Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

jejak samerin: part deux

with 19 comments

‘SAMERIN’ made Ahmad a millionaire [+ the real news ]
archive from utusan malaysia

Alhamdulillah. Memang benar kata pepatah, ‘kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.’

Begitulah hakikatnya ekspedisi me mencari bahan arkib tentang jutawan muda melalui peraduan kuiz tv more jutaria, ahmad samerin. Berjaya juga akhirnya.

Setelah empat hari empat malam bertapa didalam dewan arkib negara sambil melayan kerenah kerani kaunter yg asyik cerita ‘ibu mertuaku’ dan ‘ibu mertuamu’ itu. Me ketemu berita yg pernah menjadi sensasi suatu waktu dahulu. Dan masih sekarang.

Walaupun pada mulanya me mencari pada suratkhabar ‘berita harian’, namun oleh kerana arkib negara tidak mempunyai simpanan kesemua tarikh. Maka, pada ‘utusan malaysia’ jugalah yg me ketemukan.

Cerita berkaitan, ramai kawan-kawan yg tanya kenapa me beria-ia benar sanggup bersengkang mata siang malam mencari maklumat ahmad samerin yg jutawan yg sudah berzaman itu. Jawapan me senang saja – no reason thank you. Volllee gitteww, ammvoiii.

[+ part une | part trois | the archive ]

Alahai.

Written by en_me

Thu 30 Oct 08 at 12:05 am

Posted in nostalgia

19 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. dah jumpa cerita nya tak nak cari orang dia ke.. nak tau juga dah dapat ke kesemua 1 juta tu kabar nya RM tu di beri secara berperingkat.. berapa lama baru dapat semua..?

    tungguuu.. ehehe

    zino

    Thu 30 Oct 08 at 12:52 am

  2. RM1,000,000 tue…

    banyaknyerrr.. kannnns

    framestone

    Thu 30 Oct 08 at 1:23 am

  3. tu la, nak tau gak apa citer terbaru ahmad samerin tu skang.

    tungguuu.. ehehe

    penyubiru

    Thu 30 Oct 08 at 3:46 am

  4. waaa…jd inspektor plak en_me nih ek…
    ku cuma mampu support je.. hehehe..

    inspector jebon katernyerrr.. ekeke

    Jard

    Thu 30 Oct 08 at 7:02 am

  5. Bagus gak mudah2an boleh jadi perangsang utk simpan duit, […]

    iyooo larrr tannns..

    Atan

    Thu 30 Oct 08 at 8:03 am

  6. wah… bestnya 🙂

    kannns..

    fieza

    Thu 30 Oct 08 at 8:57 am

  7. ~ en_me, ada plak jawab no reason. so, sila sambung part seterusnya. mesti la ade kisahnya tuh… ~

    aderrr.. tunggguuuu

    ~ mizzAmy ~

    Thu 30 Oct 08 at 10:15 am

  8. hehehe…akhir2ni en.me byk crite pasal jutawan2 gitu~

    citer lainnns pong banyak jugerrr.. ahaks

    cikf=)

    Thu 30 Oct 08 at 10:39 am

  9. salam.
    Jan lupa buat research dia wat per ngan duit sebanyak tuh??Nak tau nih, k??

    sabor jerrr larrr.. ammvoiii

    whitetulip

    Thu 30 Oct 08 at 11:12 am

  10. pe cite die skang ekkk,.nk tau gak

    ammvoiii, sumer oghang nak tauu erkk..

    cemut

    Thu 30 Oct 08 at 11:35 am

  11. Salam ziarah…amvoi…amvoiii dek non…kita pong nak tahu gk aper terjadik kat ahmad samerin skang nie kan. yer la whether the money was put into good use..bagus jugak jejak kasih yang en_me buat nie.

    ammvoiii, sumer oghang nak tauu erkk..

    azwa

    Thu 30 Oct 08 at 11:44 am

  12. eh ni mmg betul2 pergi carik kat arkib negara ek. hehe 🙂

    kan me dah bilang cuti cuti memblog gittewww.. ehehe

    KNizam

    Thu 30 Oct 08 at 12:55 pm

  13. Wow!
    agak2 biler en_me plak nk masuk paper dpt duit RM1 juta? huhuhu~

    takperr dek ikhmar tewww,
    dapat masuk blog ‘memang lumayan’ nih pong dah berbunga-bunga.. kannns

    ikhmar

    Thu 30 Oct 08 at 2:02 pm

  14. kadang-kadang, post en_me memberik inspirasi pada aku…

    saperlarr me yg inih tanpa kawan-kawan yg best best gittewww spt kamu.. ahaks

    roshaizul

    Thu 30 Oct 08 at 2:04 pm

  15. mmg masa tu ahmad samerin ni famous giler coz jd jutawan baru… masa saya blaja kat uitm jengka dulu adalah penah tengok kedai jual barang elektrik yang dia bukak tp x penah lak jumpa dia…

    sekang ko keje katnerr.. ahaks

    lina

    Thu 30 Oct 08 at 4:52 pm

  16. pekena plak tetiba igt kat si samerin nihh??

    no reason thank you .. my dear

    ilazz

    Thu 30 Oct 08 at 9:56 pm

  17. eyh! nak tau gak pasal dia!!!

    tungguuuu yaaar.. ammvoiii

    saffa

    Fri 31 Oct 08 at 6:33 pm

  18. la kita punya la tertanya2 kenapa en_me beriya2 nak cari si ahmad samerin tu. huhuh.. kita gi baca entri yang en_me gi arkib negara and seriously tertanya2 kenapa la nak sgt cari orang tu (serious skip yang latest entry ni tadi pasal tak nak miss cerita) huhuhuh tapi hampeh.. tak tau pun kenapa.. kena tunggu lagi ke en_me? 🙂

    sebenarnya sebagai INSIPIRASI je .. vollleee gittewwww.. tp citer lum abes ya, tungguuu

    nono

    Fri 31 Oct 08 at 10:06 pm

  19. […] Me tercari-cari kedai basikal samerin. Jutawan pemenang kuiz more jutaria dulu-dulu.[+ part une | part deux | the archive […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: