Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

slumdog millionaire

with 62 comments

it’s a destiny movie, as well as an exhilirating experience (for me)
(picture taken from the world wide web)

Me telahpun membeli dvd haram*jadah filem ‘slumdog millionaire‘ itu.  Memang teruja. Filem yg menang lapan anugerah oscar tempohari.

Dan mengimbau kembali kenangan me menjadi peserta lapan tahun yg lampau. Walaupun hanya tiga soalan lagi menjadikan me jutawan. Pengalaman itulah yg tidak ternilai rasanya. [+ makcik nasi lemak pun tengok millionaire ]

Dalam filem tersebut, ada satu dialog yg membuat me berfikir sejenak. Bila imbasan kembali peristiwa rusuhan antara penganut hindu dan islam di india. Jamal Malik (lakonan Dev Patel), hero tersebut memberitahu polis yg membelasah dan menahannya,

kalau tidak kerana Rama dan Allah, mungkin ibu saya masih hidup..

Alahai.

Written by en_me

Mon 2 Mar 09 at 12:02 am

Posted in games, nostalgia

62 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. makna nya tak ada rezeki…. cuba lagi..

    sodeyyy kannns.. nak cuberr lagikks, tp gamshow tewww dah takdokk larr fulakkks.. uhuhu

    zino

    Mon 2 Mar 09 at 12:18 am

  2. maknanya tak ada rezeki… cuba lagi…hehe

    wah abang zino, double shot ghitewww.. me sukerr me sukerr

    zino

    Mon 2 Mar 09 at 12:20 am

  3. alahai…
    boleh cuba di waktu akan datang en me itew..=)

    insyaAllah.. nak cuberr lagikks, tp gamshow tewww dah takdokk larr fulakkks.. uhuhu

  4. me ade feeling2 berada dalam filem tu tak??
    bygkn en me berada di tempat jamal malik…
    dan menang 1 juta ittew…
    voley??

    dalam filem tak pernah, dalam tv dgn datuk jalaludin hasan tewww pernah.. voleeee ghitewww chekgu

    chekguBH

    Mon 2 Mar 09 at 12:26 am

  5. ape maksud jamal malik pd ayat nye itu…??

    maksudnyerr, disebabkan perbezaan agama, penganut hindu telah membunuh ibunya.. sodeyyy kannns

    intan.dayana

    Mon 2 Mar 09 at 12:34 am

  6. Wo~
    en_me dah beli dvd SM tu!! best2..heheh~

    ko tanyerr kerr ko jawab kerr.. very derrr uhuhu

    iKHMAR

    Mon 2 Mar 09 at 12:45 am

  7. teringin sangat nk tengok…
    btw, buletin utama ade tnjuk kesah derang di sebalik movie tersebut..sangat daif…hu2

    me tak tengok buletin utama larr fulakkks.. memang real kannns, tp yg paling me sodeyyy, bilerr ader kanak2 yg sengaja dicacatkan mata, dipotong kaki semata2 disuruh jadi pengemis jalanan..

    Mohd Hafizd

    Mon 2 Mar 09 at 1:24 am

  8. Tak pe lah…ada kebaikan semuanya itu. Allah maha mengetahui..

    insyaAllahhh.. me insaf dgn kekurangan n kelemahan diri me yg inihhh..

    hitmansnr

    Mon 2 Mar 09 at 1:34 am

  9. hye en_me ittewww..lamanyer x singgah blog akk ekkk..lupe akk ke…..ekekekekeke

    akak me ittewww.. saperr bilannngggs.. ammvoiii

    mebby17

    Mon 2 Mar 09 at 2:21 am

  10. Cahaya suka cerita ini. Sangat bold!

    akak cahaya dah tengok larrr.. kannns..

    cahaya

    Mon 2 Mar 09 at 4:52 am

  11. hermmm belum tengok cerita ni lagi… kena tengok nanti ni

    jangan tak tengokkk.. ghiteww

    Adry

    Mon 2 Mar 09 at 6:21 am

  12. saya belum beli lagi dvd ni:)

    lima hinggit jakkks.. ihihi

    shais

    Mon 2 Mar 09 at 7:04 am

  13. pengalaman yg hebat kan bila berada di kerusi tu. Akak pun dh tengok citer ni. memang best!

    lagikks best kalo dapat duduk kat kerusi ittewww.. tau takperrr.. ehehe

    ain

    Mon 2 Mar 09 at 8:03 am

  14. nk tgk SM tp xsmpat..tgk upin ipin.mmg best!

    me pon tengok geng semalam – citer kartun jakkks, tapi bangga macam kiter sendiri yg buat filem tewww .. kannns

    fizah

    Mon 2 Mar 09 at 8:35 am

  15. salam me
    emmm best tak cerita tu, saya pun mcm nak gi cari DVD filem tu juga lah…

    kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww..

    faizal

    Mon 2 Mar 09 at 8:36 am

  16. best ke…dah lama nak tgk tapi takde kesempatan lagi..jom en_me kita gi panggung…ehehehe…

    ayyoooo.. ajak ajak me larrr fulakkks.. uhuhu

    nani

    Mon 2 Mar 09 at 8:55 am

  17. Eiii besnya dah nengok SM! Bes tak filem tu?

    kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww..

    Si Penconteng

    Mon 2 Mar 09 at 9:14 am

  18. Tak berkesempatan lagi nak tgk cerita tu. Kalau dah 8 anugerah Oscar. mesti best tu kan. Me penah masuk who want to be a millionaire?

    klik link makcik nasi lemak ittewww.. tau takperrr.. ehehe

    Shaffik

    Mon 2 Mar 09 at 9:27 am

  19. so.. ade rasa mau pegi mumbai? hohoho

    jangan taknak balik nanti one uoolsss.. ekeke

    Adila

    Mon 2 Mar 09 at 9:28 am

  20. nnt nk pnjm dvd iteww voleyyy? hehe…

    ammvoiii, pinjam pinjam ghiteww..

    yus

    Mon 2 Mar 09 at 9:35 am

  21. teringin nak tinguk!! huhu..

    ko nak tengok aperrr.. ekeke

    Jard

    Mon 2 Mar 09 at 10:10 am

  22. en_me, syiOknye dapat masuk tv =)
    menang kalah takpe (ye ke? =p), janji dapat masuk tivi ahaks!

    tak dapat digambarkannn kegembiraann ittewww.. ahaks

    bOnda

    Mon 2 Mar 09 at 10:40 am

  23. wa..kena pegi carik dvd haram jadah ni di pasaran gelap!

    kat today’s market berlambak gilerrr one uoollsss.. ekeke

    lydiarayyan

    Mon 2 Mar 09 at 10:49 am

  24. ye ke bro_me ade masuk rancnag ittew huhuh sungguh ku xtau.. xpe bro.. tiada sesuatu yang ada didunia nie senang walaupun ianya berkaitan dgn Rama & Allah

    xtau takperrr.. ekeke

    framestone

    Mon 2 Mar 09 at 11:11 am

  25. part dia terjun dalam taik memang tak bleh blah…..
    amitabh punya pasal..

    sebab tewww amitabh bachan taknak berlakon dalam filem itewwww.. kannnns

    hapacrita

    Mon 2 Mar 09 at 11:39 am

  26. mungkin maksud jamal, Rama dan Allah itu pertelingkahan dua puak yang berbeza agama yang menyebabkan ibunya mati.

    me dah sebut kat komen atass tewww..

    addyaholix

    Mon 2 Mar 09 at 11:41 am

  27. tringin nk tgk…tp blm bkesempatan…

    sempat sempatkan diri anda.. ihihi

    pRincEsS_N

    Mon 2 Mar 09 at 12:04 pm

  28. kalu tidak en me boleh movie pasal en me dan menang arward kat oscar

    ghitewww larrr kannns.. ekeke

    yazid husain

    Mon 2 Mar 09 at 12:11 pm

  29. kalo en.me sudah millionaire…mahu blogging lagi kah???hihi

    sekang pong dah millionaire perghhh.. juta juta ghupiah ghitewwww.. wakaka

    cikf=)

    Mon 2 Mar 09 at 12:32 pm

  30. tak pa sat lagi saya p cari dvd dia

    ko nak carik katnerrr.. kat bombay kerrr.. ehehe

    faizal

    Mon 2 Mar 09 at 12:36 pm

  31. alahai en_me…kenapa tak guna talian hayat?? huhuhu

    saperr katerrr.. ammvoiii.. talian hayat pon tak dapek nak nolong weiiii.. uhuhu

    azwa

    Mon 2 Mar 09 at 12:38 pm

  32. en_me..send la kat aku dvd tak ori tu .. hehe..
    boleh tak??

    tapi gambar memang crystal clear one uoolsss.. tak rugi bayaq lima hinggit ghitewww.. ehehe

    Jard

    Mon 2 Mar 09 at 1:25 pm

  33. dah byk kan dialog yg seumpama itu dlm citer2 hindustan. tp sy tetap suka SRK smp kini..hehe

    ammvoiii, akak intan tewww.. datuk SRK ghitewww

    sri intanrh

    Mon 2 Mar 09 at 2:27 pm

  34. best nau ke citer ni en_me? nak tgk maleh. Tp ari tu akak layan tgk upin ipin. kelakau sungguh!!

    hi akak ilazz tewww.. kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww.. citer ‘geng’ tewww kann citerr kartunnns .. ekeke

    ilazz

    Mon 2 Mar 09 at 3:59 pm

  35. bila link mak cik ns lemak..suddenly akak boleh ingat hari bersejarah awak itu. Tahniah!!

    nasik dah jadikks bubur akak ittewww.. thanx anyway

    ain

    Mon 2 Mar 09 at 4:17 pm

  36. cdg nk download la cerita nie.. dh byk blog n paper ceritakan pasl nie…sorry bro mmg terlepas pandang la dunia hiburan sekarang nie..fokus kat kerje je

    hingatkan citer pasal me yg inih.. ihihi

    framestone

    Mon 2 Mar 09 at 4:21 pm

  37. en me
    bes ke cerita ittew en me..??

    hi ibu ika tewww.. kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww.. fenatt tau me jawap komen komen yg samerrr

    zareda

    Mon 2 Mar 09 at 4:55 pm

  38. apa kejadah beli dvd haram jadah????
    errr…. gambar klear tak? beli kat ner?
    en_me tak menang ler?

    ahaha maksu tewww.. walopun dvd haram, gambar memang clear jempolll leh nampak bulu2 ghitewww.. beli kat tempat rahsia larrr..
    me tak menang katernyerrr – sodey tauuu..

    Mak Su

    Mon 2 Mar 09 at 5:05 pm

  39. uit?
    ade org kate cite iye sgtlah tak bes.
    beli yg pirate ye?
    […]
    hehe.. 😛

    kalo tak bes, naper leh menang anugerah oscar sampai lapan ketoiii.. ammvoiii

    *secret

    Mon 2 Mar 09 at 9:38 pm

  40. hmm tk tgk lg la..nanti nk g tgkla..huhu

    ko nak tgk ngan saperrr.. uhuhu

    Princess Liyana

    Tue 3 Mar 09 at 12:07 am

  41. Kalau rancangan teewww dah takde, apakata me masuk pulak Roda Impian.

    aper kelass roda impian.. ooops, maksud me abang yb tak nak terai kerrr.. ekeke..

    yunus.badawi

    Tue 3 Mar 09 at 11:44 am

  42. Ok tu, mudah2an masih diparengi waras… Kalau dah tengok antar lah pos laju kat kawan..kawan nak tengok gak… kehhhhh

    ko aderr maserr nak tengok kerr.. hmmm

    shahori

    Tue 3 Mar 09 at 11:50 am

  43. nak g wat report sat .. ada lanun
    errrrkkk leh pinjam itu dvd tak?

    ko nak watperrr.. hmmm

    kuina

    Tue 3 Mar 09 at 12:39 pm

  44. eh?

    naper terkezot bro..

    affuan

    Tue 3 Mar 09 at 1:40 pm

  45. perrghh…[…] wooo….hehhehe…tak sangka rupanya dah almost millionaire…hihihihih…belated congrats!

    alhamdulillah bro.. lagikks tiga soklan tewwww..

    arman

    Tue 3 Mar 09 at 1:52 pm

  46. waaa…x sangka x sangka en.me pon hampir jadik jutawan segera
    agak2 datuk SRK tuh nyesal x tolak twrn blakon ritu ek? ngee

    kan dierr dah bilang taknak belakon dlm filem yg menjijikkan ghitewww.. ekeke

    vivavogue

    Tue 3 Mar 09 at 2:29 pm

  47. Tak tahan masa Jamal di zaman budaknya terjun ke dalam…erkkk..
    owhh sunggu tak sangka dia sanggup terjun…uhuh

    gara gara nak dapatkan otograf amitabh bachan yg sungguh fofular ghitewww .. kannns

    Afida Anuar

    Tue 3 Mar 09 at 3:09 pm

  48. out betul2 out nye—> siapa yg SNA tue ek he..23x bro2

    saper lagi kalo bukan yg empunya blog tewww.. ehehe

    framestone

    Tue 3 Mar 09 at 3:31 pm

  49. assalamualaikum..
    ramainya dropkan komen kat sini.. glamer abis mr. me ini…
    pinjam dvd eh?…. hehe…

    ko pong drop komen kat sini pergggh.. thanx one uooolsss.. tanperr kawan2 yg best best ghitewww, saperlarr me yg inih kannns..

    big mamma

    Tue 3 Mar 09 at 4:24 pm

  50. seronoknya…
    hurm, ayatlast tu agak mencengkam jiwa.

    sonok yg atasss.. tak sonok yg bawah ghitewww.. uhuhu

    sHeqa

    Tue 3 Mar 09 at 6:02 pm

  51. Amvoih awal bang me beli…pirate pun boleh laa, janji bleh tengok..nak pi usya kat pasar malam jugak lah..alahai

    pergilarrr, kalo tidak ko akan menyosalll .. (macam iklan shampoo ghitewww, ehehe)

    iza

    Tue 3 Mar 09 at 6:43 pm

  52. Wah! saffa tringin sangat nak tengok cerita ni.. ada yang kata best.. ada yang kata bukan yang terbaik.. kat intenet takder ker? 😛

    me tak fandaiii download dr internet ghitewww.. uhuhu

    saffa

    Tue 3 Mar 09 at 7:59 pm

  53. saya tengok dah citer ni… scene yang dia nak jumpa amitabachan tu.. ewwww

    malu malu nak citerrr .. ghitewwww

    buzzybug

    Tue 3 Mar 09 at 8:16 pm

  54. mmg amat2 besh ek citer ni…..tiba2 xcited nk tgok….

    quality beb.. quality itewww

    INTAN

    Tue 3 Mar 09 at 8:24 pm

  55. Hi En.Me, thanks sudi singgah di blog saya. First time saya jumpa blog yg terlalu ramai pengikutnya. Salute u bro.. 😉

    berkawan biarlarr behibu ghitewww..

    Asmara

    Tue 3 Mar 09 at 9:02 pm

  56. berbaloi tak kalau aku un nak beli dvd haram jadah tu. kat tempat aku masih ada beberapa tempat dimana penguatkusa tempatan menerima duit kopi untuk buat-buat tak nampak aktiviti cetak rompak ni

    tepuk dada tanya selera.. selagi ada pelanggan, selagi ittewww aktiviti lanun takkan pupus.. kannns

    azwan

    Tue 3 Mar 09 at 10:55 pm

  57. wahhhh menang […] eh en_me.
    sungguh power lah ! hehe 🙂

    thanx knizam, subscribe me punyerr youtube tewww.. tp me lamerr tak update one uooolsss.. uhuhu

    KNizam

    Wed 4 Mar 09 at 9:56 am

  58. oh, patut la hati ni rasa nak sangat tgk cerita slumdog millionaire ni, rupanya teringat en me pernah berada di tempat tersebut la.
    dah copy cerita tu dari office mate semalam, malam ni bole la tgk 😀

    citer lamer tewww .. ko patut tengok filem nih, bukan sebab me, tp memang jempolll ghitewww..

    mrahfa

    Wed 4 Mar 09 at 1:43 pm

  59. fara pown tingin nk gak tgk kehebatan cite nie..en_me.. pinjam cd…huhuhu

    bak address kamooo.. uhuhu

    dakchomey

    Wed 4 Mar 09 at 6:55 pm

  60. ade citer ni dalam hard disk…
    tapi xpernah tgk sbb igtkan citer,cm plot hindustan…hehe
    mungkin lps ni kene tgkla SM…

    jangan cakap me tak bilang one uooolsss ghitewww..

    messyremo

    Thu 5 Mar 09 at 11:03 am

  61. um penah jd pserta milionnaire? wow hebattt

    taklarr sampaiii terjun dalam jambannn ghitewwww.. wiiiiieee

    wan fara

    Thu 5 Mar 09 at 2:26 pm

  62. pakcik kayo. gitewww

    cubaan tewww bro.. ohoho

    Extremist Thinker

    Thu 5 Mar 09 at 10:21 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: