Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

chinese gardener

with 6 comments

many chinese vegetables will grow well in the home garden

Jiran cina me di lot tepi suka berkebun. Sudah setahun mereka berpindah ke situ.

Kebun rumah me cuma sekangkang kera. Tapi me tiada masa untuk menjaga kebun itu. Me cuma tanam betik (carica papaya), pisang (musacaea), ubi kayu (மரவள்ளிக் கிழங்கு), limau kasturi (Citrus microcarpa) dan rumput rampai saja.

Tapi kebun jiran cina me itu sungguh subur. Emak mertua dia pun rajin setiap pagi turun ke kebun. Sampai sekarang ni sudah tanam jagung (zea mays) dua kali musim. Pokok nangkanya (artocarpus heterophyllus) pun nampak lebat.

Alahai.

Written by en_me

Sat 9 Feb 08 at 12:01 am

Posted in property

Tagged with , , ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nama saintifiknya Carica papaya. Pokok ini menghasilkan buah yang boleh dimakan. Betik banyak dijual di pasar-pasar, termasuk pasar tani, dan pasar sayur.

    en_me

    Sat 9 Feb 08 at 12:08 am

  2. hehe…tu yg link ke ubi kayu (tapioca) camne nak sebut 😀

    Maravallikezangu.. giteww agaknyer..

    azrn

    Sat 9 Feb 08 at 12:10 pm

  3. wah..entry en.me yg ini mcm ensclopedia bergerak.bgs2..at least dpt tau gak nama2 saintifik tumbuh-tumbuhan…
    en.me ada planning nak gi tganu ke?
    thn ni thn melawat tganu..saya tak pnh smpai tganu lg… 😛

    ensiklopedia bergerak gitewww.. me bukan pakar bahasa seyyy..

    fathiyah

    Sat 9 Feb 08 at 1:39 pm

  4. mesti korang share2 hasil tanaman kan? wah.. meriah betul life mcm ni.

    maner nk share.. rejeki masing2 beb..

    NoktahHitam

    Sat 9 Feb 08 at 2:01 pm

  5. wah akak pun suka berkebun…pokok lalangpun cantik di jadikan hiasan kekeke…mmg minat giler ngan pepohon……..

    mesti akak suker bacer anjung seri.. kan 3x

    nuriman

    Sun 10 Feb 08 at 10:07 am

  6. saya kerja sambil tanam sayuran buah….best untuk dapat duit lebih…

    iye 3x.. baguslah kalo gitewww..
    me tanam suker2 jer..

    thank u bro singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih for d 1st time..

    santoinperak

    Fri 15 Feb 08 at 10:46 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: