Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

clean your toilet, please

with 14 comments

cleanliness is part of our soul
masjid al-alami, ayer keroh

Kalau berjalan jauh. Mencari bilik air itu tidak boleh dielakkan.

Kalau lalu lebuhraya, me pilih tempat rehat dan rawat plus yg bersih dan berbau wangi.

Kalau lalu jalan lama, me lebih suka singgah di masjid atau surau.

Kadang-kadang me terpaksa guna bilik air di stesen minyak petronas ke, esso ke, shell ke. Tapi kebersihan itulah yg me utamakan. Tapi sekarang di stesen minyak tiada lagi kain rentang ditulis spt ‘tandas kami sentiasa bersih.’

Tapi yg paling me bengang kalau naik bas ekspres. Terpaksa guna bilik air di hentian restoran semberono di machap atau yong peng gitu. Keburukan tandas tahap cipan. Jamban yg tidak berpintu. Mangkuk hayun jamban yg tidak disiram.

Alahai.

Written by en_me

Fri 22 Feb 08 at 12:02 am

Posted in johor, travel

Tagged with , , , ,

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Sirih Aceh warna perang,
    Kuntum melati sukar digubah;
    Bercerai jauh kita sekarang,
    Di dalam hati jangan berubah..

    en_me

    Thu 21 Feb 08 at 9:24 pm

  2. mmg betul. dulu saya ke kota bharu. berhenti kat mana ntah. tandasnyer mak aihhh kotor giler. takde mood nak melepaskan hajat pun. hehe🙂

    ehehe, jauh berjalan luas pandangan .. kan 3x ?

    KNizam

    Fri 22 Feb 08 at 12:25 am

  3. err…btul2…

    pastu…saye xsuke sgt toilet duduk n toilet2 yg high class sgt mcm kat klcc…huhu

    me x pernah try tandas high class mcm klcc itteww lagih.. uhuhu

    cikf=)

    Fri 22 Feb 08 at 1:18 am

  4. nampaknye kenmpen tandas bersih kat RTM tak berjaya?hehe

    mentaliti itteww dtgnyer dr umah.. ehehe

    athena

    Fri 22 Feb 08 at 2:59 am

  5. entahlah…kalau berjalan jauh, memang cuba berhenti rehat di r n r. tapi kalau balik kelantan, masjid lah tempat berhenti rehat. r n r cuma ada di gua musang. dan kalau musim cuti, memang sentiasa penuh. hmm…

    dah lama tak naik bas balik kampung.🙂

    kalo x naik bas, mesti ko naik air asia kan 3x? ehehe

    aishah

    Fri 22 Feb 08 at 9:03 am

  6. yang paling saya tak suka, mereka tak perihatin waktu solat.huh

    saper kah mereka itteww?

    thank u cik atiqah itteww singgah2 jenguk2 komen2 blog me for d 1st time..

    atiQah

    Fri 22 Feb 08 at 10:57 am

  7. masjid al-azim…
    lama dah aku tak gi sana…
    dulu mse aku study kt sne slalu gak aku pegi sne…

    masjid al-azim kat maner? gambar me itteww ialah masjid al-alami dekat ayer keroh, melaka..

    thank u en aremie itteww singgah2 jenguk2 komen2 blog me for d 1st time..

    aremierulez

    Fri 22 Feb 08 at 11:46 am

  8. mana ada air asia en_me, saya balik dengan kereta lah…tumpang2 kawan atau drive…
    selamat hari jumaat.

    oic.. ramainyer kawan ko itteww..
    salam jumaat juger..

    aishah

    Fri 22 Feb 08 at 12:29 pm

  9. mlm ni balik kg.. terpaksa la “buang awal” kalau tanak guna tandas masa bas tgh berhenti.. dah emergency terpaksa jugak la..

    elakkan minum air manyak2 sebelum naik bas.. ekeke

    apis17

    Fri 22 Feb 08 at 4:00 pm

  10. Hahaha, tensen bila nak guna tandas mcm kat KLCC tu, tapi lagi elok yang kat KLCC tu sebab dia “Muslim-Friendly” (quite).

    Compare dengan Sydney punya…Tak Muslim Friendly. Enche Me lagi byk experience hal-hal mcm ni😀

    biler kat oversea, biasanyer me basahkan tisu manyak2 utk tujuan istinjak gittewww.. tp air dier punyerlaa sejukkk beb!

    Mr Ah Fa

    Fri 22 Feb 08 at 7:02 pm

  11. emm.. x gemar guna tandas awam…

    abis kalo ko jalan2 ko guner tandas saper? konpius me..

    memang sumer orang x gemar, tp nk wat camno.. kan 3x?

    palie

    Fri 22 Feb 08 at 7:52 pm

  12. ya..ya..saya tau hentian machap itu.. selama 5 thn berturut terpaksa bersinggah di sana tiap kali balik JB. mmg SANGAT kotor!

    uhuhu, siannyer dier.. mesti thirah naik bas transnasional yg ittewww.. kan 3x?

    athirah

    Fri 22 Feb 08 at 10:51 pm

  13. mari sama2 bersihkn tandas di rumah itu…

    di rumah saper? konpius me laa..

    anakkawi

    Sat 23 Feb 08 at 12:01 pm

  14. masa aku maseh bersekolah menengah dulu, bas yang membawa aku ke melaka juga sering berhenti di tempat hampeh itu. lantas aku ambil keputusan untuk tahan saja pelaburan*. jauh tu beb!haha~

    ahaha, ko memang pengguna jamban yg tegar..

    thank u bro singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih for d 1st time..

    p.e.n.k.e.k

    Mon 3 Mar 08 at 8:11 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: