk longkang ghitewww.. ahaks

  2. kena gi carik ni

    ahaha.. jauh tewww abang jem.. dari dungung atau dari johor..

    roshaizul

    Sun 22 Mar 09 at 12:31 pm

  3. uhuhuhuhu…nuyui teringin nk g mkn mee udang tu jgk.. huhuhu… takpe2… nnt g kursus ni miss nuyui singgah jap…ahaks..!

    kalo boleh jangan waktu ‘rush hour’ .. susah nak carikkks tempat duduk ghitewww.. ahaks

    nuyui

    Sun 22 Mar 09 at 12:35 pm

  4. tengok pinggan tu pun dah banjir ngan udang…menggoda selera gitteww without smelling the smell of that area la huhuhuhu

    terai duluu baghu tauuu ghitewww.. uhuhu

    azwa

    Sun 22 Mar 09 at 12:35 pm

  5. lumayan sungguh udang ittew ye kan en_me..terliur suda hamba dicni..hoho

    ahaha.. tak dapek me nak nolong one uooolsss..

    noli

    Sun 22 Mar 09 at 1:20 pm

  6. nampak sodap tu nak juga mencari nya satu hari nanti.. mudah ke nam jumpa tempat tu..

    memang mudah.. kalo dr kl, exit kat changkat jering, tuju ke bandar taiping, masuk kiri ke matang.. sebelom sampai kuala sepetang, warong tepi jalannns belah kiri.. ahaks

    zino

    Sun 22 Mar 09 at 1:53 pm

  7. huhuhu…nampak sodappp je..;)besar2 udang dia..alaahai nak jgak!

    pi larr kuala sepetang tewww.. uhuhu

    Princess Liyana

    Sun 22 Mar 09 at 1:55 pm

  8. ade kemajuan arr…
    signboard pun dah tukar…
    haruslah KNizam jadi tourist guide thru blog kannss…
    lalat2 pun dah tak pedulik, janji jumpe mee udang yang fofuler itteww…
    amvoiii en me dan anak2…

    sudah maju ghitewww.. ramai orang luarrr.. ramai jugerr first-timerr yg datangg macam me jugerrr..
    knizam memang berbakattt through his blog ofcoz.. ehehe

    ChekguBH

    Sun 22 Mar 09 at 2:22 pm

  9. Kat Kuala Sepetang pun ada Mee Udang yaaa … ingatkan Mee Udang femes kat Sungai Muda Kedah ajer ….
    Tapi tengok dari gambar, seperti yang en_me katakan lah … longkang dia tak bersih hehehehehehee
    Terliuuurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr ……..

    mee udang pak arab takdok kerr bang ghaz ittewww..

    Ghaz

    Sun 22 Mar 09 at 2:59 pm

  10. udang galah takdo ke en_me?? sdaappppp tau

    aper kess bro? me citer pasal mee udang.. udang galah kenerr pi tempat lainns one uoolsss.. hmmmm

    Mohd Hafizd

    Sun 22 Mar 09 at 3:03 pm

  11. salam me..
    emm sadap noh udang penuh selak2 baru nampak mee..

    salammm jugerr buat abang faizal tewww..

    faizal

    Sun 22 Mar 09 at 3:42 pm

  12. uiii…sedapnye…sedapnye…

    kannns..

    aliza

    Sun 22 Mar 09 at 4:02 pm

  13. hehe thanks en_me for the credit
    thanks to the blog kan. hehe
    eh en_me print ke gambar tu ?
    hehe mmg saya amik sendiri
    masa tuh tak ramai orang lagi
    yep kat luar ada lalat sebab udang2 semua mak teh letak kat luar. kat dalam kurang sket kot. hehe 🙂
    actually saya teringin gak nak makan nasi goreng dengan udang goreng butter. nampak lagi sedap en_me. hehe 🙂 tak pun mee goreng dengan udang sekali. perghhhh kena pergi lagi ni

    thanx to you abang knizam tewww.. me makannns kat luar sebab dalam dah penoh one uooolsss.. and yes, me printed your blog – ekeke..

    KNizam

    Sun 22 Mar 09 at 4:54 pm

  14. aku belum lg terlajak ke sane huhu (segan jd org peraK)

    tengah pilihanraya bukit siguntang nih bro.. ahaha

    framestone

    Sun 22 Mar 09 at 4:55 pm

  15. hee sedap!!
    even mahal pon if worth ot y not kan? hehe
    mesti la byk lalat :p
    da ade byk udang :p

    kannns.. ehehe

    yonna

    Sun 22 Mar 09 at 5:06 pm

  16. Sodap ehhh. Meleleh….

    kalo dapat makannns lagi sodappp weiii pokli tewww.. ahaks

    Pok Li

    Sun 22 Mar 09 at 5:20 pm

  17. eiiii jelesnya kat en_me dah dapat makan mee udang yg marveles tu. Cemburu..cemburuuuuuu…

    aperr nak cemburu one uoolsss.. gi jerr larrr.. ahaks

    meen

    Sun 22 Mar 09 at 6:41 pm

  18. Alahai.. kenapa gambar nyer tak kluar? lembabnya streamyx ni.. tak dapat nak melelehkan air liur jugak.. haha

    tukarlarr jadikkks 3g ghitewww.. ahaha

    saffa

    Sun 22 Mar 09 at 8:18 pm

  19. En-me,
    Kak ada fobia kalau lalu Changkat Jering tu. Pernah kereta kami kena hempap pokok getah semasa arwah suami tengah memandu ghiteww. Habis remuk enjin kereta. Sejak itu, tak berani lagi lalu Changkat Jering. Merbahaya! Tentu ada jalan masuk lain kan…

    siannyerrr.. pernah citerr dalam blog takkks..

    zara aluwi

    Sun 22 Mar 09 at 8:27 pm

  20. wahh..N alergi gn udang….

    gatal gatal kannns.. ihihi

    pRicesS_N

    Sun 22 Mar 09 at 8:40 pm

  21. jauhnya nak try sepinggan.

    ahaha.. dari taman rinting ke kuala sepetang memang jauhhh kannns.. tapi kalo hendak sehibu daya ghitewww akak ainnn weiii

    ain

    Sun 22 Mar 09 at 8:58 pm

  22. mesti sedap sgt sampai lupa bau busuk longkang.hehehe

    sodapppp bangettt ghitewww.. ehehe

    cikgu panji

    Sun 22 Mar 09 at 9:34 pm

  23. teringin gak nal merasa mee udang nih..tp blom ada kesempatan lagik

    kokokrunch

    Sun 22 Mar 09 at 10:31 pm

  24. bozzo memang suka makan me udang nih….sebenarnyer sume bozzo suka makan….

    bozzo

    Mon 23 Mar 09 at 12:02 am

  25. makan?? Odang??? arghhhh…
    (sambil kecip mulut tahan air liur..)
    alahai
    :p

    pegi larr bonda tewww.. bilerr lagikkks

    bOnda

    Mon 23 Mar 09 at 12:35 pm

  26. salam me
    nampak sgt yummy
    seronok mkn jgn lupa kami
    dpt tgk gambar pon jadi
    terima kasih daun keladi
    entry ini menyeronokkan diri
    di malaysia byk tmpt dilawati
    cuma nak tak nak pegi
    kenapa saya tulis mcm ni
    tetiba jadik pantun ….. hahahahahahaha
    c ya !

    layannns..

    fliffy

    Mon 23 Mar 09 at 6:00 pm

  27. sedap……
    pernah tgk Warong Kita @ Astro Prima
    ada kedai mee bajir udang ni,…
    apa pun pic en.me tuh sweet!!!

    sweet sajerr kamoo.. thanx bro

    Pengeranz Umar

    Tue 24 Mar 09 at 5:48 pm

  28. ~ nak kena pergi la nanti end of may. hopefully jumpa tempat nih. senang ke en_me cari kedai tu? ~

    sebelah kiri sebelum sampai ke kuala sepetang.. ko google map jakkks.. abang knizam ader buat map dierr teww..

    ~ mizzAmy ~

    Wed 25 Mar 09 at 11:18 am

  29. oooo…en me pn dh sampai kt sini ye….heheh…
    mmg sedap mee udang mak teh ni…lain kali akak nk
    ke sini lg…

    ahaha, kiterr pong first timer ghitewww.. orang ramai kannns.. selak selak orang, baru dapat duduk ghitewww.. akak baayah sampai maser hujan kerrr.. ehehe

    baayah

    Fri 27 Mar 09 at 12:56 am

  30. yer en_me, akak dah pergi pun mee udang banjir mak teh ni. mmang banyak lalat nya.. nmpak itam ajer meja tu.. tpi tula memikir kan yg lalat ni datang sebab longgokan udang tu yg ku gagahi juga. yang bestnya kan ada air botol bodo dulu2 tu zaman2 mak kiter.. ekekeke. tak jumpa tu kalo cari air botol tu kat Penang… :))

    zaiazman

    Mon 27 Apr 09 at 4:00 pm

  31. […] in March 2009. I tried the ‘mee banjir udang mak teh’ once and it tasted marvelous. [+ previous entry […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: