Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

長江七號 Chang Jiang qi hao

with 15 comments

i was prepared for this (unrelated story)
lion dance inside my office building yesterday afternoon [+ bigger crowd ]

Sabtu lepas me nonton wayang cj7 itu.

Macam-macam ada. Suka duka. Sedih gembira. Sesuai untuk tontonan seisi keluarga.

Babak tak logik pun ada. Babak ‘binatang asing’ yg menghidupkan kembali bapa vicky lakonan stephen chow yg mati itu.

Dan bila me perhatikan budak vicky itu memang lawa. Dari mula me ingat tak sepatutnya budak selawa itu berlakon jadi anak orang miskin. Tapi me fikir juga, takkan anak orang miskin hodoh-hodoh belaka. Cuma make-up itu yg tidak elok agaknya.

Tapi bila me terbaca ulasan wayang tersebut. Baru me perasan pelakon budak lelaki vicky itu sebenarnya adalah seorang budak perempuan. Patutpun lawa.

Satu lagi, bila babak stephen chow yg miskin itu bekerja di bangunan tinggi sebagai pekerja bangunan. Teringat me dulu-dulu masa me tiap-tiap cuti sekolah ikut kanda me kerja di pulau temasik. Kerja kuli binaan untuk membeli buku-buku rujukan sekolah me. Memang sedih insaf beb!

Alahai.

Written by en_me

Tue 19 Feb 08 at 12:01 am

15 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tapi yg paling me bengang, pasal sarikata itu. Me tak faham kenapa budak amoi yg tak lulus periksa BM disuruhnya buat benda alah itu? Tak ada orang DBP ke tengok wayang zaman sekarang? Mcm tengok DVD lucah pula. Memalukan betullah.

    en_me

    Mon 18 Feb 08 at 9:37 pm

  2. sabar ye.. eh cerita pasal canon eos apis rasa pernah pegang & guna kamera canon yg arga 2-3ribu la.. wartawan punya.. mmg syok habis.. main tekan je zapp.. kuar gambar cantik.. tak gitu en me iteww..

    ko belum pegang eos 1 mark III yg ittteww yg harga 15 hibu hinggit.. mancongkam beb! me cakap lu..

    apis17

    Tue 19 Feb 08 at 12:32 am

  3. cari canon eos dalam lelong.com.my tadi jumpa kamera tu harga RM 4kilo lebih.. betul ke?

    eos yg maner satu? eos 40d ker? eos 400d ker?
    kalo baru eos 400d dlm RM2500
    kalo baru, eos 40d dlm RM4500.. tp bergantung pd lense juger

    apis17

    Tue 19 Feb 08 at 12:35 am

  4. tp….saya rasa kekurangan kat cj7. huhuhu…
    🙂

    ko ckp x abis lah ci azreen itteww.. aper yg kekurangan giteww? uhuhu

    azrn

    Tue 19 Feb 08 at 1:47 am

  5. owh…perempuan ke…baru saye tau…

    sib baik ko baca entri me yg inih.. you are welcome cik fauzani ittewww..

    cikf=)

    Tue 19 Feb 08 at 2:03 am

  6. org DBP itu tidak boleh berbahasa cina lor, sumanye melayu… haha….

    bukan maksud me soh translate dr bahasa cina (cantonese) ker melayu.. tp sarikata melayu itu sendiri yg tunggang langgang perbendaharaan katanya, diambil dari kamus sebiji sebiji.. sarikata english lagi baik sedikit..

    anakkawi

    Tue 19 Feb 08 at 2:05 am

  7. VCD Lucah??
    Lain jer bunyi nyer En. ME..
    Hehehe..

    Bukan ker CJ7 tayangan utuk Umum.

    maksud me, bukan gambar2 lucah, tp sarikata kat dvd haram*jadah tuh..

    Polar Bear

    Tue 19 Feb 08 at 4:09 am

  8. akum..

    i almost cried :((

    ehehe, kiter orang miskin orang susah, tapi kiter xleh mencurik bla bla bla..
    memang sedih.. memang lucu juger..

    thank u bro, singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih for d 1st time.. jgn serik2 noo

    idblogsaya

    Tue 19 Feb 08 at 6:41 am

  9. Bukan aper, nak mintak orang DBP tu banyak masalah. Diorang demand macam2. So bisnes lembab laa kalo nak harapkan orang DBP nih. So nak tak nak terpaksa lah mintak anak2 diorang yang buatkan…

    iye 3x.. sessi kutuk mengutuk nih.. ekeke

    ImamKhalid

    Tue 19 Feb 08 at 8:37 am

  10. Insaf beb! Alhamdulillah,bagusnya pagi-pagi dah singgah sini🙂

    ehehe, ko buat blog me yg inih sarapan pagi noo..
    ramai gak yg wat camtu, tp ramai gak yg x komen2 aper.. menunggu kesilapan me saja..

    Mr Ah Fa

    Tue 19 Feb 08 at 9:41 am

  11. crte ni mmg sedih
    masa bapa dia mati rasa mcm nk menangis pon ade..

    p/s : kena la sentiasa sayang mak ayah sementara mereka ada…

    ehehe, kiter orang miskin orang susah, tapi kiter xleh mencurik bla bla bla..
    memang sedih.. memang lucu juger..

    iye babak bapak dia mati.. pastu bapak dia idup balik kan.. ekeke

    - j o h a r i -

    Tue 19 Feb 08 at 11:19 am

  12. ala-ala ET gitu cerita ni
    memang dah jadi tredemark stephen chow tu suka buat benda tak logik…
    anyway memang entertaining le..

    cincai, cincai juger..
    tp leh ker orang lain (bangsa lain) mempermainkan (mencincaikan) bahasa ibunda kiter?

    mamawafiy

    Tue 19 Feb 08 at 3:59 pm

  13. CJ7 buat teringat dengan keringat ayah Aq yang sering menjahit baju untuk membesar anak-anaknya…

    iye 3x.. me faham..

    yazid husain

    Tue 19 Feb 08 at 9:55 pm

  14. Stephen chow favourite saya tu.. tp belum tgk cJ7 lagi lah..

    Shaolin soccer pun layannnn…🙂

    shaolin soccer lagi manyak x logik nyer.. uhuhu

    athirah

    Tue 19 Feb 08 at 9:59 pm

  15. selamat pagi en_me,
    saya pun suka movie stephen chow, tapi yang ni rasanya tak sempat dah nak tengok wayang. hmmm…sari kata memang tak leh nak harap lah…kadang-kadang merosakkan mood nak menonton saja kan?

    selamat pagi juger wat cik aishah itteww..

    aishah

    Wed 20 Feb 08 at 8:10 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: