Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

degan, not ‘tegan’

with 12 comments

enak banget ngombe banyu degan

Dalam kamus dewan, edisi keempat, mukasurat 326, disebut

degan – (Jw) nyiur muda

Tapi ‘tegan’ tiada pula disebut.

Lepas terkena demam champax tempohari, me ketagih air kelapa muda. Sememangnya dengan isi kelapa yg lembut.

Bukannya di tepi jalan tiada orang jual air kelapa. Atau di pasar malam itu. Tapi mereka jual yg sudah dicampur air batu. Dan air paip dan gula gitu.

Jadi, kelmarin me beli kelapa muda. Di tesco itu. Ada dua jenis. Satu yg sudah dikopek tapi ditinggalkan isinya diatas (RM3.60). Satu lagi cuma dikopek dengan bulatan (RM2.30). Teringat me kalau di kampung, ayahnda akan jual lima posen sebiji.

Alahai.

Written by en_me

Wed 2 Jul 08 at 12:04 am

Posted in food

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. dah lame jgak x makan degan..hihi

    makan nasik lagik fenting kannns..

    cikf=)

    Wed 2 Jul 08 at 12:09 am

  2. lately neh tajuk2 posting en_me memang menarik la. lain drpd yg lain. hehe🙂

    tanper korang saperlar me yg inih.. kannns

    KNizam

    Wed 2 Jul 08 at 7:35 am

  3. bestnya klw dpt minum air kelapa kat tepi pantai gitu. hehe

    p/s-aduhai. diya takde satu hari, berderet entry en me. hehe

    diya

    Wed 2 Jul 08 at 10:22 am

  4. hmm..degan memang sedap. bila jauh dari rumah and terasa nak makan degan, tahan dulu.
    kat sini kena beli, kalau kat rumah, tinggal kait je. puas, boleh makan ikut suka kita. he he.

    ammvoiii, voleee makan ikut suker yer.. kannns

    aTiQah

    Wed 2 Jul 08 at 11:38 am

  5. kita kat sini baru baik chicken pox, tapi takde degan, cedey, yang ada ubat FAMVIR tu aje, mahal oh en me😀

    Huaaa, nak degan..

    ko pun kener chicken pox juger ker? x dengor citer ponng..

    Mr Ah Fa

    Wed 2 Jul 08 at 11:53 am

  6. waaahhh… nak degan gak… kalu balik kg best je… nak air kelapa muda, sure dapat terus. fresh from pokok kelapa… wahhhh… rindu kat mak!!

    mugo mugo emak mu sehat sejahtera hendaknya.. aminn

    buzzybug

    Wed 2 Jul 08 at 12:41 pm

  7. la…. kena champax ker? sapa champax kamu? seb bek ada degan ek

    gurau gurau maksu yer…

    Mak Su

    Wed 2 Jul 08 at 12:55 pm

  8. masa demam sebulan demam tak kebah hari tu, aku balik kampung minum air kelapa dan isinya.. alhamdulillah sihat!

    alhamdulillah, kiter cumer mampu berusaha.. kannns

    aliff

    Wed 2 Jul 08 at 1:53 pm

  9. Alahai,me, kat kampung princess pun free je. Tapi air kelapa sangat sedap:) mengidam la plak..uhuhu

    oghang mengidam biasernyer buah pelam muder..

    Princess Liyana

    Wed 2 Jul 08 at 2:44 pm

  10. chicken pop pop
    minum air kelapa. semua panas keluar..


    ammvoiii, fantun fantun gittewww..

    eclipse

    Wed 2 Jul 08 at 7:46 pm

  11. kecik-kecik dulu abah selalu ambik kelapa muda pastu kami adik beradik keliling abah tengok abah kupas kelapa pakai parang. Lepas dah habis minum air kelapa, abah belah dua dan buat sudu dari kulit kelapa tuh untuk kaut degan dalamnya. Bukan sahaja teringat kat kesedapan air kelapa muda tetapi kenangan bersama abah tersayang membuatkan saya rindu pada abah!Nak balik jumpa abah!!


    nostalgiaaa.. kannnns

    hanny

    Thu 3 Jul 08 at 10:41 pm

  12. mahalnye…rasa sedap tak?…kalau ayah mentua bg free jek…ngeh3x


    dibandar semuanyer mahal kannns.. sodappp sebab ori gittewww..

    ayah mentua? ayah sendirik takdok pokok kelapa ker.. hmm

    chinta

    Fri 4 Jul 08 at 9:20 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: