Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

kuala lipis

with 63 comments

beautiful young lads not related to me
exactly infront of the post office [+ zoom out ]

Bulan november lepas me ada cerita pasal ‘batu penanda jarak’ yg bermula di hadapan pejabat pos di sesuatu bandar. Me sudah cerita di pekan masai dan pekan seri medan. Bukan ‘batu belah batu bertangkup’ ya kawan-kawan.

Ramai kawan-kawan yg baru tahu. Dan ada juga yg masih tidak percaya.

Minggu lepas, me perasan bila hos tv3 rancangan jom jalan-jalan cuti cuti malaysia, maria tunku sabri cerita pasal ‘batu penanda jarak’ ada didepan pejabat pos kuala lipis, pahang darul makmur. Me pun bergegas ke sana. [+ lokasi ]

Dalam perjalanan itu, me cuma jumpa batu penanda berdekatan pejabat pos di bandar bentong dan kuala lipis sahaja. Tiada batu penanda di bandar raub dan benta.


from left: bentong, raub and benta’s post-offices

Alahai.

Written by en_me

Wed 7 Jan 09 at 12:07 am

Posted in photography

63 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. dah stendet ngn MTS dah en me ittew…
    cume tak masuk TV je ni…me mmg suke ye bende2 historical camni..
    bagus2…

    abes takkan korang nak me citer pasal ibu tua sakit ditinggalkan anak-anak gittewww, ataupun pantun-pantun sindir sindir pompuan gittewww, ataupun citerr anak yg baru masuk soklah gittewww ataupun camaner nak wat ubi getok gittewww.. ammvoiii

    ChekguBH

    Wed 7 Jan 09 at 12:29 am

  2. wah..
    nseb baek batu penanda, bukan batu nesan..
    hehehhe..gurau je ye en_me! =p

    sib baik ko budak diluar pagar one uooollsss.. sekali me bekhen kang.. ekeke

    iKHMAR

    Wed 7 Jan 09 at 12:49 am

  3. aku tak pernah jupe batu penanda ade tulis kosong. selain kuala lipis, kat tempat lain ade tak?
    aku pun perasan dlm zoom malaysia tu.

    ammvoiii manjerr sungguhhh abang turtle tewww.. fenat tao me tulis ‘pekan masai‘ dan ‘pekan sri medan‘ kat atas itteww.. satewww lagi ‘kuala kong kong‘.. rajin larr click click abang erkk.. koserr uuu

    penyubiru

    Wed 7 Jan 09 at 12:59 am

  4. wah…en_me dah jadik pemburu batu penanda gitu. huhuhu…

    pemburu katernyerrr.. uhuhu

    qdetactive

    Wed 7 Jan 09 at 1:57 am

  5. wah sampai ke kuala lipis…mencari datuk CT kah?? kekekekeke

    datuk saper? datuk saper? ekeke

    umie

    Wed 7 Jan 09 at 2:09 am

  6. macam pernah jumpa jer batu penanda tulis kosong gak…tapi di mana ya…nnt nk recall memory balik..

    hi cek lupekanje ittewww.. ehehe

    cen

    Wed 7 Jan 09 at 3:31 am

  7. kalo maria tunku sabri bercerita tntang terengganu..maokah en me bergegas ke sn?hoho..

    citer pasal ‘batu penanda pejabat pos’ karrr.. hi cek noli tewww..

    noli

    Wed 7 Jan 09 at 7:08 am

  8. wah.. kang ME di tahun baru 2009 masih lagi memburu batu penanda jalan….hati-hati lah ketika memburu tu…ader jumper ikan patin tak kat lipis?

    datuk patin me pun tak jumperrr .. salammm ustad

    habiha69

    Wed 7 Jan 09 at 8:05 am

  9. hehehe…cuti2 malaysia mmg besh..

    besttt kannns..

    Jard

    Wed 7 Jan 09 at 8:19 am

  10. erk..first tym tgk batu penanda ‘0’..
    sblm ni mmg xpenah jupe kat mane2 pon..
    mmg wujud ek batu cenggitu..???
    pelik btol..
    ape agak nye reason deorg buat batu tuh ek…??
    i mean yg ‘0’..

    masih ramai yg tak percaya erkk.. fenat tao me vuat entri kejar kejar batu penanda cam tewww.. uhuhu

    intan.dayana

    Wed 7 Jan 09 at 8:33 am

  11. buleh jadi stand in maria dah nih…ekeke

    mawi jerr leh nyanyi lagu ‘o maria’.. ekeke

    Rya

    Wed 7 Jan 09 at 8:35 am

  12. ni mesti peminat Maria Tengku Sabri…amvoiii🙂

    peminat katernyerrr.. very derrr

    eedany

    Wed 7 Jan 09 at 8:52 am

  13. lupa lak ambik gambo batu penanda jarak kat pejabat pos masa balik kampung hari tu…klu tak harus bleh masuk kelab en_me..kelab pemburu batu penanda jarak huhuhuhu

    ammvoiii, perli perli me kamooo erk..
    btw, kampung ko katnerrr..

    azwa

    Wed 7 Jan 09 at 9:04 am

  14. salam en_me..selamat tahun baru gak! Hehehe…🙂

    salam jugerr wat kamooo..

    wan WMA

    Wed 7 Jan 09 at 9:07 am

  15. nanti saya tolong survey kat pekan saya ni.. kalau ada batu penanda ‘0’ ni, saya bagitau yer..

    ahaha, korang nih memang sempoiiii one uooolssss..

    nurdaniella

    Wed 7 Jan 09 at 9:07 am

  16. Opppssss…
    sOri.sblm ni kan tidak mengikuti blOg kamu..
    skang ni baru nk stat pecaye..tp masih xpercaya lg..
    sbb masih meragui mengapa wujudnye batu tanda ‘0’ itu..
    musykil2…

    ko tak cayerr gasaklarrr kannns.. ekeke, me gurau gurau one uooolssss..

    intan.dayana

    Wed 7 Jan 09 at 9:15 am

  17. Kang Mi, Salam, Terima kasih sudi berkunjung ke blog teman, Satu jer kat Lepis nih derang kata Ikan patin masak tempoyak very the world.. teman lum rasa lagi la…

    me png lum rasa lagikks..
    thanx jugerrr singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih cek seri yg jeliterr tewww..

    seri

    Wed 7 Jan 09 at 9:25 am

  18. owhhhhh…batu penanda jarak ini sangat berguna yolls, sebagai motivasi kepada pemandu2 katanya…gishieeewww

    gittewww larrr fulakkss.. me hingatkan pencuci materrr jakkkss..

    art

    Wed 7 Jan 09 at 9:28 am

  19. batu penanda ini sangat berguna ok. Sebagai motivasi kepada pemandu-pemandu katanya….gishieeeewwww….

    ammvoiii, double shot gitteww..

    art

    Wed 7 Jan 09 at 9:29 am

  20. batu tanda 0
    wow

    ahaha, jangan terlopong nganga besao besao brader itteww..

    yazid husain

    Wed 7 Jan 09 at 9:31 am

  21. batu tanda 0. x penah tgk *sambil menganga*

    tengoklarr batewww tewww puas puas.. ehehe

    Masy

    Wed 7 Jan 09 at 9:45 am

  22. cam best pulak tgkap gmbr batu nie ek…

    best banget bro..

    framestone

    Wed 7 Jan 09 at 9:53 am

  23. ~ patutnya rancangan jalan-jalan cuti Malaysia tuh bagi kat en_me jer. en_me nih byk berjalan2 dlm Malaysia. lagi arif gitu. hehehe.. ~

    ahaha, ko wat lawak .. perghhh

    ~ mizzAmy ~

    Wed 7 Jan 09 at 10:00 am

  24. batu tanda 0
    wow

    ahaha.. ko lagikkks

    yazid husain

    Wed 7 Jan 09 at 10:04 am

  25. 0…..gitu rupanya..
    Tak pernah ke Kuala Lipis…ada apa2 menarik kat situ ke?

    tempat2 menarik di kuala lipis:
    * Bandar lama Kuala Lipis.
    * Rumah Rehat (Bekas Rumah Residen Inggeris).
    * Pejabat daerah kuala lipis
    * Landasan kereta api.
    * SRK Clifford
    * SMK Clifford(1913)
    * Hutan Lipur Kenong

    sekian, me melaporkan..

    Tie

    Wed 7 Jan 09 at 10:29 am

  26. batu tanda kuala lipis itteew memang fofular..

    tapi me baghu tauuu one uooolsss..

    zareda

    Wed 7 Jan 09 at 12:55 pm

  27. me…
    perli ubi ketuk I ye…
    **looking at your ‘batu’ kuala lipis tu…I tak percaya sebab nampak macam tulisan dan nombor yg di’tempel’kan je…apa tu?? super impose kan!!!!
    **my next opinion pulak…kalau pun mungkin ada batu yang bertanda “o” tu maknanya ‘anda telah sampai ke ‘spot’ yang betul-betul mengikut jarak km/batu yang dinyatakan untuk sesebuah bandar/pekan/tempat…
    just my 2 cents!!!

    kalo akak tak cayer – gasaklarrr kannns.. me rest my case.. uhuhu
    tp akak dah tengok kerr program tv3 tewwww.. ammvoiii

    norm707

    Wed 7 Jan 09 at 1:52 pm

  28. uhuhu..jeles tau dgn maria tu..makan je..best;)
    alaahai..nape tk jumpa lak en_me?

    memang takdok camano nak jumperrr.. kannns..
    pasal maria teww memang best.. nampak maria kat tv mesti makannns.. kalo makannns mesti nampak maria.. ekeke

    Princess Liyana

    Wed 7 Jan 09 at 2:12 pm

  29. apa ada dengan batu penanda ni? any significant kah?

    hi akak cahaya tewww..
    batu penanda jarak bertanda kosong bermula didepan pejabat pos.. akak percaya takkks.. ahaks

    cahaya

    Wed 7 Jan 09 at 3:06 pm

  30. assalamualaikum..
    terima kasih sudi meninggalkan jejak di blog saya.. em, kalaulah itu boleh dipanggil blog ye?
    bagus blog saudara ni.. macam2 info ada.. insya allah.. saya pasti kembali lagi ke sini..

    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..
    moga2 kiter leh jadikss rakan siber yg baik baik..

    big mamma

    Wed 7 Jan 09 at 3:28 pm

  31. hikss… rajinnya abg itu..
    kira2 batu bersurat la gak ni ye…😀

    rajin katernyerrr..

    kutaksempurna

    Wed 7 Jan 09 at 3:28 pm

  32. bestnye selalu jalan2 bersiar2 riang…

    kannns..

    lydiarayyan

    Wed 7 Jan 09 at 3:46 pm

  33. sesuatu yg unik tu, 0 batu…🙂

    bukan batu belah batu bertangkup maksu.. kannns

    Mak Su

    Wed 7 Jan 09 at 5:23 pm

  34. cam biasa tgk tempat2 tu..hehehheheh

    salam abang benludin ittewww..
    tapi ramai yg tak cayerrr weiiii.. diaorang hingat me ‘cut and paste’ gitewww.. sodeyyy kannns

    benludin

    Wed 7 Jan 09 at 7:14 pm

  35. my photoblog: http://klipis.blogspot.com

    i know already.. thanx bro singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

    benludin

    Wed 7 Jan 09 at 7:16 pm

  36. wah! 0 plak tuh!
    nnt nak try usha2 gak la

    terai larrr.. ehehe

    Adila

    Wed 7 Jan 09 at 7:47 pm

  37. batu penanda ni sangat bagus..kekadang lagi useful dari signboard..
    ye la signboard tu kekadang tanda arah pun huru hara
    huhu

    ahaha, huru hara katernyerr..

    jue

    Wed 7 Jan 09 at 8:08 pm

  38. 1st time nie nampak batu penanda “0”… sungguh teruja…hehehe
    nway, salam visit….

    thanx jugerr singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. don serik2 one uooolsss

    ein_nazierah

    Wed 7 Jan 09 at 8:34 pm

  39. lepas nie kalo balik kg, nak ngadap tepi tingkap je..nak tengok bebetul..ade tak batu penanda kosong..hiks..

    kalo ade, don forget ping ping me one uooolssss.. ihiks

    kriesz

    Wed 7 Jan 09 at 9:06 pm

  40. hehehe bro…aku selalu masuk blog ni,tapi as a silent reader je.tp bila bro citer kampung halaman aku,terus tumpang komen…:)

    next time ko citer larr fulakks zoo lipis tewww..

    benludin

    Wed 7 Jan 09 at 9:47 pm

  41. eh pelik la batu tu tulis 0
    xpernah lagi jumpa yg 0 gitu

    ader banyak tempat lain pun ader gakkks.. uhuhu

    ijan@mamasakura

    Wed 7 Jan 09 at 10:10 pm

  42. ni 1st time saya tau psl batu tanda yg unik kat msia..hehe..thanks 4 da info😉
    en.me,sila emel alamat anda🙂
    hehehe😉

    oke, nanti me emel one uoolsss..

    fathiyah

    Wed 7 Jan 09 at 11:26 pm

  43. amboiiiii…..sampai ke hujung dunia carik batu penanda???

    taklarrr ujung dunya.. kat tengah-tengah semenanjung jakkks.. ehehe

    vivavogue

    Wed 7 Jan 09 at 11:52 pm

  44. me, kenapa minat cari batu penanda tu???
    ape lagi habi unik me?

    habi kerr hobi kerr cek farah weiii..
    takperr, ko kannn pembaca/pengomen tegar blog me yg inih – rajin rajin datang sinih nooo..

    kawaii desu

    Thu 8 Jan 09 at 12:28 am

  45. rajin btul mencari batu penanda…entah-entah dah hilang kut.

    aper yg dah hilangg..

    shais

    Thu 8 Jan 09 at 2:05 am

  46. kampung kaweh tu weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    kampung yg chantekkks weiiii..

    apex

    Thu 8 Jan 09 at 3:08 am

  47. en_me gi lipis tak gi tengok umoh datuk siti nurhaliza ko? hihi🙂

    cek echah tewww.. datuk saper ehehe.. datuk saper ehehe

    aishah

    Thu 8 Jan 09 at 8:51 am

  48. hope aku dpt outstation lagi n time tue aku de bawak kamera…leh gak tgkp sekeping dua dalam perjalanan nnt

    oke bro.. hope u enjoy ur outstation trips..

    framestone

    Thu 8 Jan 09 at 9:13 am

  49. welcome..mybe berhari jugak outstationnye.. tp dgn staff lelaki la.. he..23x (masalh tul aku nie)
    out of topic–> ops eh knpe nk tau huhuu…krg ade yg beli no ekor huhuu ok la bro punye pasl no prob _FL 12_1 he…23x

    macam tak ikhlass jakkks kasik nomor tewww.. uhuhu

    framestone

    Thu 8 Jan 09 at 10:12 am

  50. Me, diorang cakap km “0” tu dari pejabat pos bukan ada batu tanda semata2 di depan pejabat pos. Tapi itu tak semuanya betul kan.. contohnya Kong-kong…”0″ km bukan nya ada pejabat pos pun.. dlll,

    salamm ayahnda itteww..
    sebab di kongkong takdok pejabat pos one uoolsss.. mungkin kedai didepan batu penanda itu tempat letak surat-surat sementara.. ehehe

    Ayahanda

    Thu 8 Jan 09 at 12:17 pm

  51. ops huhu bukan xikhlas.. cuma bercirikan keselamatn je

    ahaha, iyolarr tewww..

    framestone

    Thu 8 Jan 09 at 1:19 pm

  52. oo yke?
    saye pon baru thu.
    pas nih nk tgk, n pastikan jugk la🙂

    ehehe..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. ihihi

    chik star

    Thu 8 Jan 09 at 1:45 pm

  53. jgn jumpa batu nisan dah…

    batu nisan kat kawasan perkuburan larrr akak cemut ittewww..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. ihihi

    cemut

    Thu 8 Jan 09 at 1:48 pm

  54. Nanti tinta nak check kat p.pos tmn melawati nie ada batu penanda tak…huhu….pas tu tinta kasi laporan kat en me okeh? ;P

    oke set.. baek sungguh kamooo.. ehehe

    tintaHati

    Thu 8 Jan 09 at 4:19 pm

  55. wah wahh.. hobi baru ke en_me? :p
    ingatkan nak pegi umah atuk ct..

    atuk saper? ekeke..

    ilazz

    Thu 8 Jan 09 at 6:25 pm

  56. wah seronoknya menyusuri kampung dan menghayati keindahannya…

    kampung katernyerrr..

    sHeqa

    Thu 8 Jan 09 at 7:24 pm

  57. en_me peminat batu penanda jarak😛

    idaklarr jugerrr..

    iDa

    Thu 8 Jan 09 at 8:24 pm

  58. eh eh.kuala lipis kampung datuk ct😀

    glamer sungguh datuk ittewww.. very derrr uooolsss

    nadia

    Thu 8 Jan 09 at 8:43 pm

  59. eh kt pkn seri medan jhr ada batu tanda o ke?..itu my grandma punya pot arrrr..x perasan la plak,mu nie mmg peka arrr, sampai batu pn leh nmpk ekekeke:)

    me tengah carikk ‘batu belah batu bertangkup’.. voleee gittewww, ekeke

    zieha

    Thu 8 Jan 09 at 10:18 pm

  60. checkpoint kot. haha!!

    ahaha – gasaklarrr kannns..

  61. kalau di KL agaknya kat mana nak letak batu tanda KM 0 tu ya .. hehe

    ittew kena tanya menteri jalanraya dan komunikasi abang zino.. ekeke

    zino

    Thu 8 Jan 09 at 11:42 pm

  62. ada gak batu penanda tulis zero ek? selama ni atas jalan xpernah lak terjumpa

    ramai yg tak tahuu.. tapi ramai gakks yg tak kesah beb..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..
    btw, r u related to fairuz mokti?

  63. batu penanda kosong yg lain ada kat kota tinggi, johor.
    area padang awam bangunan iskandar.

    thanx bro..

    adipro

    Thu 2 Apr 09 at 7:22 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: