Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

pak kadok hill

with 7 comments

it is 735m above sea level and can be reached by Penang Hill Railway

Bukit bendera, tempat pelancung mesti lawati kalau ke pulau mutiara itu.

Kelmarin me pergi juga untuk pertama kali. Panasnya tengahari, walaupun berjerebu.

10.40 pagi tiba, tiada tempat letak kereta yg sesuai. Depan rumah orang. Mamat gian yg jaga,

tiga hinggit jer bang!

Di tempat beli tiket, ada mini muzium. Naik keretapi bukit bendera jam 11.30. Ramai juga pelancung asing.

Perjalanan ke atas bukit memang teruja. Pengalaman yg unik. Pertukaran keretapi di stesen tengah. Berebut-rebut penumpang untuk memastikan dapat tempat duduk.

Alahai.

the one way trip is half an hour and it’s very punctual

Written by en_me

Tue 18 Mar 08 at 12:05 am

Posted in travel

Tagged with , ,

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. jangan naik lanca ke bukit bendera..
    keretapi kabel banyak tak mahal tambangnya..
    char kue tiaw bukit mertajam sedap tak terhingga..
    nasi kandaq mamak merata kedainya..

    en_me

    Tue 18 Mar 08 at 3:47 am

  2. waaaaahhh~ saya teringin nak naik bukit bendera… best tak?

    memang best sbb pengalaman unik naik bukit guner keretapi gitteww.. biasa naik cable car.. uhuhu

    buzzybug

    Tue 18 Mar 08 at 11:32 am

  3. Yum yum!!! Char kuey tiaw!!!!

    Nasi kandar!! Huhuhui, baik-baik mengembara en me yang insaf itu😀

    iye mrahfa, thank u for ur advice… walopun di negeri sendiri, kena hati2 dijlnraya..
    ko pun samer, lagi bahaya ditempat orang.. walopun hujan emas itteww..

    Mr Ah Fa

    Tue 18 Mar 08 at 5:21 pm

  4. sedih bila tgk penang waaaaaaaaa

    namun char koey teow nya sgt best huhuhu

    dont sedey2 one k.. cik farah yg jeliter itteww..

    kawaii_desu

    Tue 18 Mar 08 at 7:20 pm

  5. saya dah naik bukit bendera tahun lepas. hehe best gak naik kat atas nun. pekena laksa penang dengan abc sekali kat atas tuh. hehe

    me xder selera nak lunch kat atas bukit itteww.. lagipun me sibuk amik gambar sana sini.. ehehe

    KNizam

    Tue 18 Mar 08 at 7:54 pm

  6. walaupon kg saya kat penang,tp,saya blm pnh naik bkt bendera..hehe..bila la nak naik ni???🙂
    ada ape kat atas tu en.me?

    wah kak long, anak mami lah nih ..
    kat atas tuh me nak citer la nih..

    fathiyah

    Tue 18 Mar 08 at 9:58 pm

  7. lamo tak pegi sinun.. huhuhu, last pegi masa masih bersekolah rendah, haha

    lamernyer.. uhuhu, pulau mutiara sudah banyak berubah.. penang bridge pun sedang diperbesarkan untuk kemudahan masa depan rakyat sumer.. ehehe

    anakkawi

    Wed 19 Mar 08 at 11:29 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: