Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

surge surpressor

with 14 comments

jump frog jump
sekolah menengah teknik

Me memang parah selepas rumah me disambar petir minggu lepas.

Me cadang hendak beli alat penahan petir di kedai elektrik. Tapi me pun pening, alat yang mana betul-betul boleh dipercayai yang boleh menangkis sambaran petir itu.

Alahai.

Written by en_me

Thu 25 Oct 07 at 12:01 pm

14 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. teringat dulu dikampong, kalau hujan lebat dengan kilat sambar menyambar, mak me suruh tutup tv dan tutup cermin dgn kain batik utk mengelakkan disambar petir..

    yginsaf

    Wed 24 Oct 07 at 2:03 pm

  2. Pasang jer Konduktor Kilat banyak2 kat umah tu… huhuhuhu

    Azhar Ahmad

    Thu 25 Oct 07 at 1:18 pm

  3. semoga selamat semuanya..🙂

    mama

    Thu 25 Oct 07 at 1:40 pm

  4. #azharahmad,
    idea yg bijak 3x..

    #mama,
    insyaAllah, semoga selamat juga untuk mama sepi itu.. thank u for jenguk2 komen2 blog me yg ini..

    yginsaf

    Thu 25 Oct 07 at 6:55 pm

  5. amboi azhar punya cadangan! lps tu, kena tanam kat bumi’kan utk konduktor kilat tu. tp, mmg bahaya dgn kilat2 ni. so, better buat protection yg sebaiknya kan? so, dah jumpa ke?

    gambar tu kat sekolah menengah teknik mana ye? kodok??

    p/s: best tak guna ibook tu? apa beza ibook dgn ibook pro? *hati ini seakan tertawan dengan pesona produk2 apple.* urghhhh!!

    fajar

    Thu 25 Oct 07 at 9:58 pm

  6. #fajar,
    bukan ibook, apple powerbook G4..
    nanti me nak cite pasal powerbook me yang ini.. mesti korang terkezut.. tunggu!

    yginsaf

    Thu 25 Oct 07 at 10:06 pm

  7. tapi, apple jugak kan. hehehe. mesti best! agak2, boleh pinjam tak?

    *ada citer pada powerbook ke? menarik ni.

    fajar

    Thu 25 Oct 07 at 10:19 pm

  8. Pergghh! [ … ] Salam raya beb. Maaf zahir batin

    MG

    Thu 25 Oct 07 at 10:29 pm

  9. Laa..kesiannyer…akak lagilah tak tahu yg mana bagus…huhuhu…

    Kak aida

    Fri 26 Oct 07 at 7:21 am

  10. #makcik,
    salam aidilfitri juga..

    #kak aida,
    ini yg second time me kener sambar petir.. memang parah!

    yginsaf

    Fri 26 Oct 07 at 8:12 am

  11. jenama yang bagus untuk konduktor kilat ialah FURSE. tapi jenama tak penting sangat, yang penting macam mana dianya arrangement. kalau setakat rumah kediaman tak banyak sangat equipmentnya. bergantung juga pada bajet, kalau bajet lebih boleh pasang yang canggih lagi manggih.

    kalau serius nak pasang lightning conductor boleh hubungi saya sebab saya ni kerja kontraktor pasang2 benda alah ni.

    SI DUGONG

    Wed 7 Nov 07 at 8:37 am

  12. dalam gambar tu bukan surge surpressor kan.. ia adalah manual break glass untuk mengaktifkan sistem perlindungan kebakaran.

    SI DUGONG

    Wed 7 Nov 07 at 8:40 am

  13. #si dugong,
    memang betul, gambar manual break glass sekadar gambar hiasan jak.. adalah sikit2 berkaitan dgn kebakaran yg me cerita dlm entri me yg ini.. uhuhu

    yginsaf

    Wed 7 Nov 07 at 3:16 pm

  14. salam … me br ade ide nk beli alat penahan petir , coz me buka cc kt tepi laut … tkut juga klau ade petir menyambar … actually kt tempt me ni klau hujan lebat je mesti blck out … so bleh btau alat nye mcm mana , fungsi dan harga ..?

    adekmanja

    Sun 18 Nov 07 at 9:53 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: