Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

the national museum of Malaysia

with 12 comments

earlier this year, the Muzium Negara announced that it was going through renovations [+ website ]

Tengahari kelmarin, me pergi Muzium Negara itu. Seorang diri juga.

Bukannya jauh sangat, lebih kurang 15 minit saja jalan kaki dari pejabat me. Perjalanan melimpasi KL Sentral itu. Sudah lebih dua belas tahun me tidak masuk ke muzium itu.

Me masuk ikut pintu depan, tepi lebuhraya itu. Me panjat tangga yang tinggi itu. Me bayar RM2 di kaunter tiket itu. Me tenguk ada rombongan pelajar sekolah. Ada juga orang putih yang datang. Ada dua orang makcik duduk di bangku berbincang masalah peribadi masing-masing. Aiman tak kisah.

Mula-mula me jenguk pameran tingkat bawah, tradisi orang-orang Malaysia berbagai kaum dan budaya. Ada tengkorak tengkolok, ada wayang kulit.

Me naik ke tingkat kedua dewan satu, pameran dari zaman melaka ditawan portugis, kemudian belanda, kemudian british. Tapi hati-hati sebab ada lantai kaca disitu!

Lepas itu me masuk ke dewan dua, pameran dari zaman perang jepun hingga merdeka.

Me balik pejabat semula dalam masa satu jam. Sempat ambil gambar sana sini. Tapi me tidak sempat hendak makan tengahari lah pula.

Alahai.

Written by en_me

Sat 27 Oct 07 at 12:06 am

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. ada perahu payang juger..

    yginsaf

    Thu 25 Oct 07 at 10:01 pm

  2. Yang pastinya, saya tak pernah ke sana….

    Azhar Ahmad

    Sat 27 Oct 07 at 3:03 am

  3. #azharahmad,
    abis, ko selalu gi ke mana?

    yginsaf

    Sat 27 Oct 07 at 6:25 am

  4. saya juga tak pernah.. alahai.. en yginsaf ke sana buat lawatan sambil kerja ke? 😛

    mucs

    Sat 27 Oct 07 at 5:01 pm

  5. #mucs,
    me jalan-jalan snap gambar utk blog me yg ini..
    kata orang, jauh perjalanan luas pandangan kan kan.. lagipun me selalu kerja outstation, kalo me kena bhijrah tempat lain takut pulak menyosal x gi tempat2 macam gitu.. usia pun makin lanjut..

    yginsaf

    Sat 27 Oct 07 at 5:23 pm

  6. Owh,ingatkan kenapalah tiba-tiba pergi muzium tu..

    ixora

    Sat 27 Oct 07 at 9:29 pm

  7. dah lama tak pegi muzium..teringin nak pegi tapi hubby tak minat sangat tempat2 gitu..huhu 😦

    azfaliza

    Sat 27 Oct 07 at 9:29 pm

  8. #ixora,
    me pergi muzium pun masa lunch hour, bukannye jauh maner..

    #azfaliza,
    hubby minat gi shopping kot.. atau tengok f1 grand prix.. atau memancing kot..

    yginsaf

    Sat 27 Oct 07 at 11:23 pm

  9. lambatnya..tapi nak komen gak.
    saya pun baru je melawat muzium negara bulan 3 lepas. masa tu ada pameran sempena tahun baru cina dan pameran barang2 dalam kapal yang karam…macam pinggan mangkuk dll. seronok.

    aishah

    Thu 1 Nov 07 at 1:44 pm

  10. xper aishah,
    melawat muzium negara bukan nak enjoy sakan, tujuan utama utk menambah ilmu pengetahuan.. tapi ada update blog ke lepas lawatan tuh?

    yginsaf

    Thu 1 Nov 07 at 7:22 pm

  11. […] museum [+ previous story ] i see it every day, except […]

  12. asmlkm.tumpang tanya which way nak jalan dr KL sentral ke muzium negara ni?.thanks

    dr kl sentral leh ikut belakang hotel meredien yg tinggi (satu lagi hotel aper ntah luper one uooolsss..).. jalan kaki susur ke bawah ke muzium negara ittewww..

    Lan

    Thu 15 Jan 09 at 1:33 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: