Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

fpso falcon

with 28 comments

fpso falcon at tanjung langsat, johor [+ different view ]

Kelmarin masa me jalan-jalan mencari mee bandung istimewa di tanjung langsat. Me ternampak kapal falcon sedang berlabuh. Mengingatkan me tentang ‘syarikat bayar mahal‘ yg me pernah kerja tahun lepas.

Untuk adik-adik, abang long, akak long, maksu, paksu, atok, nekebayan, yg hendak tahu makna ‘fpso – floating production storage and offloading‘ itu. Maksudnya, pelantar minyak diatas kapal yg telah diubahsuai.

Lain-lain maklumat berkenaan kapal falcon fpso itu di SINI, SINI dan SINI.

Alahai.

Written by en_me

Thu 19 Feb 09 at 12:04 am

Posted in work

28 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. amvoiiii…en_me ittewww..pernah kijer offshore yer…wahh mesti experianced yg menarik nih..xmo syer ke….

    akak me bacerlarrr ‘CAREER’ me kat belah atas kanan tewww.. koser uuu

    mebby17

    Thu 19 Feb 09 at 12:33 am

  2. fpso…mmg xpenah dgr sebelOm ni..
    mekasih bg infO ini..
    lepas ni bule mengkaji psal bende ni..
    hikhik~

    kaji.. jangan tak kaji one uoolsss.. ihiks

    intan.dayana

    Thu 19 Feb 09 at 12:45 am

  3. phewiitt en me…
    Falcon giteww…
    P/S: en me..tadi abah call. dia kata barang yg en me hantar dah sampai rumah. terima kasih en me…

    oke

    Zara

    Thu 19 Feb 09 at 12:46 am

  4. Besau tu…mesti beratus orang kat dalam tu

    orang me tatau.. tapi kalo minyak berjuta juta gelen tewww.. uhuhu

    qdetactive

    Thu 19 Feb 09 at 3:04 am

  5. me! kat mana ni eh? cantek lorh

    me dah tulis tewww kannns.. veryy derr

    deennasour

    Thu 19 Feb 09 at 4:57 am

  6. syarikat bayar mahal itu syarikat ape?

    syarikat buat fpso ghitewww..

    cahaya

    Thu 19 Feb 09 at 6:19 am

  7. Tanjung Langsat tu banyak buah langsat tak??? Lama tak makan buah langsat…

    buah apa nak? buah langsat..
    buah apa nak? buah langsat..
    buah apa nak? buah .. perggh mengidam ghupernyerr akak norm tewww.. uhuhu

    norm707

    Thu 19 Feb 09 at 7:51 am

  8. mcm kapal kargo pon ade.. hehehe..

    memang kapal kargo yg telah diubahsuaikan.. ehehe

    jard

    Thu 19 Feb 09 at 7:53 am

  9. sedap ke mee bandung tg langsat…boleh try nanti.

    me dah terai, but not to my taste.. service slow but the place is so popular..
    kalo akak nak terai gakkks, gi kat warung ‘selera tanjung – tomyam dan makanan laut’.. jangan cakap me tak bilang nooo..

    ain

    Thu 19 Feb 09 at 7:56 am

  10. ..dan falcon tu adalah raptor.
    ehehe..

    dan raptor itteww sungguh ganasss.. kannns, ehehe

    Rya

    Thu 19 Feb 09 at 8:14 am

  11. Laut teduh lautan tenang
    Tempat belayar perahu acheh…
    Oopp ni bukan perahu …
    salah lagu lah bang me…amvoih😀

    ammvoiiii akak iza dari SP tewww..

    iza

    Thu 19 Feb 09 at 8:34 am

  12. tanjung langsat, MMHE, Johor port, PTP, Sime Sembawang, aduhai en me.. rindu kerjaan sudah..

    kamoo kerjaan apa sih? kelasi kapal kerr.. musykil me ..

    chi am

    Thu 19 Feb 09 at 8:34 am

  13. teringat plak kat sorang junior mokcik yang baru resign sebab nak kawen bulan depan.. bakal asbennya kijer cenggini la.
    p/s baru faham aper itteww fpso..

    mesti loaded tewww.. ehehe

    azwa

    Thu 19 Feb 09 at 8:40 am

  14. pernah tgk fpso dr dkt di pasir gudang time blajo dl..mmg beso dan agak mengagumkn!tggu can nk naik je..huhu

    me pon tak pernah naik one uoolsss.. ekeke

    fizah

    Thu 19 Feb 09 at 9:22 am

  15. en me mmg kuat berjalan, mcm sy jg..🙂

    jommm jalan jalannns.. ehehe

    sri intanrh

    Thu 19 Feb 09 at 9:32 am

  16. nice pic..mcm kat luar negara la plak…

    sikit lagikkks kat luar negara tewww (singapore).. ahaha

    nani

    Thu 19 Feb 09 at 9:46 am

  17. oo..br paham..igtkan apa la td..hehe

    baguslarr kalo dh paham.. ehehe

    yus

    Thu 19 Feb 09 at 11:09 am

  18. waahhh…fpso itu kelihatan kacak….wihii…saya memang bernafsu dgn kapal…keh keh keh…..

    ikut nafsu lesuuuu sehhh.. ekeke

    lydiarayyan

    Thu 19 Feb 09 at 11:16 am

  19. wahh..menarikss tuu…baru tau fpso tu ape…

    ahaha.. tau takperr..

    pRicesS_N

    Thu 19 Feb 09 at 11:55 am

  20. haha..saya ingat en me cakap bahasa apa la tadi..rupa-rupanya singkatan hehehe

    bahasa singkatan teknikal ghitewww.. ehehe

    cintacukulet

    Thu 19 Feb 09 at 12:06 pm

  21. Syarikat Bayar Mahal ye?..ekekeke…tringin nak kije kat situ…Falcon ni FPSO Ventures punyer ke?….

    kalo nak tahu lebih lanjut, sila klik jakkks.. volleee ghitewww cek masniza teww

    sue

    Thu 19 Feb 09 at 3:30 pm

  22. SBM ade project ruby FPSO kat sini..tak dtg jenguk saya?
    eh? en me SBM ke? suke hati aku je hentam kah kah kah

    ya, ruby turret fpso lom abes lagikks kerrr.. kan me dah bilang, syarikat yg yg me PERNAH kerja tahun lepas.. susah sangat nak paham kerrr.. ammvoiii manjerr ghiteww

    lydiarayyan

    Thu 19 Feb 09 at 3:38 pm

  23. ayaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk! kena marah!!!
    takooooooooooooooooooooooooooooooootnyeee
    en me garang…*sob *sob

    me nampak sempoi, tapi ganasssz sehhh.. ekeke, tau takperrr..

    lydiarayyan

    Thu 19 Feb 09 at 3:52 pm

  24. Dulu masa duk PG, selalu gak jalan2 kat Tg. Langsat… Piknik kat tanjung Gemok…

    piknik ngan saper kat tanjung gemok tewww.. perghhh

    kikuri

    Thu 19 Feb 09 at 3:56 pm

  25. erkkkk…salah owang nie???…mmmm

    hmmmm..

    sue

    Thu 19 Feb 09 at 6:06 pm

  26. […] me ada cerita me pergi ke tanjung langsat, pekena mee bandung. Dua […]

  27. ni kapal kt tanjung langsat.,da bertahun kapal tu kt situ xbergerak..kalau korang nk tau pasal pe, propeller kapal ni da hilang kne curik..aku wt project maintenance kt jeti tanjung langsat port tu da 2tahun,ari2 tgk kapal ni..

    enchek roroy itteww.. ko ader blog takkks.. veryy derr

    roy

    Fri 24 Apr 09 at 1:08 am

  28. kapal yg penah aku tengok masa kat joho port dlu dia punya petak jer ada 12, panjang kapal tu lebih kurang 400 meters. yg aku dbgtau kapal tu dtg dari soviet union bawa biji jagung tapi tah ye ke aku x tau la sbb bkn bidang kan..org dah explainkan kena dengar la…tp kapal kat gambo tu sempoy laaa….teringat aku. ada sorg jurufoto akhbar bahasa asing ni… dia dtg jumpa aku nk amik gamba anak lotong. dia bagi tau la nk posingkan benda tu mcmana, punya aku bersungguh nk puaskan ati org… last-last dalam buku diterbitkan gambo anak lotong tu dia ambil masa sibuk-sibuk org pasal bigfoot dan jumpa ank lotong tu ditinggalkan ibunya . padahal x mcm tu pun…ni dunia punya dalam apa-apapun bleh jadi…susu patut ada nama tapi sapi sudah ambil…

    Tommy

    Mon 4 May 09 at 9:33 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: