Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

raja masai wants you to solve the reverse riddle

with 53 comments

money is not everything, but everything needs money.. kannns
between parit haji adnan and parit sikom

Kawan-kawan me yg best-best itu. Teka-teki terbalik dari filem ‘nujum pak belalang‘ tempohari masih tiada siapa yg dapat menjawabnya dgn betul. Mungkin sebab tiada hadiah kah? Oleh itu, me hendak bagi hadiah wang tunai untuk sesiapa yg pertama berjaya menjawabnya dengan tepat. RM20.08 (Ringgit Malaysia Dua Puluh Dan Sen Lapan Sahaja).

Terdapat sebuah masa’elah..

Kalau empat, banyak banyak;
Kalau tiga, sedikit sedikit;
Kalau dua, jarang jarang;
Kalau satu, ka dang ka dang.. apa ia?

Jawapannya, bukan ‘kahwin’ ya kawan-kawan. Me akan buka peraduan ini sehingga hari jumaat ini atau apabila ada blogger yg dapat menjawab dgn tepat. Kawan-kawan boleh jawab di ruang komen dibawah ini seberapa banyak yg kawan-kawan suka.

Amaran: sekiranya pemenang tidak sudi menerima hadiah wang tunai yg ciput itu nanti, silalah bagitahu me secepat mungkin ya. Jangan buli-buli me macam orang tua yg ganyut dan berpenyakit pula.

Sambil kawan-kawan cuba jawab. Me nak tinggalkan serangkap pantun. Boleh kan.

Tuai padi antara masak,
Esok jangan layu-layuan;
Intai encek me antara nampak.. ammvoiii
Esok jangan rindu-rinduan.. sodeyyy kanns

Alahai.

PASCA NOTA: Teka-teki itu sudah terjawab. Sebenarnya, jawapan yg tepat ialah “nombor pendaftaran kenderaan”. Tapi encik rudy bluehikari itu menjawap “nombor plat kereta”. Me rasa boleh diterima kan. Tahniah kepada encik rudy. Dan terimakasih kepada yg lain yg mencuba sambil memeriahkan blog me yg “Memang Lumayan” ini. Tanpa kawan-kawan, siapalah me yg ini.

Written by en_me

Mon 23 Jun 08 at 12:02 am

Posted in games

53 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. me san, belom ade yg solve ka???
    ish ish ish malas pikiaq la…

    kawaii_desu

    Mon 23 Jun 08 at 1:22 am

  2. me san, why my comments are not published???

    i told u b4.. i donno y your comments masuk kat spam.. it takes a while 4 me to approve it..

    kawaii_desu

    Mon 23 Jun 08 at 1:23 am

  3. alahai,sedeyyy la pantun itu. Princess memang lemah bab2 pantun ni.huhu jawapannya “bermadu” ke?haha merepek sungguh jawapan itu. Takpela,princess dah rasa hadiah dr en_me,bg can kat orang lain.huhu (sebenarnye tak tahu jawapan yg btol)alahai..huhu takpela,still takkan tinggal jalan2 blog memanglumayan ini:)

    Princess Liyana

    Mon 23 Jun 08 at 1:30 am

  4. jawapnya keretapi….kalau gerabak 4 byk..kalau gerabak 1 sikit…hehe…belasah aje..

    hairieusoff

    Mon 23 Jun 08 at 8:22 am

  5. Er..hari itu sudah jawap tapi salah.. Baru nak tanya en. me sebenarnya apa jawapannya…

    Adoi..ada sampai hari Jumaat ya untuk dipikirkan???

    Kie Kie

    Mon 23 Jun 08 at 8:27 am

  6. tak sabar nak tunggu jawapan je en_me. hehe🙂

    KNizam

    Mon 23 Jun 08 at 9:12 am

  7. hehehehe, mr ah fa dengan puan dy selalu nyanyi pantun yang last tu kat umah, paham-paham ajelah mr ah fa kan dah jadi orang johor😀

    Uhm…Kat opis ni, cedey tetiba rindu sama itu puan dy.

    uhuhuhuhuhu…

    alamak….apa jawapan teka teki tu ye? dah berdebar ni macam tau jawapannya, aisey😯

    Mr Ah Fa

    Mon 23 Jun 08 at 9:18 am

  8. Salam,

    Teka teki – saya tunggu jawapan😀

    Ada apa dengan No. 4?🙂

    Moga minggu ini yang terindah buat Me.

    Bunga Rampai

    Mon 23 Jun 08 at 10:08 am

  9. aku syak jawapan dia tayar keta kot… :p

    tasikmerah

    Mon 23 Jun 08 at 12:30 pm

  10. Aku plak syak jawapan dier adalah orang Kelantan yang kawen ramai. Haha.

    Affuan

    Mon 23 Jun 08 at 1:19 pm

  11. en me, diya bukan taknak try jwb tau. diya mmg tak tahu jwpannya. huhu. bab2 teka teki ni lemah sket diya.

    p/s-nnt diya, terpikir jwpan utk teka teki tu, diya komen lg. ermm

    diya

    Mon 23 Jun 08 at 3:17 pm

  12. En me, tadi masa sembang sembang dengan Puan Dy itu, kami rasa jawapannya adalah tayar.
    Err, betul ya?

    Mr Ah Fa suka number 4, sejak sekolah menengah lagi gitu😀

    Mr Ah Fa

    Mon 23 Jun 08 at 9:36 pm

  13. huh stress pulak aku memikirkannya ekeke. xpe aku tunggu jawapannya uhuhu

    megat

    Mon 23 Jun 08 at 11:18 pm

  14. dah 2 hari saye try bukak ini page tak dapat2!!…adeh~~~

    erm.,…malas nak pikir…ekekeke….nak tau jawapan terus!

    lydiarayyan

    Tue 24 Jun 08 at 7:28 am

  15. Hoah?! Blog berteka teki??? Ala…jawapan asal aku “kahwin” emm tatau la plak… *migrain

    Abah

    Tue 24 Jun 08 at 9:04 am

  16. pagi en me… eheh. thanks for the pantun😀

    diya

    Tue 24 Jun 08 at 9:26 am

  17. jawapannya mudah jer… PLAT NUMBER KERETA! yay…

    Kalau empat, banyak banyak; —> bersepah2 no plat kereta 4 angka
    Kalau tiga, sedikit sedikit; —-> sedikit2 no plat kereta 3 angka
    Kalau dua, jarang jarang; —–> jarang2 no plat kereta 2 angka
    Kalau satu, ka dang ka dang.. —> kdg2 jer nampak no plat kereta 1 angka

    rudy bluehikari

    Tue 24 Jun 08 at 11:04 am

  18. boleh extend dak tarikh tutup tuh…

    tak sempat nak pikiaq nih…hehhe

    13may

    Tue 24 Jun 08 at 11:25 am

  19. ya, kita sudah ada pemenang untuk soalan teka-teki terbalik ‘nujum pak belalang’ me yg ini..

    tahniah sekali lagi buat encek rudy itu..

    En. Me

    Tue 24 Jun 08 at 11:40 am

  20. apa khabar en me lama x singgah sini..amboi berteka teki plak en me ek…bagus meriah blog ni…sy rasa macam dah tak larat nak berblog da…

    nuriman

    Tue 24 Jun 08 at 12:09 pm

  21. ishhh… macam betui je jawapan bro rudy tu.🙂

    tasikmerah

    Tue 24 Jun 08 at 12:19 pm

  22. aiseh, abang rudy dah jawablah pulak!
    tak pa nanti en_me buat teka teki lain pula ya!

    aliff

    Tue 24 Jun 08 at 1:53 pm

  23. lorr tak perasan gambar tu hint dia…. adeiii

    Maryam

    Tue 24 Jun 08 at 2:36 pm

  24. tak kira nak jawapannya ialah kawin jugak.. haha..

    apis17

    Tue 24 Jun 08 at 3:57 pm

  25. eh tu keta [lembu] en me ker? nape pelik plate nyer? WWW 4, ni mesti super impose gitu

    apis17

    Tue 24 Jun 08 at 4:27 pm

  26. alahai,tahniah abang rudy itu:)huhu

    Princess Liyana

    Tue 24 Jun 08 at 4:52 pm

  27. Aaa…tayar tu macam logik.

    aTiQah

    Tue 24 Jun 08 at 5:01 pm

  28. tu dia aihhh… me dah bagi jawapan terang-terangan… hanya kena analisis sket je… takleh bagi RM20.08 je ni… kena bagi 4 angka.. perghhh!

    suealeen

    Tue 24 Jun 08 at 5:02 pm

  29. mmg sesuwai caption gambar tuh…..sapa lg zmn ekonomi meleset nih kata money isnt everything…meh cni luku sket nak…hehehe

    vivavogue

    Tue 24 Jun 08 at 6:35 pm

  30. lorh.jawapan dia ada pada gambar.

    Fahmishah

    Tue 24 Jun 08 at 8:59 pm

  31. en me lagi satu imbauan bila nengok gambar tuhh…wmj dah tukar www ke…dulu jjj kan

    kenalan lama

    Tue 24 Jun 08 at 9:20 pm

  32. aik…betui ka…? ahahah main tembak jerrr… yay!

    rudy bluehikari

    Wed 25 Jun 08 at 8:18 am

  33. huhu. bila en me nk bagitahu jawapan ni… diya tgk rmi yg jwb tayar… diya rs tayar kot. hehe

    diya

    Wed 25 Jun 08 at 9:36 am

  34. laa baru nak jawab dah ade org jawab lak eheheheh~

    Masy

    Wed 25 Jun 08 at 9:39 am

  35. hehehe. dh ada pemenang ye… diya ni ketinggalan sungguh.😀

    diya

    Wed 25 Jun 08 at 9:53 am

  36. aku lembab skit kalau nak fikir..hehe

    chot

    Wed 25 Jun 08 at 10:28 am

  37. Ape-ape aje laaa….

    BaniHassim

    Wed 25 Jun 08 at 12:13 pm

  38. paling benci diberi teka teki,
    tapi suka bagi teka teki
    :S

    eclipse

    Wed 25 Jun 08 at 12:38 pm

  39. dah ada yg menjawab…tak sempat nak jwb

    mamawafiy

    Wed 25 Jun 08 at 2:51 pm

  40. uik..
    x terpk langsung plat kenderaan haha

    yOnnA

    Wed 25 Jun 08 at 3:05 pm

  41. hang ni nak pi mana plak me? sedey je ni….

    suealeen

    Wed 25 Jun 08 at 3:17 pm

  42. tak sempat nak jawab da ade org jawab..hihi~ en_me, byk dgr teka-teki kat era ek?😀

    nAna

    Wed 25 Jun 08 at 5:56 pm

  43. wei en_me aku terlambat sungguh nak join peraduan ni
    oh tidakkk
    amat la tidak bernasib baik
    nanti buat lagi bgtau aku ye🙂

    shahrilaley

    Wed 25 Jun 08 at 6:05 pm

  44. alahai berpantun-pantun en.me ni..haha

    mahsyar90

    Wed 25 Jun 08 at 9:04 pm

  45. wahh..cayalah saudara rudy menang. ada teka teki lagi me

    ryann

    Wed 25 Jun 08 at 9:04 pm

  46. teka teki dan ganjaran. wahhh. mmg dapat hits lah bro. ape kate bg hadiah berupa webhosting lak. heheh. nk join. gittew? ezekli. hahhah!

    budakmerah

    Thu 26 Jun 08 at 6:59 am

  47. huhu saja nak bykkan komen en_me..huhu nanti buatla peraduan berbalas pantun ke,chewah!tak retila princess bls2 pantun ni..huhu fail!

    Princess Liyana

    Thu 26 Jun 08 at 10:49 am

  48. baru nak terai jwb

    Mak Su

    Thu 26 Jun 08 at 5:52 pm

  49. aiyakkk.. mana 1 blog me nih?? *garu idong sat..*

    shida

    Thu 26 Jun 08 at 6:38 pm

  50. amvvooiiii.. tak sempat nak jawab, dah ade jawapan.

    muzem

    Thu 26 Jun 08 at 8:43 pm

  51. ingatkan en me dh update… huhu

    diya

    Thu 26 Jun 08 at 11:48 pm

  52. ala..x sempat nk jwb..

    dakchomey

    Fri 27 Jun 08 at 11:20 am

  53. baru jek nak jawab….

    pt sikom…pontian kot nihhh

    chinta

    Fri 27 Jun 08 at 9:48 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: