Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

istana negara

with 30 comments

on duty
istana negara, kuala lumpur

Dulu masa me kerja di ‘syarikat bayar mahal’. Me selalu akan limpas depan istana negara yg sungguh popular dengan pelancung asing itu bah. Bergambar dengan pengawal berkuda dan tanpa kuda. Macam stail kat london gitu.

Tengahari khamis minggu lepas, me sudah merempit ke sana dengan skuter kesayangan me itu. Sendirian tentunya. Kasihan kan.

Bila tiba, punyalah ramai pelancung asing dengan bas pelancung bersusun-susun ditepi jalanraya. Tapi me pelik juga, ramai polis trafik dengan motor-motor ‘gedi’ lepak-lepak disitu. Baru me tahu, ada majlis persidangan raja-raja melayu yg baru usai di situ.

Me tunggu juga. Tidak lama kemudian, bersusun-susun kereta mewah mercedes benz keluar dari perkarangan istana. Diiringi polis trafik tentunya.

Dalam banyak-banyak konvoi itu, me teruja nak tunjuk gambar kereta klasik kepunyaan tunku mahkota negeri me pula. Biasanya tunku merempit dengan motor besar gitu. [+ flickr mohdrazali ]

ferris11.gif Gambar-gambar lain di flickr atau aminus3.


duli yg amat mulia tunku mahkota johor – tmj

Alahai.

Advertisements

Written by en_me

Sat 21 Mar 09 at 12:03 am

Posted in photography

30 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. wah, plat kete TMJ!!!
    Wow, sungguh segak pasukan beruniform itu…lagi2 yg berkuda! Huhuhu…
    Akak polis, tersipu-sipu terkena lensa en_me…=p

    akak polis yg jeliter ghitewww.. ahaha

    iKHMAR

    Sat 21 Mar 09 at 12:16 am

  2. br lalu dpn istana td..tringin nk masuk r…

    ko nak watperrr.. hmmm

    pRicesS_N

    Sat 21 Mar 09 at 12:28 am

  3. gambar me dgn skuter kesygan me ittew tak dak??

    tak tunjuk bukan bermaknerr tak sayang one uooolsss.. ekeke

    ChekguBH

    Sat 21 Mar 09 at 12:40 am

  4. Ampun Tuanku..
    Patik kalau lalu Istana tu..rasa nak singgah je…
    alahai~

    tuan hamba yg jeliterrr don segan segan one uoolsss.. ihihi

  5. en.me tak singgah ke ke belakang istana tu pekena ikan bakar?

    ikan bakar jalan bellamy memang gerek sehhh.. nanti kiterrr ngetehh sanerr abang zino.. ehehe

    zino

    Sat 21 Mar 09 at 1:25 am

  6. owh selalu “limpas” situ eh.
    masa 1st time datang kl, deen terguna perkataan “limpas” kat member2 sini. masing2 buat muka blur.
    ta paham. limpas is lintas, baru diorang paham.
    akakakaka.

    deen orang sabah bahhh.. ihihi

    deennasour

    Sat 21 Mar 09 at 4:16 am

  7. en_me sebenarnya nak ambik gambar kakak polis tu kan..kan..kan…tengok tu dia senyum malu-malu…alahai..

    sib baik tak kenerrr saman ghitewwww.. kannns

    pinatbate

    Sat 21 Mar 09 at 6:19 am

  8. kagum tengok limo klasik tunku. tmj? tunku mahkota johor?

    very klasik ghitewww.. uhuhu

    ijechan

    Sat 21 Mar 09 at 8:01 am

  9. alang2 dh ada kat KL ni, bagus gak kan klu bawak anak2 gi ronda2 Istana Negara.

    ain

    Sat 21 Mar 09 at 9:23 am

  10. xsempat lagi nak g sana bergambar..padahal 6 bulan lalu lalang kat sana. bukan jauh pon dari ofis lama…

    Izad

    Sat 21 Mar 09 at 9:34 am

  11. Saya pernah pi Istana Negara tu masa kecik-kecik. Lepas tu sempat lagi kacau askar yang bertugas. Ehehe. Nakal.

    Zatil

    Sat 21 Mar 09 at 9:59 am

  12. hehehe…..

    Ada yang bercita2 nak jadi YDP….tapi dapat jadi pengawal di pintu masuk pun jadilah….

    hehehee

    WOW TMJ, bekas TMJ aku tu….heheheeh

    (Skrg dah bermukim sakan kat Selangor….tapi IC masih alamat kat Johor..kira ada bau bacang gak ler dgn Negeri Johor tu ek!?)

    hehehhe

    maza

    Sat 21 Mar 09 at 11:14 am

  13. sendirian saja merempit? isk isk isk..

    very the antik kereta itu… ada class~

    Mohd Hafizd

    Sat 21 Mar 09 at 11:16 am

  14. mmg segak abg2 askar kt situ…bro me,saya da 27thn duduk kt sana..ade kuarters istana negara tuk pekerja2 istana..ayah sy keje kt ctu…mmg tiap2 ari ramai pelancong..

    insan biasa

    Sat 21 Mar 09 at 11:38 am

  15. pergh… kagum2 ngn plat kete TMJ tu.. hebat3x.. ala.. nnt Miss Nuyui kawad penutup kursus hujung bln 4 nnt, En_Me dtg la amik gamba Miss Nuyui kt ipoh ek.. ehehehehe… 🙂

    nuyui

    Sat 21 Mar 09 at 11:41 am

  16. rajin me gi me’limpas’ kat area tuh… learn new word today… limpas… mcm lipas je… hehe..

    Sasha

    Sat 21 Mar 09 at 11:48 am

  17. amboi..glemer abang dan akak polis kita tu dapat masuk blog en me..vangga gitu hehe

    cintacukulet

    Sat 21 Mar 09 at 12:01 pm

  18. anak2 saya selalu ke sana ambil gambar dgn pengawal yg berpakaian segak tu. Saya pun selalu ke istana negara utk makan ikan bakar hehehe

    Yunus Badawi

    Sat 21 Mar 09 at 2:49 pm

  19. baru je tgk abg guard tuh lam tv ritu..trek selebriti bersm jimmy tuh..hik hik..byk menonton tv plak rs..hak hak..
    ati2 menunggang yer en_me itteww..

    noli

    Sat 21 Mar 09 at 2:58 pm

  20. Salam…en.Me

    Kabare?

    Melaka takde raja ker?

    jawahir

    Sat 21 Mar 09 at 3:11 pm

  21. Kenapa tak buat macam Mr. Bean kacau pengawal bertugas itewww…

    zara aluwi

    Sat 21 Mar 09 at 8:55 pm

  22. mesti penjaga tuh tersipu2 en me amek gambar depa..
    saya lalu depan istana tuh every morning, ada satu pagi nampak penjaga tuh tengah gambar sendiri guna kamera HP hehe

    juelee

    Sat 21 Mar 09 at 8:58 pm

  23. Polis wanita tu cun. Tapi takleh buat bini ganazzzzz

    haritz

    Sat 21 Mar 09 at 9:19 pm

  24. semua tu control macho dan cover cun aje bila en_me amek gamba gitewwww. hihi.

    ciki siti

    Sat 21 Mar 09 at 10:31 pm

  25. jeles la tgk gamba2 ni… tak berpeluang gi tgk

    kawaii desu

    Sat 21 Mar 09 at 10:54 pm

  26. thanx kawan-kawan me yg best-best sumer.. me tak sempat nak jawap-jawap komen2 kawan-kawan ghitewww..

    en_me

    Sat 21 Mar 09 at 11:24 pm

  27. jom masuk istana en_me bawak jalan2 kat dlm hahaha

    istana2 suma lawa2!
    sayang nye rakyat jelata xleh masuk sesuka hati kecuali time.. raya kan? hehehe

    Adila

    Sun 22 Mar 09 at 7:28 am

  28. Motor besar tengku mahkota je kot yang suka.

    Razali

    Thu 26 Mar 09 at 11:32 pm

  29. hari yg sama sy lalu di depan prince hotel teruja […]

    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ittewww.. bro ada blog takkks

    trj

    Mon 6 Apr 09 at 5:46 pm

  30. wlcome .., sy suka baca blog org tapi sy takde blog.. tapi apa2 cite ttg Royal Johor sy byk tau dr kecik lg dan suka nak share utk pngetahuan sesapa

    salam, kalo kamoo rasa byk tau pasal royal johor, u should open at least one simple blog about the royal.. using anonymous name will not help u.. it’s like talking to a stranger.. bye

    trj

    Tue 7 Apr 09 at 12:04 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: