Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

cenderawasih burung di awan (チャンデラワシ)

with 12 comments

sesiapa sahaja yang melihat burung Cenderawasih, maka tidak terkiralah gembira dihati dan perasaannya – dari hikayat kitab lama

Semalam me terdengar ada rakan satu ofis me berborak pasal burung. Terima emel sewaktu bekerja. Bukan sebarang burung. Burung cenderawasih (チャンデラワシ)terkenal namanya. Jamal Abdillah yg duda tiga kali itu pun pernah menyanyikannya. sLm kata harga mencecah hibu-hibu hinggit. aZo pula hairan bukan kepalang sambil bertanya,

kenapa?

sLm bilang sebab amat berguna untuk perubatan tradisional. Penyeri muka dan rahsia perniagaan cemerlang. Jenis burung yg sudah pupus. Sukar dicari dimuka bumi ini. Tapi me dengan selamba kata,

kat taman burung ada kalau nak tengok..

Sambil me tunjuk gambar yg me simpan dalam komputer me yg itu. Gambar yg sempat me ambil dulu dulu guna EOS.

Cerita lain, hari ini 3 haribulan Jun 2008 adalah harijadi aBo. Begitu juga sudah tujuh tahun me keluar tv mencuba nasib menjadi ‘millionaire’ yg itu. Masa itu, aBo sedang dilahirkan. Nostalgia beb.

belated birthday [updated on 08.06.08]

Alahai.

Written by en_me

Tue 3 Jun 08 at 12:04 am

Posted in photography

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. “terbang melalu segenap desa” …. indah bait – bait lirik itu …

    “terbayang dimata setiap masa” … lentok abis abg long kannns

    Abang Long

    Tue 3 Jun 08 at 5:19 am

  2. owh gitu ye ghupe burung tu… apesal binatang2 sekelian alam ni yang jantan lebih menarik?

    ittewwlar binatang namernyer.. oops

    suealeen

    Tue 3 Jun 08 at 9:09 am

  3. percaya yg bukan2 tu boleh bawa syirik tu….

    kucing jantan n kucing betina mana cantik??

    kucing siam chanteq juger

    tasikmerah

    Tue 3 Jun 08 at 10:15 am

  4. Uhmm…Burung cenderawasih tak pernah jejak tanah..Betul ke en me?
    hahahahahaha, EOS lagi, sabar ajelah 😀

    ahaha, ittew kener tanyer bomoh sakti..

    Mr Ah Fa

    Tue 3 Jun 08 at 10:35 am

  5. yolah, dengar jugak pasal burung cenderawasih nih, memang berguna tuk perubatan…

    petua oghang dulu dulu.. sekang oghang guner lintah lar fulakkks

    cendawanintim

    Tue 3 Jun 08 at 12:51 pm

  6. uhuhu.cantikla gmbr2 yg en_me amik:)

    the power of EOS tewww.. ehehe

    Princess Liyana

    Tue 3 Jun 08 at 1:05 pm

  7. burung cenderawasih, hikayatnya kerap menjadikan manusia yang rakus kufur nikmat!

    ‘kufur nikmat’ maksudnye tak mensyukuri nikmat Allah swt.. kannns

    aliff

    Tue 3 Jun 08 at 2:51 pm

  8. burung cenderawasih ni org kata burung misteri..

    ahaha, gittewww lar oghang kater.. layannn

    inah

    Tue 3 Jun 08 at 8:09 pm

  9. oh..gitew ke cite nyer..
    dlm hikayat dulu kala mmg slalu disebut psl burung cenderawasih nih…
    tp saya tak pnh nak kaji nape…ghupe nye utk perubatan

    em,saya dah lama tak gi zoo 🙂

    ammvoiiii cek fathiyah ittewww.. kannns

    fathiyah

    Tue 3 Jun 08 at 10:10 pm

  10. salam..wahh so masa join who want to b millonaire tu dapat hadiah apa2 tak?

    me taknak heboh2 nooo.. ko click jer link kat sittewww.. atau kat sinih..

    arsaili

    Wed 4 Jun 08 at 12:02 am

  11. yang belah kanan tajuk tu bahasa cina ke jepun? kenapa lain tulisannya daripada kat dalam gambar tu? haa.. jawab

    yg dalam gambar tewww tulisan cina, yg kat luar tewww tulisan katakana jepun gitteww.. nanti larr me cari tulisan jawi laaa fulakkkss.. kannns

    apis17

    Thu 5 Jun 08 at 12:41 pm

  12. Tukang jual ubat tradisional menggunakan burung cenderawasih.Macam-macam dia kelentong.Kononnya ada orang nak beli bangkai burung itu beratus ribu dia tak jual.Kesian pada orang bangsa melayu.Sebab bangkai burung itu mujarab buat ubat.
    Saya nak ambil gambar dia tak bagi.Kena mintak pada datuk dulu…Datuk bagi baru boleh.Datuk apa saya tak tahu.Datuk Seri Najib kot.
    Tetapi sekarang dah tak jumpa penjual ubat guna burung cenderawasih.Mungkin tak ada sambutan atau orang sekarang dah tak percaya hal karut marut ini.

    razakramli

    Tue 24 Jun 08 at 3:17 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: