Memang Lumayan

dagang Pak Malau dagang bertempat, dagang me musafir lalu ..

thunderdoom

with 13 comments

Is rain water is better for the plants than tap water?

Hari Selasa lepas ialah hari raya ke empat.

Me memang belum mula bekerja. Pagi hari me pergi ke pejabat pemaju flat murah yang me sewakan. Sudah enam bulan me tidak bayar servis penyelenggaraan itu. Maka me buat arahan pembayaran setiap bulan dengan potongan kad kredit.

Di rumah, tengahari me tidur sekejap. Lagipun hujan lebat dengan ribut kilat sabung-menyabung.

Tetiba, rumah me kena sambar petir. Me nampak kipas siling meletup dengan percikan api.

Me periksa banyak peralatan elektrik yang rosak: dua televisyen 29 inci, alat penggera keselamatan, 2 lampu kalimantang berdekatan dengan kipas siling yang meletup itu, dan astro dekoder itu juga. Nasib baik komputer me tidak rosak.

Tapi bukan rumah me seorang saja yang kena panah petir. Ada ramai jiran me pun kena sama.

Me telefon TNB (tunggu nanti buat) itu jam 4 tapi sampai jam 9 malam. Bila sampai, foreman tu kata bukan masalah TNB, me minta tolong periksa kabel didalam rumah, dan foreman tu ganti fius (RM10) yang terbakar.

Alahai.

Advertisements

Written by en_me

Thu 18 Oct 07 at 12:03 pm

Posted in property

Tagged with , , ,

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mad Max Beyond Thunderdome tells a new myth about human destiny..

    yginsaf

    Thu 18 Oct 07 at 11:56 am

  2. takpe.. bersyukurlah kerana sekurang2nya bukan ngko yang disambar petir…

    dulu haku ada sorang senior yang suka buat statement guna perkataan petir.. contohnya, kalo tetibe ada orang duk bergosip tgh2 hujan, dia pun keluarkan statement wajib dia “ha.. ckpla.. ckpla.. kena petir karang..” Statement ini juga bagus untuk ingatan manusia-manusia yang selalu membuat onar dan kemungkaran di taman-taman bunga tatkala hujan membasahi bumi..

    Banyak jugak aku dengar kisah pasangan couple mati disambar petir ketika berada di dalam kereta.. sebab dan puncanya, wallahualam..

    4g1rlt3lls4ll

    Thu 18 Oct 07 at 1:28 pm

  3. En me,
    sib baik umah x tbakar…

    Hairani

    Thu 18 Oct 07 at 8:52 pm

  4. en.me..salam aidilfitri
    skg ni mmg musim hujan la..ada gak umah sy black out..nsb baik takde ape2 jd
    aah,mak slalu ckp..petir tu tandanya Allah swt nak panah syaitan..em,kalo byk petir,agaknye bykla syaitan ye kene panah

    en.me,gambar lama family tu sgt antik
    pnh nostalgia..saya ada simpan lg gmbr persandingan arwah tok wan & tok 🙂

    fathiyah

    Thu 18 Oct 07 at 9:44 pm

  5. OMG! bahaya tu en me..

    athirah

    Thu 18 Oct 07 at 10:38 pm

  6. #4g1rlt3lls4ll,
    alhamdulillah me masih bernyawa tapi cite pasal couple dalam kete disambar petir me xpernah dengar.. tapi couple melekat selalu gak dengar.. ikiki..

    yginsaf

    Fri 19 Oct 07 at 8:06 am

  7. #fathiyah,
    tampallah gambar nostalgia tokwan yg masih jelita itu.. me nak gak tengok..

    yginsaf

    Fri 19 Oct 07 at 8:06 am

  8. #dhik thirah,
    memang bahaya.. itulah eksiden namanya..

    wallahualam..

    yginsaf

    Fri 19 Oct 07 at 8:07 am

  9. ceh.. sabo je.. lawak camtu sesuai untuk orang yang dah kawin je.. haha

    4g1rlt3lls4ll

    Fri 19 Oct 07 at 1:41 pm

  10. suatu perbincangan topik yang amat menarik..

    akak sekolah xlah tinggi tapi akak ader terbaca dalam banyak artikel scientifik yg mengatakan: lightning will not strike people inside a car.

    tapi jika sudah suratan Allah swt, dimana2 pun kita akan menemui ajal…

    entahlah… wallahualam.

    hairani

    Fri 19 Oct 07 at 3:05 pm

  11. betullah akak rani itu..
    watch this video about car lightning:

    enjoy!

    datukj

    Fri 19 Oct 07 at 3:50 pm

  12. […] sangat. Me datang tengok-tengok harga TV 29 inci untuk ganti 2 biji TV me yang meletup terbakar ( disambar petir ) tempohari. Me perasan jenama LG skrin flat itu berharga […]

  13. […] lain, televisyen dua puluh sembilan inci me yg kena sambar petir tempohari makin uzur. Gambar kekadang ada, suara memang tak ada. Akhirnya […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: