Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

bunga-bungaan: part une

with 44 comments

heliconia psittacorum (parrot flower) [+ wikipedia ]
lancang rest area, pahang

Me hendak berhenti memblog ya kawan-kawan.

Bukan sebab takdok awek-awek kat sini yg cantik dan jelita gitu. Ammvoiii. Tapi me hendak susun gambar bunga-bungaan yg cantik-cantik yg me tangkap-tangkap kelmarin.

Heliconia Sepit Udang. Herba saka berumpun ini berasal dari Guyana dan telah hidup dengan baiknya di Malaysia. Malah sudah terdapat yg hidup liar. Tingginya antara 1 hingga 1.5 meter. Daunnya menyerupai daun pisang dan mempunyai petiol yg panjang. Setiap pokok mengeluarkan satu jambak bunga yg besar dari hujung terminal yg mengandungi 4 atau 5 kuntum bunga yg berbentuk sampan, 8 hingga 15 sentimeter panjang dan 1.5 hingga 2 sentimeter lebar.

– rujukan dari, ismail saidin, 2001, bunga-bungaan malaysia

Alahai.

Written by en_me

Tue 16 Dec 08 at 12:01 am

Posted in myself, photography

44 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. erk..
    xkn trus brenti blOgging kOt..??

    intan.dayana

    Tue 16 Dec 08 at 1:12 am

  2. amboi dah leka dengan bunga 2 pulak ya hehe

    zino

    Tue 16 Dec 08 at 6:59 am

  3. dramatic adehaii..
    nanti dah habis susun, kembalilah ok?
    ; )

    rya

    Tue 16 Dec 08 at 7:58 am

  4. jangan la mcm tu bang, teruskan kalau x xde cite dari abg nanti..Selamat balik dari sabah dah ni..

    Atan

    Tue 16 Dec 08 at 7:58 am

  5. […] komen entri dibawah [+ part une […]

  6. bunga pun bungalah….cuci mata gak..huhuhu

    isnsuhada

    Tue 16 Dec 08 at 8:05 am

  7. Salam,
    Wow, cantik dan berjiwa!
    Selamat menyusun bunga-bungaan. Lepas susun tunjukkan, nak tumpang tengok๐Ÿ™‚

    Bunga Rampai

    Tue 16 Dec 08 at 8:15 am

  8. mmg nampak mcm parrot.

    buzzybug

    Tue 16 Dec 08 at 9:21 am

  9. Bunga-bunga dalam negeri pun cantik juga ma. Apa pun makin berseri blog ni.

    Pok Li

    Tue 16 Dec 08 at 9:25 am

  10. aper???? apsal nak berhenti blogging?? ker maksudnyer nak buat blog gmbr jek ek???

    Jard

    Tue 16 Dec 08 at 9:25 am

  11. cantik.. buat jamu mata.. itu pun satu terapi.

    eida

    Tue 16 Dec 08 at 9:51 am

  12. […] komen entri dibawah [+ part une […]

  13. me…ko dah jadi mat vungakah noksss???

    NONIE AZIZ

    Tue 16 Dec 08 at 10:24 am

  14. Sudah ada minat baru ka? Jgnlah berhenti terus…seketika cukuplah ya…

    tintaHati

    Tue 16 Dec 08 at 10:46 am

  15. hej! en_me…flower, flower…i luv flower…that orked so beautiful…;-)

    danial ma

    Tue 16 Dec 08 at 10:48 am

  16. lorr…kok mau berenti blogging nya???
    btw,saya mmg suka tgk blog yg bergambar…susun le gambar2 bunga sebanyak mane yg en_me mau tempek dlm blog nie….gitteww!!!!

    umie

    Tue 16 Dec 08 at 11:20 am

  17. Hmm..sejuk mata memandang…tak pa..dia macam wayang gambar bisu dulu2….Allahuakbar…

    matahari

    Tue 16 Dec 08 at 11:29 am

  18. […] komen entri dibawah [+ part une […]

  19. chanteknye, duku study kaji orkid

    yazid husain

    Tue 16 Dec 08 at 12:38 pm

  20. Akak nak tanya, kat mana boleh dapat info cara2 nak jaga bunga yang cantik ituuu.. dan juga cara jaga bunga ros. Boleh kan Me….tolong ye

    kak Lily

    Tue 16 Dec 08 at 1:07 pm

  21. bestnya kalau dikelilingi bunga-bunga kan hehe

    cintamiloais

    Tue 16 Dec 08 at 1:30 pm

  22. fuh, camera best memang best-best gambar gitu๐Ÿ˜€

    Tahun baru hampir menjengah, semoga panjang umur murah rezeki kita hidup kat dunia ni ye en_me๐Ÿ™‚

    mrahfa

    Tue 16 Dec 08 at 1:37 pm

  23. […] komen entri dibawah [+ part une […]

  24. eh yg kepit2 yg warna merah tu an, ramai org berbangsa india guna taruk kat umah tu an

    eclipse

    Tue 16 Dec 08 at 2:19 pm

  25. ๐Ÿ˜ฆ ehh jgn benti blogg!!
    waaaaaaaaaaaaaa

    yonna

    Tue 16 Dec 08 at 2:32 pm

  26. pandai en_me ambik gambar menggambarkan keindahan bunga2an…cantik2 belaker

    Mak Su

    Tue 16 Dec 08 at 2:33 pm

  27. salam bro.. thanks for the comliment. cantik photo yang ko tembak tu..sejuk mata memandang.. u ve a talent bro.. keep up a good work

    cg fly

    Tue 16 Dec 08 at 3:02 pm

  28. […] komen entri dibawah [+ part une […]

  29. pisang langit ke tujuh la barangkali. he he.

    ntah la me..๐Ÿ™‚

    tasikmerah

    Tue 16 Dec 08 at 4:33 pm

  30. lanchang itu kg ku..

    dakchomey

    Tue 16 Dec 08 at 5:59 pm

  31. […] komen entri dibawah [+ part une […]

  32. cantik gambar bunga tu..
    pakai kamera apa ??

    harith malique anwari

    Tue 16 Dec 08 at 6:25 pm

  33. anda telah di tag..sile ke blOg sy..sekian.

    intan.dayana

    Tue 16 Dec 08 at 6:43 pm

  34. ok je..xsalah pun… rasanya bunga yng sebijik cam jantung pisang tue sy ade jumpe tiem wat program kat sepang (kalau xsalah) tahun lepas… if jumpe nnt kite buh la kat blog ek

    framestone

    Tue 16 Dec 08 at 6:49 pm

  35. en me, part six paling cantik =)

    diya

    Tue 16 Dec 08 at 7:45 pm

  36. err… berhenti blog?

    diya

    Tue 16 Dec 08 at 7:46 pm

  37. bungaaaaa2.ku suka~๐Ÿ˜‰

    iDa

    Tue 16 Dec 08 at 7:48 pm

  38. huhu… en me bunge skang…hati sedang berbunge2 ke??
    helicornia ni mmg superb, bird of paradise aka bunga BURUNG dari syurga..waaa…

    ChekguBH

    Tue 16 Dec 08 at 8:35 pm

  39. wah…
    pandai lah en_me snap gambo2 bunga ni.
    Fuiyo…mcm pro.iKHMAR ingt nk beli kamera la en_me. tambahan plak iKHMAR ni jadi photographer x rasmi family.. Ahakssss~ tp kamera xde.Harap kamera zaman Stamford Raffles je yg 2 megapixel..Alahai~

    iKHMAR

    Tue 16 Dec 08 at 8:39 pm

  40. […] komen entri dibawah [+ part une […]

  41. uiks entri terakhir dah? nak gi mano lak? uuhuu

    iEn

    Tue 16 Dec 08 at 9:57 pm

  42. alahai..citer pasal bunga lah plak. tapi memang cantik! sesekali back to nature layan gaks kannsss.heh

    penyubiru

    Tue 16 Dec 08 at 10:37 pm

  43. oh di entry tadi saya melihat orkid. orkid bunga yang mahal.. saya suka…..! nanti kahwin nak pakai bunga orkid!

    nono

    Tue 16 Dec 08 at 10:38 pm

  44. saye suke juge orkid!!!

    @tune

    Tue 16 Dec 08 at 10:59 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: